StoryEditorOCM
Slanoneodoljivo mirišu

Kolačići koji se jako lijepo ljube s prošekom i kavom: napraviti finu tradicijsku slasticu lakše je no što vam se čini

Piše T.S.M.
2. prosinca 2023. - 08:15

Prosinac je kao stvoren za nešto grickati, pa makar i usitno, zar ne? Kao da nas nešto mami da si udovoljimo i da se zagrijemo iznutra. Lijepa šalica dobre kave ili vruće čokolade, fini bićerin prošeka, sve nam je to sada još draže, a najdraže nam je kad je u pratnji kakvog dobrog suhog keksića. Za tu su svrhu osobito prikladni talijanski cantuccini, delikatesni kolačići s puno badema porijeklom iz Toskane.

Napraviti ih nije toliko teško kao što se možda na prvu čini, pa zašto ne biste pokušali - eto vam zanimacije za vikend i izvrsne uvertire u sezonu blagdanskih keksića i kolačića. Napravite li duplu dozu i pritom ste bar donekle disciplinirani, možda vam i potraju do Božića? Pokvariti se neće, ovoj je tradicionalnoj deliciji odlika dugotrajnost.

Cantuccio je, inače, stara talijanska riječ koja doslovno znači "malo mjesto", "kutak", ali se u prošlosti također koristila za označavanje malog komada kruha s puno kore (obično prvi i zadnji dio štruce, odnosno kantunić).Ubrajaju se u kolačiće koji se skupno nazivaju biscotti, a ta, pak, riječ potječe od srednjovjekovne latinske riječi biscoctus, što znači "dvaput kuhan" Karakterizirala je pekarske proizvode koji su se pekli dva puta kako bi postali vrlo suhi i mogli se dugo čuvati. Takva nekvarljiva hrana bila je osobito korisna tijekom putovanja, a dvostruko pečeni kruhovi bili su glavna hrana rimskih legija.

Ovi se keksići najčešće rade s bademima, no kako su ove godine pistacije hit sastojak za slastice, pokušajte ih napraviti s njima. Pripazite, naravno, da koristite nesoljene.

Cantuccini

Sastojci: 

300 g brašna
160 g šećera
125 g badema
60 g maslaca
3 jaja
2 vanilin šećera
1 limun
1 prašak za pecivo
1 žlica ruma

 Priprema:

Limunu naribajte samo žuti sloj kore pa je pomiješajte s ostalim sastojcima ljepljivo tijesto. Pospremite ga u hladnjak na pola sata pa ga podijelite na tri do četiri dijela, ovisno o tome kolike kesiće želite i svaki oblikujte u oblik štruce kruha.

Pecite štručice 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva Celzija pa ih pustite da se malo ohlade. Zatim ih koso režite na tanke fetice pa ih poredajte po papirom obloženoj posudi za pečenje i pecite 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 100 stupnjeva Celzija. Okrenite ih pa ih pecite još 10 minuta.

Ispečene kekse malo ohladite pa ih poslužite uz kavu ili prošek, a ostatak pospremite u kutije i čuvajte do tri tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2024 07:11