StoryEditorOCM
PričeOdgovorna prehrana

Ove ribe i morske plodove odmah izbacite iz jelovnika: evo cijelog popisa, neke ribe su jako loše za vaše zdravlje

Piše J. P.
30. lipnja 2024. - 17:05

Riba je ukusan i zdrav dio naše prehrane, ali nije svaka riba jednaka. Sada se zna da su neke omiljene vrste problematične iz različitih razloga, od brige za okoliš do zdravstvenih rizika koji bi vas mogli iznenaditi.

Prekomjerni izlov, kontaminacija i neodrživi postupci uzgoja stavili su određene vrste na popis "izbjegavati". Prije nego zapalite roštilj ili naručite sushi, vrijedi odvojiti trenutak da saznate koje ribe biste se trebali kloniti zbog svog zdravlja i zdravlja planeta, piše na stranici "Trk u kuhinju" Gina Matsoukas, novinarka, fotografkinja, kuharica i - obožavateljica bifteka. Evo njenih preporuka za izbjegavanje:

image

Sabljarka se pretjerano lovi, a sadži i velike količine žive

Foto: Nikola Vilic/CROPIX

Nikola Vilic/Cropix

Morski pas

Morski psi glavni su grabežljivci čiji broj koji se smanjuje zbog pretjeranog izlova što može imati pogubne učinke na zdravlje oceana. Štoviše, meso morskog psa može sadržavati opasno visoke razine žive, što predstavlja rizik za zdravlje. Alternative poput sardina ili skuša nude sigurnije izvore sličnih hranjivih tvari.

image

Škampi su najbolji - divlji
Foto: Tom Dubravec/CROPIX

Tom Dubravec/Cropix

Uzgojeni škampi (iz uvoza)

Uvezeni uzgojeni škampi često dolaze iz zemalja u kojima su propisi o antibioticima i zagađivačima slabi, što dovodi do nezdrave i neodržive prakse. Ovi uvjeti mogu naštetiti lokalnim ekosustavima i potencijalno utjecati na vaše zdravlje. Umjesto toga, potražite škampe koje su certificirale organizacije za zaštitu okoliša ili se odlučite za vrste ulovljene u divljini.

Som i(z uvoza)

Velike količine uvezenog soma dostupnog na tržištu uzgajaju se u uvjetima koji su daleko od idealnih, s visokim rizikom od kontaminacije iz voda u kojima rastu. Kako biste izbjegli te rizike, odaberite soma dobivenog s domaćih uzgajališta koja slijede strože ekološke i zdravstvene mjere.

Atlantski bakalar

Potražnja za atlantskim bakalarom dovela je do prekomjernog izlova, iscrpljujući njegovu populaciju. To ne samo da ugrožava vrstu, već i remeti morske ekosustave. Pacifički bakalar iz održivo upravljanog ribolova odgovorna je alternativa, a okus i tekstura ribljeg mesa su slični.

Čileanski brancin

Nekada luksuzna stavka mnogih jelovnika, čileanski brancin sada je simbol pretjeranog izlova i zanemarivanja okoliša. Nezakoniti ribolov dodatno to pogoršava. Ekološki prihvatljiva alternativa  je aljaški iverak koji pruža sličan bogat okus bez grižnje savjesti zbog uništavanja okoliša.

Narančasti grgeč

Dug životni vijek i kasna zrelost ove ribe čine je vrlo osjetljivom na pretjerani izlov, što je dovelo do značajnog smanjenja populacije. Riba je također poznata po nakupljanju visokih razina žive tijekom svog dugog života. Zdravije, održivije opcije uključuju pacifičkog iverka ili tilapiju s odgovorno upravljanih farmi.

Kraljevska skuša

Kraljevska skuša je riba koje se treba kloniti jer je krcata živom. Ovaj teški metal posebno je opasan za trudnice i malu djecu, jer može utjecati na razvoj djece, pa čak i na zdravlje odraslih, utječući na funkcije mozga i zdravlje srca. Budući da je kraljevska skuša velika, grabežljiva riba, pokupi više žive što dulje živi, ​​što je čini posebno lošim izborom za vaš tanjur.

Kraljevski rak iz uvoza

Većina kraljevskih rakova koji se prodaju u trgovinama dolazi iz Rusije, gdje često nedostaju propisi i prakse održivosti. To doprinosi prekomjernom ribolovu i degradaciji okoliša. Aljaski kraljevski rak je održiviji izbor, podložan strogim  propisima o ribolovu i praksi održivosti.

Atlantski losos

Uzgojeni atlantski losos često dolazi iz ribogojilišta koja mogu zagaditi vodene putove i proširiti bolesti na populacije divljih lososa. Postoji zabrinutost zbog upotrebe antibiotika i drugih kemikalija. Odlučite se za divljeg lososa iz Pacifika ili potražite opcije iz uzgoja certificirane prema rigoroznim ekološkim standardima.

Tilapija

Iako je tilapija popularna i pristupačna opcija (ova slatkovodna riba jeftina je i lako se priprema)  često se uzgaja u prenapučenim uzgajalištima gdje dolazi do bolesti i zagađenja. Međutim, kada se dobiva s odgovornih uzgajališta, tilapija može biti održiv izbor. Potražite certifikate koji jamče dobru ekološku i zdravstvenu praksu.

Sabljarka

U mnogim se dijelovima svijeta sabljarka pretjerano lovi, a poput morskog psa nakuplja visoke razine žive. Njihovo smanjenje ima značajne ekološke implikacije. Za zdraviju i održiviju opciju odaberite manju ribu s niskim sadržajem žive poput pastrve ili inćuna.

image

Stručnjaci preporučuju pojesti samo jednu jegulju godišnje

 Berislava Picek/Cropix

Jegulja

Jegulje su označene za izbjegavanje jer su pretjerano izlovljene a ključne su za zdravlje ekosustava, pomažući u pročišćavanju vode. Štoviše, njihova sklonost nakupljanju toksina predstavlja značajne zdravstvene rizike, a stručnjaci preporučuju ograničavanje konzumacije na samo jednu jegulju godišnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2024 17:05