Mnogi vjeruju da se samo od mesa može dobro najesti pa su u strahu kad je na jelovniku neko jelo iz mora. Neš ti ribice, pametuju i grintaju. Nemaju pojma. Jela od sastojaka morskog podrijetla mogu biti itekako kripna. Evo, na primjer, lignje sa slanutkom - zaistan on, zasitne one, od toga se čovjek zaista može dobro najesti. Osim toga, to je savršen obrok - ne samo da je ukusan, nego je prepun proteina, a zasićene masnoće i rafinirane ugljikohidrate ne sadrži ni u tragovima.
Postoji više načina kombiniranja tih dvaju sastojaka, a jedan od njih se naziva gustom krem juhom od slanutka s lignjama, tako nekako barem glasi prijevod izvornog naziva jela. Recept je talijanski, možete ga napraviti sa svježim sastojcima, a možete se pomoći i onim praktičnijima, odnosno zaleđenim, već narezanim lignjama i slanutkom iz konzerve. Priprema je poprilično jednostavna, a okus.. a šta ćemo vam poć govorit.
Gusta juha od slanutka s lignjama
Sastojci:
400 g skuhanog slanutka
250 g očišćenih liganja
6 žlica maslinovog ulja
3 češnja češnjaka
3 grančice ružmarina
svježi timijan ili peršin
sol, papar
Priprema:
Na laganoj vatri zagrijte 3 žlice maslinovog ulja, dodajte češnjak u komadu i ružmarin pa pirjajte začine par minuta da se ulje aromatizira. Makinite češnjak i ružmarin pa dodajte ocijeđeni slanutak te začinite solju i paprom.
Dodajte oko pola litre vode i pustite da lagano kuha dok ne proključa. Maknite s vatre, malo ohladite pa izblendajte dok juha ne postane glatka. Provjerite okuse pa po potrebi dodajte još soli i papra.
Lignje narežite na kolutove pa ih pržite na preostalom ulju uz povremeno miješanje. Nemojte pretrpati tavu, bolje je raditi u serijama. Gotove lignje posolite i držite na toplom do poluživanja.
Podijelite juhu u tanjure, po juhi rasporedite lignje, dodajte još koju kap ulja, po želji i malo grubo mljevenog crnog papra i svježeg timijana ili peršina pa poslužite. Jelo će izgledati ljepše ako sačuvate 3-4 žlice skuhanog slanutka sa strane pa njima dekorirate tanjur prije posluživanja.