Listajući arhivu slobodna Dalmacije naišli smo na jedno neobično jelo baš prikladno za stađun od paprika, poma i drugog ljetnog povrća. Đuveđ. Ali ne onaj obični, kontinentalni. Ovo je, mogli bismo tako reći, morska verzija.
Obkjavio ju je legendarni zaljubljenik u dalmatinsku i mediteransku spizu, Veljko Barbieri, i to pod nazivom osmanski đuveđ.
U njegovom receptu, koji je zapravo verzija turskog jela Karides guvec, jedan od sastojaka, kao i u originalu, su šampinjoni, a mi smo si uzeli za pravo zamijeniti ih tikvicama. Također smo mrvicu smanjili količinu maslinovog ulja, sa 100 ml spustili smo je na 50.
Vi radite kako vam je draže, mi ćemo ovako. Ostatak recepta nam je potpuno po guštu i jedva ga čekamo isprobati.
Osmanski đuveđ
Sastojci:
750 g većih kozica
30 g tikvica
50 ml maslinovog ulja
1 luk
1 crvena paprika
1 zelena paprika
1 rajčica
riblji temeljac
sol, papar
Sastojci:
U vatrostalnoj keramičkoj ili staklenoj posudi na maslinovom ulju pirjajte usitnjeni luk, paprike, rajčice i tikvice dok ne dobijete umak nalik na sataraš.
Na tu podlogu ubacite kozice, posolite, popaprite i podlijte temeljcem pa stavite u vruću pećnicu na oko 15 minuta.
Izvadite i služite vruće.