Obožavate rižoto, ali koliko se god trudili ne ispada van kremast? Kako bi unaprijedili svoje kulinarske vještine i kako bi vaše jelo uistinu bilo rižoto, a ne samo skuhana riža, pronašli smo odličan recept za rižoto kao iz restorana.
Trebat će vam riža za rižoto, kao što je arborio, i temeljac - to su dva ključna sastojka za uspješno jelo. Ovaj recept uključuje i gljive koje će savršeno zaokružiti okus, a zahvaljujući njima za čas ćete napraviti i temeljac.
Rižoto s gljivama
Sastojci:
50 g suhih vrganja
1 povrtna kocka za temeljac
2 žlice maslinovog ulja
1 glavica luka
2 češnja češnjaka
250 g šampinjona
300 g riže za rižoto, npr. arborio
175 ml bijelog vina
25 g maslaca
peršin
50 g parmezana
Priprema:
Stavite 50 g suhih vrganja u posudu i prelijte jednom litrom kipuće vode te ostavite tako 20 minuta. Zatim ocijedite na način da odvojite vrganje, a u posudu s tekućinom izmrvite kocku povrtnog temeljca.
Zagrijte 2 žlice maslinovog ulja u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno nasjeckani luk i češnjaka, pa pržite oko pet minuta do zlatne boje. Umiješajte šampinjone i suhe vrganje, posolite i popaprite te nastavite kuhati osam minuta dok svježe gljive ne omekšaju.
Dodajte rižu za rižoto u tavu i kuhajte jednu minutu. Prelijte čašom bijelog vina i pustite da proključa kako bi alkohol ispario. Tavu držite na srednje jakoj vatri i ulijte četvrtinu temeljca od gljiva. Pirjajte rižu uz često miješanje dok riža ne upije svu tekućinu. Ponovno dodajte otprilike istu količinu temeljca i nastavite pirjati i miješati - trebalo bi postati kremasto, gusto i mekano. Prije dodavanja zadnje četvrtina temeljca, riža bi trebala biti gotovo kuhana.
Nastavite miješati dok se riža ne skuha. Ako je riža još uvijek nedovoljno kuhana, dodajte malo vode. Maknite tavu s vatre, dodajte maslac i pospite parmezanom i nasjeckanim peršinom. Poklopite i ostavite nekoliko minuta da riža upije višak tekućine dok se malo ohladi. Prije posluživanja još jednom promiješajte.