Kako nam se primiče ljeto, hvata nas želja za jelima koje vezujemo uz to doba godine. Još malo pa ćemo moći uživati u domaćim pomama, barem onim prvim, pomalo vodenastim, a mnogi ne mogu dočekati sezonu sočnih šljivarica i drugih sorti prikladnih za šalšu pa se tješe onima iz konzerve.
Idući put kad vas uhvati želja za domaćom šalšom, bilo da je pripremate sa svježim ili konzerviranim pomama, jednu stvar biste trebali imati na umu. Vrstu posuđa koje koristite za kuhanje.
Potrudite se skuhati je u odgovarajućoj vrsti teće. A to nije svaka.
Koliko god svi voljeli posuđe od nehrđajućeg čelika, jer je u njemu lakše kuhati, hrana se ne lijepi za dno kao u emajliranom, a ipak uspijeva uhvatiti koricu, ovo nije prava vrsta posuđa za kuhanje šalše.
Visoko kisela hrana, poput rajčice, može s vremenom reagirati s nehrđajućim čelikom i uzrokovati promjenu boje. Također je moguće da nehrđajući čelik, ako je posuđe malo starije, u hranu izluči nikal i krom, što jelima daje neugodnu metalnu primjesu, a kod osjetljivijih osoba može izazvati reakcije.
Za šalše i druge umake na bazi rajčice bolje je koristiti nereaktivno posuđe, poput emajliranih teća, tava od lijevanog željeza ili posuđa prevučenog neprijanjajućim slojem.