Treba li vam još koji recept za slatko u zadnji čas, neka to bude ovaj. Starinski je i svima omiljen: oblatne s kremom od čokolade i lješnjaka. Ova se slastica priprema vrlo lako, a jedina joj je mana što bi trebala prenoćiti pod teretom, kako bi se kasnije lakše rezala i da se ne bi raspadala.
Otkrit ćemo vam i jednu malu tajnu koja će vaše oblatne učiniti boljima od drugih: lješnjake obavezno prethodno prepecite na suhoj tavi ili u pećnici na niskoj temperaturi. Isplatit će vam se i trud oko uklanjanja one smeđe korice koja ih prekriva jer je u njoj koncentriran spoj koji joj daje neugodno gorkast okus.
Može ovo, jasno, i jednostavnije: kupite pečene, oguljene lješnjake.
Oblatne s čokoladom i lješnjacima
Sastojci:
225 g šećera
200 g čokolade
200 g lješnjaka
200 g maslaca
6 jaja
1 vanilin šećer
1 pakiranje oblatni
Priprema:
Ispecite lješnjake, maknite im kožicu pa ih pustite da se ohlade, a potom ih sameljite.
Otopite čokoladu i maslac (najbolje na pari).
Jaja, šećer i vanilin šećer miksajte dok ne posvijetle i postanu pjenasti pa je kuhajte na pari desetak minuta uz miješanje. Dodajte im smjesu maslaca i čokolade pa kuhajte uz miješanje još desetak minuta. Maknite s vatre i pustite da se hladi pa u mlako dodajte lješnjake.
Odmah premažite jednu oblatnu, preklopite drugom pa slasticu opteretite kuhinjskom daskom umotanom u krpu ili sličnim utegom i ostavite par sati, najbolje preko noći te potom režite ukoso da dobijete uzoraj romba.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....