Ako ste istinski ljubitelj krafni, poznato vam je da su najbolje bečke. U tom se gradu, naime, izradi krafni posvećuje zaslužena pažnja pa postoji propis koji određuje najmanju dopuštenu količinu džema i količinu žumanjaka po kilogramu brašna, a kako bi se osiguralo pridržavanje propisa stanje na tržištu provjerava inspekcija.
Majstori u izradi krafni svake se godine imaju prilike okušati u njihovoj izradi, pri čemu je itekako važno koristiti najkvalitetnije sastojke i držati se uvriježenih pravila o veličini slastice, pa čak i teksturi tijesta i tvrdoći korice.
Nećemo vam doći u inspekciju, osim ako nas ne pozovete, ali rado ćemo vam ponuditi izvrstan recept za prave bečke krafne. Dobili smo ga od prave majstorice za izradu slastica, Snježane Drusany koju pratimo na Facebook profilu Pin up kuharica.
U ovome recceptu koriste se samo najfiniji sastojci poput slatkog vrhnja, maslaca i soka od naranče i to u savršenim omjerima zahvaljujući čemu su bečke krafne mekane, prozračne i aromatične te ostaju svježe i mekane i do tri dana.
Snježana za bečke krafne kaže da su lijepe na svoj način. Možda nemaju savršen bijeli rub, niti će svaka tijekom pečenja zadržati svoj savršen oblik s obzirom na to da su šupljikave, ali zato im je okus, poručuje meštrovica za slatko, neusporediv.
Bečke krafne
Sastojci:
500 g glatkog brašna
250 ml slatkog vrhnja (36%mm)
60 g otopljenog maslaca
100 g šećera
2 vrećice vanilin šećera
4 žumanjka
2 žlice ruma
4 žlice svježe cijeđenog narančinog soka
30 g svježeg kvasca (40 g, ako ne želite tijesto dizati 1,5-2 sata)
120 ml mlijeka
prstohvat soli
džem po izboru
oko 1,2 l ulja za prženje
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Prosijte brašno u zdjelu za miješenje.
U posebnu posudicu izmrvite kvasac, dodajte malu žličicu brašna (oduzmite od onih 500 g), malu žličicu šećera, dodajte mlako mlijeko, pa sve dobro izmiješajte i pustite da se kvasac digne.
Umutite žumanjke vilicom, pa u njih dodajte rum i sok od naranče.
Otopite maslac na laganoj vatri, neka bude mlak.
Zagrijte slatko vrhnje također na laganoj vatri, neka i ono bude mlako.
U brašno dodajte sol, vanili šećer, šećer, umućene žumanjke, otopljeni maslac, dignuti kvasac i mlako slatko vrhnje.
Sve miksajte spiralnim nastavcima dobrih 10 minuta, može i koja minuta duže.
Nakon tih 10-ak minuta tijesto će se početi odvajati od stijenki posude, biti će vam naoko još premekano, ali to je u redu. Nemojte dodavati više brašna.
Pokrijte posudu čistom krpom i pustite tijesto da se na toplom mjestu diže oko 90 minuta (dajte mu vremena jer ima malo kvasca, ima maslaca, dosta slatkog vrhnja i trebat će mu vrijeme).
Nakon što je tijesto udvostručilo volumen, lagano ga istresite na malo pobrašnjenu radnu površinu, nježno ga premijesite, pomozite si s minimalno brašna ukoliko se jako lijepi za radnu površinu, pa ga razvaljajte otprilike na prst debljine. Moguće je da će vam se prilikom valjanja na tijestu pojavljivati mjehuri zraka, to je samo znak da ste odradili dobar posao.
Uzmite izrezivač za krafne ili čašu, promjera cca 7,5 cm (nemojte veće), pa izrezujte krafne i odlažite ih ili na papir za pečenje ili lagano pobrašnjenu krpu ili stolnjak. Pokrijte ih krpom i pustite još 30 minuta da se dižu.
(Od ostataka tijesta koje ostane od izrezivanja možete napraviti kuglice, biti će malo kompaktnije, bez onih velikih rupa, no jednako ukusne).
I sad trik koji sam naučila od jedne gospođe, kako postići idealnu temperaturu ulja za prženje. Vi možete po svom, ali meni se ovo pokazalo idealnim.
Čim stavite izrezane krafne dizati na onih 30 minuta, uzmite posudu u kojoj ćete pržiti krafne, neka bude s debljim dnom, ulijte ulje i stavite posudu na srednji plamenik, a plamen neka bude najmanji mogući, tek toliko da gori i pustite....
Taman kad prođe vrijeme dizanja krafni ulje će biti spremno (uronite držak kuhače u ulje i ako se oko drška počnu stvarati mjehurići, ulje je idealno).
Ne pojačavam plamen prilikom pečenja, ostavim ga kakav je bio na početku.
Pržite krafne sa svake strane 2-3 minute.
U ulje prvo ide ona strana krafne koja je tokom dizanja bila gore, poklopiti, pržiti, otklopiti, okrenuti drugu stranu, pržiti, vaditi krafne iz ulja i staviti na papirnate ručnike da se ocijede.
Ne stavljajte previše krafni odjednom na prženje.
Imam posudu za prženje promjera 21 cm, u nju ulijem 1,2 l ulja i stavljam po 3 komada odjednom.
Ohlađene krafne punite džemom po želji i posipajte šećerom u prahu.
Stajanjem, upijat će vam pomalo taj šećer, pa ih možete posipavati pomalo, kako ih konzumirate.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....