StoryEditorOCM
Slanojutra bez pekare

Imamo recept za zdravi kruh od samo dva sastojka: ne sadrži gluten, gotov je za čas i ne deblja. Tajna je u...

Piše Sara Šarić
2. lipnja 2024. - 08:05

Nema do štruce friškog, još uvijek toplog i hrskavog kruha odmah ujutro za marendu! Ali, najčešće za najvažniji obrok dana jedemo ostatke kruha od jučer... I sve dok imamo alternativu izbjegavamo odmah najranije trčati u pekaru.

S ovim receptom za kruh to više neće biti slučaj. Radi se od samo dva sastojka i gotov je za čas! Dok obavite svoje ranojutarnje obaveze mirisat će cijela kužina. Riječ je o lanenom kruhu...

Za ovaj ukusan i jednostavan kruh trebaju vam laneno brašno i prašak za pecivo, plus voda i sol po želji – i to je sve! Laneno brašno je zvijezda recepta. Ponaša se kao brašno, jaja i ulje - sve u jednom potezu. Rezultat je ukusan, hrskav i hranjiv kruh bez glutena, prirodno veganski, keto i paleo, bez ulja, žitarica, orašastih plodova i bez šećera.

Vjerujte nam u njemu ćete guštat‘! Evo kako se priprema...

Laneni kruh

Sastojci:

laneno brašno
prašak za pecivo
*voda i sol po želji

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva, a lim za pečenje obložite papirom za pečenje.

U velikoj zdjeli pomiješajte fino mljeveno laneno brašno, prašak za pecivo i po želji malo posolite. Zatim umiješajte malo vode i sve pomiješajte. Trebate dobiti gusto, vlažno tijesto.

Možda će vam izgledati kao da nema dovoljno vode, ali jest! Nemojte dodavati više inače će tijesto biti pomalo gnjecavo.

Podijelite tijesto na tri jednaka dijela. Vlažnim rukama oblikujte svaki u obliku baquetta, dugačke otprilike 20 cm. Rukama ga malo spljoštite i napravite četiri duboka dijagonalna reza na vrhu svake štruce.

Kruh pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 45 do 50 minuta dok se ne digne i ne napuhne, a rezovi na vrhu otvore.

Kad je gotov, prebacite ga na rešetke za hlađenje da malo odstoji i uživajte u toploj marendi!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 11:29