StoryEditorOCM
Savjetispas za sočnost

Spriječite breskve da se pokvare: evo kako im očuvati svježinu, nećete baciti više nijednu, guštat ćete cijelo ljeto

Piše Sara Šarić
14. lipnja 2024. - 16:08

Mnogima su sočne breskve omiljeno ljetno voće, ne samo zbog svog osvježavajućeg ukusa, već i zbog svoje sočnosti i svestranosti. Slatke i mirisne kraljice ljeta jednako su ukusne svježe kao i u raznim desertima, slanim jelima, salatama, pa čak i na pizzama.

Ipak, kao i većina voća, breskve imaju kratak rok trajanja i sklone su oštećenjima zbog svoje nježne kožice. Zato je važno znati kako pravilno čuvati breskve kako bi one dulje zadržale svoju svježinu i sočnost!

Kako odrediti zrelost bresaka?

Prvi korak u produljenju vijeka trajanja bresaka jest određivanje njihove zrelosti. Ako su breskve tvrde i nemaju izrazit miris, to znači da još nisu zrele. U tom slučaju, čuvajte ih na sobnoj temperaturi nekoliko dana, dok ne omekšaju i ne postanu mirisne. Zrele breskve prepoznat ćete po njihovoj aromi i mekoći kada ih lagano pritisnete.

Čuvanje zrelih bresaka

Kada breskve dostignu zrelost, najbolje je pojesti ih odmah kako biste uživali u njihovu punom ukusu. Međutim, ako ih želite sačuvati nekoliko dana dulje, stavite ih u frižider. Hlađenje usporava proces zrenja i omogućava vam da uživate u breskvama nekoliko dana kasnije.

Imajte na umu da breskve treba prati tek neposredno prije konzumacije jer njihova koža sadrži prirodni konzervans koji štiti plod.

Kako čuvati isjeckane breskve?

Isjeckane breskve posebno su sklone bržem propadanju zbog izloženosti zraku. Ako je moguće, čuvajte breskve cijele. Međutim, ako ste već isjeckali breskve, postoji način da produljite njihov rok trajanja.

Poprskajte ih sokom od limuna ili limete kako biste spriječili da poprime smeđu boju. Nakon toga, stavite ih u hermetički zatvorenu posudu i čuvajte u frižideru. Na ovaj način isjeckane breskve mogu ostati svježe i do četiri dana.

S ovim jednostavnim savjetima možete produljiti vijek trajanja najslađeg ljetnog voća i uživati u njegovu osvježavajućem okusu tijekom čitavog ljeta. Bilo da ih jedete svježe, u desertima, slanim jelima ili salatama, pravilno čuvane breskve će vam omogućiti da maksimalno iskoristite ovo voće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2024 16:09