Kišna nedjela je pravi trenutak za dobru domaću pitu od jabuka - kupovnu ionako teško da ćete danas negdje moći nabaviti - no kišna nedjelja ima jedan problem koji u pravilu jako loše utječe na šečenje kolača. Ništa nam se ne da. No nemojte da vam fjaka stane na put do gore spomenute slastice. Rješenje je jednostavno: umjesto pite pripremite crumble. Zaista ne može biti jednostavnije.
Pogledajte samo kako ga priprema popularna domaća blogerica Marija Mazalin koju pratimo na TikToku i Instagramu. Gledajući je kako od par jabuka, malo šećera, brašna i maslaca priprema kolač koji kad se dobro napravi može biti čak i bolji od pite odmah će vam doći želja da ga i sami ispečete.
Divota, zar ne?
Marija je na svom TikToku navela i recept. Sad zaista nemate izgovor za ne ispeći ovaj hrskav i sočan slatki užitak.
Crumble od jabuka
Sastojci:
6 jako velikih jabuka (1.6kg)
sok od 1/2 limuna
70 g šećera
40 g brašna
2 žličice cimet
Crumble
250 g brašna
100 g smeđeg šećera
100 g zobenih pahuljica
1 žličica cimeta
175 g otopljenog maslaca
Priprema:
Jabuke ogulite i narežite na tanje ploškice ili male kockice. Posudu za pečenje promjera 20x27 cm dobro namastite maslacem. Dodajte šećer, brašno, cimet i sok od pola limuna pa promiješajte da se sve jabuke oblože ostalim sastojcima
.U zdjeli napravite crumble tako da prvo izmiješate suhe sastojke, a onda dodate maslac (otopljeni ili sobne temperature) te ih miješajte žlicom pa prstima do mrvičaste strukture
Crumble rasporedite preko jabuka (dio uz rubove ostavite neprekriven da se sok fino krčka kad se crumble izvadi iz pećnice).
Stavite peći 45 min na 190 stupnjeva Celzija, a ako vrhovi crumblea nisu ponegdje tamno smeđi, pojačajte na 200C i pecite još 10-ak min dok ne postanu takvi