StoryEditorOCM
SlanoMELEM ZA PROBAVU

Jelo od kiselog kupusa toliko dobro da se jede za blagdane: starinski recept spaja najbolje sastojke za savršen okus

Piše T. S. M.
11. prosinca 2024. - 11:36

Još malo pa počinje doba koje je užitak za nepce, a muka za probavu - sve one suhomesnate delicije, pečenja i kolači mogu biti popriličan izazov za probavu, osobito ako je već malo "načeta". Srećom, postoje jela koja su pravi melem za probavni sustav, a neka su od njih toliko ukusna da su postala omiljeni dio blagdanske trpeze. Jelo o kojem je riječ nije dio naše gastronomske tradicije, ali joj je ipak blisko - glavni je sastojak namirnica koju jako volimo i često koristimo. A u vrijeme blagdana trebali bismo je koristiti i češće.

Riječ je o kiselom kupusu, a jelo koje ćemo vam predstaviti je božićna juha od kiselog kupusa. Priprema se u Slovačkoj i njoj susjednim zemljama, a pored kiselog kupusa u nju idu suho meso, gljive i začini koji pogoduju probavi.

Recept je, zapravo, odličan i preporučujemo vam da ga što prije isprobate - možda vam se toliko svidi da ćete ga uvrstiti na blagdanski jelovnik. Ako vam je probava osjetljiva, preporučujemo vam da preskočite dio recepta sa zaprškom jer jelo možete zgusnuti i na druge načine: pireom od skuhanih šampinjona ili krumpira ili pak brašnom razmućenim s malo vode i slatke paprike za bolji okus.

Božićna juha od kiselog kupusa

Sastojci:

500-750 g kiselog kupusa
30 g suhih vrganja
1 žličica kima u zrnu
2-3 dimljene kobasice
1 list lovora
3 litre vode
tjestenina po izboru

Zaprška

240 ml vode
3 žlice ulja
3 žlice brašna
1 luk
1 režanj češnjaka
slatka paprika u prahu
sol, papar

Priprema:

Namočite gljive u hladnoj vodi 15 minuta pa ih ocijedite.

U lonac stavite vodu i kiseli kupus, kim i lovorov list pa pustite da smjesa prokuha. Dodajte joj namočene gljive i kobasice koje ste prethodno nabockali vilicom pa kuhajte 1-2 sata.

Kad je juha pri kraju, pripremite zapršku. Na ulje dodajte sitno sjeckani luk i pirjajte ga dok ne postane proziran. Dodajte mu češnjak i pirjajte još 1 minutu. Dodajte brašno pržite ga uz miješanje dok smjesa ne postane svijetlo smeđa. Dodajte sol, papar i papriku, promiješajte pa dodajte vodu. Smjesu dobro izmiješajte da ne bude grudica pa kuhajte dok se ne zgusne i zatim je dodajte u juhu. Kobasicu izvadite iz juhe i narežite na komade pa je vratite u juhu.

Izvadite lovorov list, odvojeno skuhajte tjesteninu pa je dodajte u juhu, promiješajte i provjerite treba li dotjerati okuse pa poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. prosinac 2024 11:36