StoryEditorOCM
SlanoČUDESNI SASTOJAK

Namirnica koja jela čini zdravijim i zasitnijim: čuva od raka, snižava tlak, kolesterol i šećer, a ovako je osobito ukusna

Piše T. S. M.
17. listopada 2024. - 13:50

Kad bi barem postojao neki čidesni sastojak koji jelima može dati dodatnu dozu vrijednih sastojaka, učiniti ih zasitnijima pa čak i ukusnijima... Samo malo, pa postoji! I svima je dostupan jer je još uvijek poprilično ekonomičan. Nije riječ o egzotičnom sastojku s padina Himalaje niti s obala nekog peruanskog jezera - riječ je o sasvim običnom, od davnina poznatom, nekima pomalo dosadnom ječmu.

Ječam je prava mala bombica korisnih tvari, no nekako ga se rijetko sjetimo. Šteta, jer prema medicinskim istraživanjima pomaže nam sniziti tlak, kolesterol i šećer, a neki čak idu toliko daleko da tvrde kako može pomoći u prevenciji raka debelog crijeva. 

Možda već imate svoj omiljeni recept za pripremu ječma, a za slučaj da nemate, nudimo vam par ideja. Koristite ga umjesto riže, jedite ga za doručak s voćem i jogurtom, dodajte ga u juhe umjesto tjestenine ili ga ubacite u povrtna variva umjesto krumpira... mogućnosti je zaista puno, a jedna od njih je i gulaš s ječmom, za koi vam predlažemo recept koji volimo jer ječam nije potrebno prethodno namočiti.

Ako volite da se ječam bolje osjeti pod zubima, dodajte ga tek kad je meso napola gotovo.

Gulaš s ječmom

Sastojci

300 g junećeg vrata ili lopatice
100 ml vina
50 g ječma
1 žlica koncentrata rajčice
1 žlica ulja ili masti
1 žličica dimljene crvene paprike
2 mrkve
1 luk
1 pastrnjak (ili korijen peršina)
1 grančica majčine dušice
1 list lovora
1/4 stabljike celera
vruća juha ili voda
sol, papar 

Priprema:

Meso narežite na veće kocke i začinite solju, paprom i crvenom paprikom.

Zagrijte mast ili ulje u velikom loncu pa pržite meso dok ne uhvati boju sa svih strana. Dodajte sjeckani luk i ječam, lagano ih prepržite uz miješanje, da se ječam dobro obloži masnoćom. Dodajte narezanu mrkvu, celer i pastrnjak pa pirjajte dok povrće ne uhvati boju. Dodajte koncentrat rajčice, pržite ga dok malo ne potamni pa sve zalijte vinom i miješajte dok ne ishlapi alkohol. Dodajte vode koliko je potrebno da prekrije sve sastojke, ubacite začine i poklopite.

Kuhajte dok sve ne omekša, izvadite otprilike dvije kacijole pa ih usitnite štapnim mmikserom i vratite u lonac. Promiješajte, pustite da prokuha pa kušajte treba li još začina. Maknite lovorov list i timijan pa poslužite.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. listopad 2024 13:51