StoryEditorOCM
Savjetibez greške

Punjene paprike bez zaprške? Isprobali smo ovaj savjet, nikad se ne bi reklo da je preskočen po mnogima ključan korak

Piše T. S. M.
4. srpnja 2024. - 07:05

Obožavane punjene paprike za mnoge su noćna mora. Probavna. Škode im. Škodi im, ponajprije, kožica, koja imizaziva nadimanje i žgaravicu, a škodi im i zaprška, premda to možda čak ni ne znaju.

S kožicom je lako, dovoljno ju je maknuti, no što sa zaprškom, koju mnogi smatraju neizostavnim dijelom ovog recepta, pri čemu neki idu toliko daleko da tvrde kako je riječ o jednom od ključnih detalja u pripremi punjenih paprika. Jasno je zašto misle da je toliko važna: zaprška je tradicionalni način za zgušnjavanje umaka i juha, a rijedak, bljedunjav šug nitko ne voli vidjeti, a kamo li pomazati s pjata.

Može li se zaprška ipak izostaviti iz punjenih paprika? Provjerili smo.

image
Shutterstock

Ako vam škode jela koja se rade sa zaprškom, vjerojatno vam je poznato da za nju postoje alternative, a jedna od njih je vrlo jednostavna mješavina vode i brašna. Ovaj je miks dovoljno umiješati u jelo pa ga pustiti da se još malo kuha. Niste li zadovoljni gustoćom, lako možete ponoviti postupak.

Pali u varivima, pali u točevima... pa zašto ne bi upalilo i s paprikama?

I tako smo se bacili na isprobavanje. Upalilo je i bolje nego biste pomislili. Umak je bio gust baš koliko treba, a količina koju smo koristili bila je dvije žlice na šalicu vode. Teća je bila poveća, za nekih 12 punjenih paprika. Nažalost, sve dokaze smo već smazali pa vam ih ne možemo dati na uvid.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. srpanj 2024 07:07