StoryEditor
ShowbizKapetan Kirk

Slavni glumac leti u svemir u svojoj 90-oj godini! Iza njega je buran život i čak četiri braka, a jednu od supruga našao je mrtvu na dnu svog bazena

Piše Marija Čović
9. listopada 2021. - 09:20

Kapetan Kirk konačno će zapravo odletjeti u svemir! William Shatner, legenda kultne serije "Zvjezdane staze" iz šezdesetih godina prošlog stoljeća, sljedećeg će utorka, 12. listopada, krenuti u pravu svemirsku avanturu u raketi New Sheperd tvrtke Blue Origin milijardera Jeffa Bezosa.

Bude li se sve odvijalo prema planu, Shatner će postati najstarija osoba koja je poletjela u svemir, u ožujku je proslavio 90. rođendan.

– Odavno slušam o svemiru i sada ću iskoristiti priliku da sam vidim kako to izgleda. To je pravo čudo, kazao je kanadski glumac potvrđujući najave da će za nekoliko dana poletjeti u svemir.

image
William Shatner sljedećeg utorka leti u svemir
AFP

Uz njega će u letjelici biti još tri osobe na drugom ljudskom svemirskom putovanju Bezosove tvrtke.

Prvi let bio je 20. srpnja kad su u svemir poletjeli Jeff Bezos, njegov brat Mark, 18-godišnji nizozemski tinejdžer Oliver Daemen i 82-godišnja testna pilotkinja Mary Wallace "Wally" Funk koja je u to vrijeme bila najstarija osoba koje je poletjela u svemir, ali će je Shatner sada nadmašiti.

Kao i prvi let, i Shatnerova misija trebala bi potrajati desetak minuta i odnijet će posadu malo iza Karmanove linije koja se općenito smatra granicom između Zemljine atmosfere i svemira, i nalazi se na sto kilometara iznad površine mora na našem planetu.

image
William Shatner i Leonard Nimoy kao kapetan Kirk i Spock u seriji 'Zvjezdane staze'
AFP

Rođen 22. ožujka 1931. godine u montrealskoj četvrti Notre-Dame-de-Grace u konzervativnoj židovskoj obitelji, Shatner je kanadski glumac, pisac, producent, redatelj, scenarist i pjevač.

Sve njegove bake i djedovi bili su židovski imigranti iz Austro-Ugarskog i Ruskog Carstva, a djed s očeve strane, Wolf Schattner, "poenglezio" je obiteljsko prezime u Shatner.

Sedam desetljeća dugu glumačku karijeru započeo je na kazališnim daskama, ostvario je brojne uloge, a kulturna je ikona postao portretirajući lik kapetana Jamesa T. Kirka, zapovjednika svemirskog broda USS Enterprise u franšizi "Zvjezdane staze".

image
Patrick Stewart i William Shatner u filmu 'Star Trek: Generations'
AFP

Serija je u vrijeme originalnog prikazivanja imala osrednju gledanost i otkazana je nakon tri sezone, ali je nakon repriznih prikazivanja tijekom sedamdesetih godina stekla golemu popularnost, a Shatner je postao kulturna ikona.

Kasnije je napisao seriju knjiga o iskustvima tijekom rada na "Zvjezdanim stazama", kao i životu nakon serije.

Bio je i koautor nekoliko romana s radnjom smještenom u svijet "Zvjezdanih staza" i serije znanstveno-fantastičnih romana nazvanih "TekWar" koji su adaptirani za televiziju.

image
Leonard Nimoy, William Shatner, DeForest Kelley i Nichelle Nichols u seriji 'Zvjezdane staze'
AFP

Nakon što su "Zvjezdane staze" otkazane početkom 1969. godine, Shatner je imao problema s pronalaženjem uloga, izgubio je kuću i živio u kamperu u dolini San Fernando prije nego što su se povremene male uloge počele pretvarati u unosnije poslove.

Zahvaljujući novostečenoj popularnosti serije i golemom uspjehu "Ratova zvijezda", studio Paramount je odlučio umjesto nastavka serije snimiti film u kojemu se pojavila originalna glumačka postava iz serije, a Shatner je kapetana Kirka glumio u još šest filmova koji su slijedili, završno s onim iz 1994. godine.

Od ostalih uloga televizijski gledatelji ga pamte u liku policijskog poručnika T. J. Hookera u istoimenoj seriji koja se prikazivala od 1982. do 1986. godine, pojavljivao se u četvrtoj i petoj sezoni NBC-jeve serije "Treći kamenčić od Sunca".

image
Shatner je stekao status kulturne ikone glumeći kapetana Jamesa T. Kirka
AFP

Od 2004. do 2008. glumio je odvjetnika Dannyja Cranea u posljednjoj sezoni serije "The Practice" i njezinoj izvedenici "Boston Legal", ta mu je uloga donijela dvije nagrade Emmy, a među ostalim je glumio i u dva filma "Cura na zadatku".

Shatner se ženio četiri puta, prva supruga bila mu je kanadska glumica Gloria Rand od 1956. do 1969. godine, a dobili su tri kćeri.

Druga supruga bila mu je Marcy Lafferty od 1973. do 1996. godine, treća Nerine Kidd od 1997. do njezine smrti u kolovozu 1999. godine kad se Shatner vratio kući i pronašao tijelo supruge na dnu njihova bazena.

image
William Shatner i Leonard Nimoy
AFP

Imala je 40 godina, a obdukcija je pokazala prisutnost alkohola i valiuma u organizmu, mrtvozornik je smrt proglasio slučajnim utapanjem.

U svojoj knjizi iz 2008. godine "Up Till Now: The Autobiography", Shatner je pisao i o tome kako je Leonard Nimoy, koji je u "Zvjezdanim stazama" glumio Spocka, pomogao da Nerine ode na liječenje od alkoholizma.

Shatner se 2001. vjenčao s Elizabeth Anderson Martin, a zahtjev za razvod je podnio 2019. godine, brak je službeno okončan u siječnju 2020. godine.

image
William Shatner s četvrtom suprugom Elizabeth u Los Angelesu 2015. godine
AFP

Razvod ga je, zahvaljujući predbračnom ugovoru, koštao tek oko dva milijuna dolara, što nije previše utjecalo na njegovo bogatstvo koje se procjenjuje na stotinjak milijuna dolara.

A hoće li se nakon pravog leta u svemir pojaviti i peta gospođa Shatner, tek ćemo vidjeti...

item - id = 1133600
related id = 0 -> 1143554
related id = 1 -> 1141785
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. prosinac 2021 23:04