StoryEditorOCM
Slanookus jeseni

Juneći gulaš s gljivama, jelo koje će vam postati omiljeno: meso se rastapa od mekoće, a ovaj dodatak predivno podiže okus

Piše T. S. M.
16. listopada 2024. - 10:29

Gulaš volimo uvijek, ali još nam je draži kad malo zahladi - u ovo doba godine pravi je užitak srknuti punu žlicu toplog gulaša i osjetiti kako nas polako zagrijava i daje nam lijepi osjećaj sitosti. Međutim, gulaš za mnoge ima jedan značajan nedostatak: priprema može potrajati jako dugo, osobito ako se koristi govedina, koju neki preferiraju zbog punoće okusa. Srećom, odabir pravog komada mesa može učiniti veliku razliku.

Različiti dijelovi mesa prikladni su za različite vrste kulinarske pripreme, a za pripremu gulaša preporučljivo je meso s pozicija protkanih žilicama i lagano prošaranih masnoćom. Meso treba lagano i dugo kuhati kako bi mu se rastopila tkiva koja jelu daju gustoću te kako bi se opustila mišićna vlakna. Nakon otprilike sat i pol, govedina postaje prekrasno mekana, a nakon dva sata kuhanja praktički se topi u ustima.

image
Shutterstock

Idealne pozicije su vrat, plećka i gornji dio prednje noge, a ako želite skratiti vrijeme pripreme, umjesto govedine koristite junetinu. Punoću okusa jelu će dati sastojci poput začina, gljiva i paprika, kao i dodatak vina ili par kapi octa pred kraj kuhanja. Donosimo vam recept koji objedinjuje sve ove savjete i idealan je za jesen. Mogao bi vam postati omiljeni...

Juneći gulaš s gljivama

Sastojci:

1 kg junetine
400 g smeđih šampinjona
200 ml crnog vina
1 l juhe
2 žlice koncentrata rajčice
1 žlica dimljene paprike
1 žlica masti (ili ulja)
2 luka
2 režnja češnjaka
1 crvena paprika
1 list lovora,
sol, papar

Priprema:

Meso narežite na velike kocke, natrljajte ga solju i dimljenom paprikom pa ga prepržite na otopljenoj masnoći. Popečeno meso izvadite iz lonca, a na preostaloj masnoći prepržite luk.

Kada postane proziran, dodajte usitnjeni češnjak, nasjeckanu papriku i narezane gljive pa ih kratko propirjajte, a kad ispari tekućina koju su gljive pustile dodajte koncentrat rajčice.

Pirjajte još koju minutu pa zalijte vinom, promiješajte i kuhajte dok ne ishlapi alkohol. Dodajte oko 1/2 juhe, vratite meso, dodajte lovor i kuhajte poklopljeno oko sat vremena, dodajte još juhe i kuhajte još oko pola sata, odnosno dok meso nije mekano.

Pred kraj dodajte papar, provjerite treba li još soli i izvadite lovor.  Želite li jelo još malo zgusnuti, pet minuta prije kraja dodajte mu dvije žlice brašna otopljene u pola čaše vode i dobro promiješajte. Po želji 15 minuta prije kraja kuhanja možete dodati krumpire narezane na kockice ili pak gulaš možete poslužiti s njokima, tjesteninom ili nekim sličnim prilogom

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. listopad 2024 10:30