Pire od krumpira mnogima je jedno od prvih jela koja su naučili raditi te ujedno jedno od najčešćih koja pripremaju, no unatoč tome vjeruju kako tom naoko jednostavnom zadatku ipak nisu dovoljno dorasli. Ili misle da jesu, dok im netko ne ukaže na suprotno. Zbog toga vam donosimo jedan dobar recept za pire koji pored standardnih sastojaka - krumpira, soli, maslaca i mlijeka - sadrži još jedan, koji djeluje čudesno na okus. Češnjak.
Ako ste pomislili da ćemo vam savjetovati da u pire prije posluživanja ubacite nasjeckani češnjak, u krivu ste. Češnjak treba skuhati uzajedno s krumpirom, kako bi mu okus postao blag, a tekstura kremasta. Još je bolja opcija češnjak ispeći, jer mu okus na taj način postaje slađi, no nećemo vas baš toliko gnjaviti.
Postupite kako je navedeno u receptu i dobit ćete puno ukusniji pire, a ako mu želite popraviti i teksturu, tada mlijeko ili dio njega zamijenite vrhnjem. Možete koristiti kiselo ili ono za kuhanje, samo u slučaju ovog drugog pripazite da nema puno umjetnih dodataka koji se mogu početi čudno ponašati kad su dodani nakon završetka kuhanja. Možete se poslužiti i slatkim vrhnjem, no pripazite da je riječ o onome kojemu nije dodan šećer ili, još gore, aroma vanilije.
Pire s češnjakom
Sastojci:
1 kg krumpira
150 ml vrhnja ili mlijeka
5 češnjeva češnjaka
2 žlice maslaca
1 žlica soli
Priprema:
Očistite i ogulite krumpir pa ga narežite na ploške debele oko 1 cm i stavite ga u lonac s hladnom vodom. Dodajte režnjeve češnjaka. Pričekajte dok ne zakuha pa dodajte sol i malo smanjite vatru. Kuhajte 20-ak minuta.
Ocijedite vodu iz krumpira i prebacite krumpir i češnjak u veliku zdjelu. Dodajte maslac i vrhnje pa usitnite sastojke u pire. Ako je previše gusto, dodajte još malo mlijeka. Kušajte treba li dodati još malo soli i poslužite odmah.
Proces usitnjavanja možete odraditi i mikserom, ali to vas dovodi u opasnost od ljepljivog pirea. Ako želite biti sto posto sigurni da će se češnjak potpuno usitniti, možete ga i ispasirati kroz gusto cjedilo.