Vrijeme se s nama igra pa često nismo ni svjesni koji je zapravo datum, no listopad neumoljivo odmiče prema kraju. Zašto mu ne bismo odali priznanje na gurmanski način? Jednim pravim listopadskim jelom, a za mnoge je to pečena koljenica, jedan od sumbola Oktoberfesta.
Pečena koljenica popularno je jelo, no mnogi je jedu samo ako je pripremi netko drugi. Boje se, naime, da će im ispasti žilava i tvrda ili im se jednostavno ne da gnjaviti. Kakva šteta, no tko im je kriv kad nemaju dobar recept.
Mi ga imamo i otkrit ćemo vam ga pa uživajte do mile volje. Za uspjeh ovog jela ključna je priprema u tri etape, a jedna od njih je - kuhanje. Taj će joj korak pripreme pomoći da lijepo omekša i zadrži sočnost pa nema šanse da će na kraju biti žilava, tvrda ili suha.
Nakon što ste ju dobro skuhali, prebacit ćete ju u pećnicu i polagano peći na umjereno niskoj temperaturi, najbolje u posudi koja se da dobro poklopiti.
Treća faza je pečenje na visokoj temperaturi, koje jamči lijepu zapečenu koricu te osigurava da meso bude baš onako kako i treba biti, tako sočno da će se odvajati od kosti, a dok je budete jeli, morat ćete lizati prste - toliko će vam se lijepiti.
Ako ste ljubitelj super hrskave korice, evo vam još jedan trik: ostavite sirovu koljenicu nepokrivenu u hladnjaku preko noći da joj se koža dobro osuši i sigurno se nećete razočarati.
Pečena koljenica
Sastojci:
1,5 kg svinjske koljenice (1 velika ili 2-3 manje)
2 žlice svinjske masti
6 režnjeva češnjaka
6 zrna borovice (nije obavezno, ali podiže okus)
1 luk
lovor
papar u zrnu
sol
Priprema:
Stavite koljenicu u lonac s vodom te dodajte lovor i papar u zrnu. Nakon što uzavre kuhajte oko pola sata do 45 minuta pa maknite s vatre i ocijedite vodu, ali sačuvajte oko 150 mililitara. Kad se koljenica malo ohladila, zarežite joj kožicu oštrim nožem više puta uzduž i poprijeko, kako biste dobili uzorak romba.
Natrljajte koljenicu mješavinom soli i papra pa je zajedno s masnoćom i sačuvanom vodom od kuhanja stavite u dublju posudu za pečenje. Dodajte luk prerezan napola te režnjeve češnjaka u komadu, neoguljene. Kožu probodite štapićima za ražnjiće kako se prilikom pečenja ne bi skvrčila, poklopite posudu za pečenje i stavite je u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva.
Pecite oko dva sata, odnosno dok meso potpuno ne omekša. Potom pojačajte vatru na 230 i otklopite pa pecite 15-20 minuta uz povremeno okretanje kako bi se kožica na svim mjestima zahrskavila.
Uzmite dio masti i soka od pečenja pa na tome prodinstajte kiseli kupus, napravite pire krompir i poslužite jedno i drugo kao prilog.