StoryEditorOCM
Slanosavršena uz kavu

Moćna torta po receptu iskusne majstorice: bogata krema i prozračne kore s finim dodacima oborit će vas s nogu...

Piše Spiza SD
23. listopada 2023. - 17:09

Od kad smo i klimatološki ušli u jesen, lagane slastice s voćem, sladoledom i prozračnim biskvitima pale su u drugi plan. Pa i nauživali smo ih se do sita, zar ne? Sad se traže kripne slatkarije po tradicionalnim receptima ili po modernim recepturama, ali sa "konkretnim" sastojcima poput oraha, maslaca, suhih smokava...

image
Dragana Pušica

Volite li takve kolače, sigurno će vam se svidjeti predivna torta Arabija za koju smo recept pronašli na izvrsnom Instagram profilu Dragane Pušice, gagagrne. Dragana je, inače, blogerica koju već godinama pratimo na stranici Moje grne, divnom izvoru isprobanih recepata za slatko i slano. Zamolili smo Draganu za dozvolu da vam prenesemo njen recept za ovu moćnu tortu, a ona nam je to rado dopustila. Uživajte!

Torta Arabija

Sastojci:

Za kore:

10 bjelanjaka
250 g šećera
150 g sjeckanih oraha
150 g nasjeckanih datulja
150 g nasjeckanih suhih smokava
50 g grožđica
60g oštrog brašna

Za kremu:

10 žumanjaka
2 jaja
250 g šećera
300 g čokolade
250 g maslaca

Za ukras:

150 g vrhnja za šlag u prahu
200 ml hladne gazirane mineralne vode
šećer u prahu po ukusu
malo čokolade u prahu – po želji

Priprema:

Bjelanjke istucite u snijeg pa postupno dodajte šećer, cijelo vrijeme miksajući dok ne postane čvrst i sjajan.

Posebno pomiješajte nasjeckane orahe, urme i smokve. Grožđice nemojte sjeckati, već ih potopite u vruću vodu da malo odstoje i omekšaju. Sve pomiješajte s brašnom pa kuhačom lagano sjedinite sa snijegom od bjelanjaka.

Masu rasporedite u veliki pleh obložen papirom za pečenje (30×40 cm), poravnajte i oblikujte koru pa pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 150 stupnjeva Celzija oko 35 minuta.

Pečenu koru ohladite pa prerežite na tri dijela.

Žumanjke i cijela jaja pjenasto umutite sa šećerom pa ih kuhajte na pari. Sklonite s vatre pa umiješajte nasjeckanu čokoladu, miješajte dok se čokolada ne otopi. Ostavite da se ohladi pa dodajte pjenasto izmiksan maslac.

Na tacnu za posluživanje stavite prvu koru pa je premažite trećinom kreme, stavite drugu koru i kremu pa ponovite s preostalim materijalom.

Tortu ukrasite šlagom pripremljenim s hladnom vodom te po želji pospite čokoladom u prahu. Prije rezanja dobro ohladite u hladnjaku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. lipanj 2024 05:24