Još niste iskoristili sve ostatke uskrsnog pečenja? Trebali biste, jer neće se još dugo dobro držati. Ako niste baš sigurni što s njim, ovdje smo vam dali nekoliko dobrih ideja, a sad vam nudimo još jednu. Pretvorite ga u paštetu. Bit će zdravija i ukusnija od kupovne, riješit ćete se mesa s kojim ne znate što biste, a moći ćete se pohvaliti kako baš ništa od onoga što se pripremili za Uskrs nije bačeno.
Donosimo vam gurmanski recept koji vas neće razočarati, a navedene količine su pomalo fleksibilne jer će ovisiti o tome koje vrste je meso s kojim raspolažete, koliko je začinjeno, je li presušeno ili masno... Stoga je bolje početi s manjom količinom svakog varijabilnog sastojka pa po potrebi dodati još.
Ako vam je od Uskrsa preostalo i koje jaje utvrdo, malo pikantnog sira ili koji komadić šunke, i njih možete dodati navedenim sastojcima.
Nismo vam navodili začine, njih dodajte po svom guštu vodeći se onim što volite osjetiti u pašteti i što ide uz meso koje planoirate pretvoriti u taj omiljeni namaz. Ako želite, na kraju, nakon blendanja, paštetu možete obogatiti sjeckanim svježim začinskim biljem, a za malo pikantniji okus posegnite za ribanim hrenom, sjeckanim rotkvicama ili kojom kapljicom tabasca.
Gurmanska pašteta od pečenog mesa
Sastojci:
350-400 g pečenog mesa
75 g maslaca
1-2 manja kisela krastavca ili par kapara iz octa
1-2 režnja češnjaka
1 luk
1 mrkva
1/2 stabljike celera
1-2 žlice majoneze
malo konjaka ili prošeka
sol, papar
Priprema:
Od navedene količine maslaca oduzmite žlicu-dvije pa ga stavite na tavu da se otopi. Na otopljenom maslacu prodinstajte sitno nasjeckan luk, kad postane proziran dodajte mu sitno sjeckanu mrkvu, češnjak i celer.
Kad povrće omekša sklonite ga s vatre i malo ohladite.
Sve sastojke stavite u blender, dodajte prodinstano povrće pa sve usitnite u finu pastu. Kušajte pa po potrebi dodajte još malo tekućine od krastavaca ili limunov sok, odnosno ocat.
Ako je previše gusto, dodajte još malo majoneze.
Poslužite uz prepečeni kruh.