StoryEditorOCM
Savjetilizat ćete prste

Mali trik za još bolji brujet: poslušajte starinski savjet i nitko se s vama neće moći mjeriti u pripremi omiljenog jela

Piše T. S. M.
5. srpnja 2024. - 14:20

Brujet, brudet ili brodet, zovite ga kako vam je draže, samo ga radite što češće. Omiljeno jelo cijele hrvatske obale Jadrana priprema se od različitih vrsta ribe, a vrlo se lako posvađati oko toga što je od navedenog najbolje koristiti. Neki kažu da je bolji od bijele ribe, drugi kažu da je bolji od plave, a treći, pomirljivo, ističu da je važno samo da je riba friška. 

A znate li da će vam za najbolji brujet dobro doći i koji rak? Možete se ograničiti na škampe, ali svakako iskušajte jedan starinski običaj: u brujet ubacite i neku veću vrstu raka, poput žbirca ili grancigule, a ako ste u mogućnosti i neku luksuzniju sortu poput hlapa ili jastoga.

image
Tom Dubravec/ Cropix

Pustite ga da se kuha u vlastitom oklopu, a nakon što je skuhan, meso mu očistite i ubacite u brujet skupa sa sokovima koji su u oklopu nastali za vrijeme kuhanja.

Druga je mogućnost raka skuhati odvojeno, pa meso ubaciti u brujet, a juhom koja se dobila na taj način podlijevati jelo dok se kuha.  

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. srpanj 2024 14:21