Čim malo zahladi svima nam se jedu fritule, uštipci, krafne i slične slasne, pržene stvari. No nakon što ih se do sita najedu, mnogi ubrzo osjete neugodne posljedice, poput žgaravice i mučnine. Jaukat će i gunđati sve dok ih ne prođe, a zatim će opet prvom prilikom posegnuti za friško prženim goluzarijama. Jer gušti su gušti, zar ne?
Svima njima koji ne mogi odoljeti prženom tijestu, unatoč tome što ga teško podnopse, otkrit ćemo super trik za tijesto koije upija manje masnoće.
Pored dobro poznatog dodatka čija je svrha spriječiti pretjerano upijanje masnoće - a mislimo na dodatak takije, ruma ili maraschina temeljnom receptu - oni koje jako smeta prženo trebali bi svojim krafnama, fritulama i uštipcima dodati još jedan sastojak. Sasvim običnu sodu bikarbonu.
Riječ je o staroj caki koja je nekako pala u drugi plan. Zahvaljujući tom dodatku tijesto će upiti manje ulja za vrijeme prženja, a tu je i dodatni bonus: ljepše će se napuhati pa će i krafnice, odnosno fritulice ili uštipci biti prozračniji i finiji.