StoryEditorOCM
Slanonova verzija

Kraljica svih torti na ovim prostorima dobila je konkurenciju, mnogi tvrde da je na ovaj način još bolja. Imamo recept

Piše Spiza SD
25. rujna 2023. - 08:10

Jedna od najslavnijih torta na ovim prostorima, jedna od onih koje su uspjele odoljeti promjenama trendova i zubu vremena je torta iz nama nepoznatog razloga nazvana Reform. Uz kakvu je reformu vezan ovaj naziv, zaista bi bilo zanimljivo doznati, no doznali mi ili ne, ostaje činjenica da je riječ o iznimno popularnoj torti i to s dobrim razlogom.

U ovu tortu, koju mnogi nazivaju kraljicom torti,  ide pozamašna količina čokolade, maslaca i oraha, što bi već samo po sebi trebalo jamčiti uspjeh, no ponekad nije tako. Bitan je postupak, a on je starinski, bez brzanja i prečica - ali isplati se. Ne volimo odstupanja kad je riječ o ovakvim, kultnim slasticama, ali blogerica Slađana, maherica koju na Instagramu just.sweet.sladjano prati preko sto tisuća ljudi, uvjerila nas je da njenom receptu damo šansu.

Slađana nam predlaže da od istih primamljivih sastojaka umjesto torte ispečemo - rolat. Pogledajte samo kako to dobro izgleda u njenoj izvedbi pa odlučite sami hoćete li se upustiti u ovaj slastičarski eksperiment. Nas je nagovorila pa smo je zamolili da nam otkrije recept.

Slično razmišljaju i njeni pratitelji koji su stigli isprobati recept - neki tvrde da im je rolada Reform još bolja od torte.

Reform rolada

Sastojci:

Za biskvit:

8 bjelanjaka
8 žlica šećera
1 žlica brašna
9 žlica oraha
1 žličica praška za pecivo

Za kremu:

8 žumanjaka
150 g šećera u prahu
2 vanilin šećera
200 g maslaca
130 g crne čokolade

Za glazuru:

100 g mliječne čokolade
3 žlice ulja
50 g bijele čokolade za šaranje

Priprema:

Papirom za pečenje obložite široku posudu za pečenje u kojoj ćete peći biskvit.

Za biskvit bjelanjke istucite do srednje gustoće pa postupno dodajte šećer i miksajte dok ne dobijete snijeg.

Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i dodajte u bjelanjke ručno miješajući, na kraju dodajte orahe pa ujednačite smjesu te je ravnomjerno rasporedite po papiru za pečenje.

Pecite 15 minuta na 180 stupnjeva u dobro zagrijanoj pećnici. Topli biskvit odmah uvijte u roladu, zajedno s papirom na kojem se pekao i ostavite ga da se ohladi.

Za kremu žumanjke izmiješajte sa šećerom u prahu pa ih kuhajte na pari 15 minuta uz stalno miješnje. 

Čokoladu isjeckajte pa je ubacite u toplu kremu i miješajte dok se ne istopi. Kremu pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se potpuno ohladi. U ohlađenu kremu postupno uz miješanje dodajte omekšali maslac. Miksajte dok nije pjenasto.

Odvijte roladu i premažite je kremom. Nekoliko žlica kreme sačuvajte ako je želite premazati izvana. Uvijte roladu i ostavite da se stegne, pa je prelijte čokoladom koju ste otopili na pari s malo ulja, a preko toga napravite šare uz pomoć bijele čokolade. Sve pospite sjeckanim orasima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 11:00