Limuni nam ljetu jako dobro dođu, za pripremu osvježavajućih napitaka i slastica, ali i za pripremu jela u talijanskom i grčkom stilu, pa ih je u ovo vruće doba zaista dobro imati pri ruci. Ali, limuni ljeti lako propadaju, pa se javlja dilema je li ih bolje držati u hladnjaku ili na kuhinjskom pultu. Odluka je tim teža što su na sobnoj temperaturi u opasnosti od isušivanja i truljenja, a u hladnjaku mogu uhvatiti plijesan...
U normalnim uvjetima, kad temperatura i vlažnost nisu kao u tropima, limun čuvan na sobnoj temperaturi može trajati desetak dana bez da izgubi na kvaliteti, dok nakon toga gubi sve više tekućine i postaje suh iznutra, a nakon nekog vremena i korica mu postane suha i gruba. Ljeti, ososbito za trajanja toplinskih valova, sve navedeno može se dogoditi i u kraćem roku
Stoga, ako mu želite produžiti rok trajanja, najbolje ga je držati u hladnjaku. Ali i tu vreba opasnost, ovoga puta od previše vlage.
Kako biste spriječili da mu vlaga iz hladnjaka naruši kvalitetu, stavite ga u vrećicu sa zip zatvaračem i pohranite u pretinac za povrće. Kako biste bili sto posto sigurni da neće uhvatiti plijesan, u vrećicu ubacite i malo kuhinjskog papira koji će upiti vlagu. Trajet će barem četiri puta duže nego na sobnoj temperaturi u zdjeli s voćem.
Ako želite što bolje sačuvati prerezani limun, pribjegnite jednostavnom triku: prerezani dio prekrijte folijom da se ne isuši. Ako ga ne planirate uskoro koristiti, narežite ga na kriške i zaledite, dobro će vam doći za osvježavajuće ljetne napitke.