StoryEditorOCM
Savjetisve ćete prevariti

Napravite savršeno kremast umak bez kapi mlijeka: u glavnoj ulozi je omiljena mahunarka, imamo trikove za top rezultat

Piše Spiza SD
17. kolovoza 2023. - 11:27

Ako ste se zaželjeli fine, kremaste tjestenine, pristavite vodu za - grah. Bez šale, sve što će vam trebati za ukusan, gust umak kojim ćete politi manistru je dobro skuhan fažol. Poslužit će i onaj iz konzerve. Uz malo začina i dobar recept, za čas ćete ga pretvoriti u toć koji izgleda kao da je napravljen s vrhnjem za kuhanje, a i tekstura pa čak i okus mnoge bi mogli zavarati.

Naravno, jednostavnim blendanjem graha nećete dobiti ​​umak koji se može mjeriti s onim na bazi vrhnja, ali postoji mnogo drugih savjeta za postizanje što boljeg rezultata. Ponajprije, treba poraditi na teksturi, a to znači da ćete ga trebati baš dobro, dobro izblendati, a zatim treba poraditi na okusu.

image
Shutterstock

Počnite s pirjanjem luka uz dodatak češnjaka koji će vam poslužiti kao baza u koju ćete dodati grah. Ovisno o vrsti umaka, možete dodati začinsko bilje, začine ili čak prehrambeni kvasac koji se u veganskoj kuhinji koristi za imitiranje okusa sira. Veću sličnost s umacima na bazi vrhnja možete postići i dodavanjem kokosovog vrhnja i mlijeka ili korištenjem istih proizvoda od drugih namirnica, primjerice soje ili zobi.

Ovisno o vašim željama, možete prilagoditi i gustoću umaka, a to je najlakši dio: za gušći umak dodajte manje tekućine, za rjeđi je dodajte više. Na gustoću će utjecati i dodaci poput gustina ili druge vrste škroba, vode u kojoj se kuhala tjestenina ili ksantan gume. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. svibanj 2024 06:47