Bržole su odlična opcija za gril, bilo da je riječ o roštilju ili tek o tavi, no pri njihovoj pripremi mnogi rade greške zbog kojih meso, umjesto da bude sočno i podatno, završi isušeno i tvrdo. Nekima, pak, smeta specifičan okus svinjetine pa ga pokušavaju otkloniti uz pomoć začina.
Kako bi postigli sočnost i ugodniji okus, mnogi pribjegavaju mariniranju. Međutim, mariniranje svinjskih odrezaka nije uvijek baš jako dobra ideja...
Kod bržola, kao i kod nekih drugih vrsta mesa, postoji vječno pitanje: je li bolje koristiti klasičnu "tekuću" marinadu ili je meso bolje natrljati mješavinom začina.
A to povlači nova pitanja: hoće li marinada za koju ste se odlučili biti dovoljno djelotvorna da meso ostane sočno, hoće li se sastojci lijepiti za gril, hoće li kapati i mrviti se po žaru uzrokujući proizvodeći dim pun potencijalno opasnih sastojaka...?
Kad je riječ o bržolama, najbolje je odabrati "suhu" marinadu. Namočite li je u tekućinu (ili je ne posušite dobro nakon što je izvadite iz pakiranja), neće moći uhvatiti onu ukusnu koricu čija je dodatna prednost u tome što čuva sokove i okuse.
Ipak, važno je da svinjetina bude dobro začinjena, stoga je rješenje koristiti suhu marinadu. A tu je vrlo lak napraviti: pomiješajte sol sa začinima koji se lijepo slažu uz svinjetinu, možete birati između timijana, ružmarina, kadulje i peršina (ali suhog). Ostavite ih da odstoje oko sat vremena, a zatim im kuhinjskim papirom uklonite višak začina te "pošugajte" eventualni višak vlage. I spremni su za pečenje.