Imate li u kući konzervu tune, ne morate se bojati da ćete ostati uskraćeni za ukusan obrok u trenutku napada gladi. Samo je trebate pretvoriti u paštetu i eto vam uživancije uz malo truda. Rado bismo napisali i novca, no nažalost nije tako jer je konzervirana tunjevina dosegla neslućeno visoke cijene. Srećom, povremeno je na akciji pa ugledate li takvu, dobro se opskrbite jer čim probate naš recept za paštetu od tune, postat će vam omiljeni namaz.
Ovaj recept rješava problem koji mnoge muči, a to je pogrešna konzistencija namaza: pašteta od tune često ispadne previše rijetka. Problem se rješava dodatkom maslaca, najbolje otopljenog, koji se stajanjem paštete i hladnjaku fino stisne te ujedno čini paštetu mazivijom.
Upozorit ćemo vas na još jednu čestu grešku: nemojte dodavati sol. Tuna iz konzerve već je sasvim dovoljno slana pa postoji opasnost da će vam pašteta biti preslana. Bolje ju je napraviti bez dodatka soli, kušati, pa po potrebi dosoliti.
Recept koji ćete pronaći u nastavku sadrži kapare, koji joj lijepo nadopunjuju okus, a ako ih nemate pa ih planirate izostaviti, pobrinite se za neki drugi kiseli sastojak. Kiseli krastavci, ukiseljene lučice i paprike poslužit će svrsi.
Želite li malo pikantniji namaz, dodajte mu i naribani češnjak ili sitno nasjeckan mladi luk.
Pašteta od tune
Sastojci
145 g tune u salamuri
4 žlice krem sira
2 žličice kapara
2 žličice omekšalog maslaca
1 žličica Dijon senfa
papar
Priprema:
Tunjevinu ocijedite kroz cjedilo, dobro pritisnite kako bi izašlo što više tekućine.
Stavite je u blender ili multipraktik, dodajte ostale sastojke i blendajte dok smjesa ne postane kremasta. Bude li previše rijetko, stavite ju kratko u hladnjak, trebala bi se stisnuti. Ako je i dalje previše rijetko, dodajte joj malo otopljenog maslaca.
Ohladite sat vremena prije posluživanja.