StoryEditor
Showbizuskoro u prodaji

‘Mirta je legenda, ali nema njene sličice u albumu Hajduka!‘: autori reagirali na lažnu vijest i objasnili kako se proširio fake news

31. kolovoza 2020. - 18:17
Ante Čizmić/Hanza Media

Ovog vikenda predstavljen je novi Hajdukov album sa sličicama, autora Ive Bonkovića i Žarka Tičinovića iz Slobodne Dalmacije, koji će izići u nakladi splitskog nogometnog kluba, a počet će se prodavati od sredine rujna.

- U Albumu je predstavljeno 35 utakmica i preko 200 igrača. E sad kojih 35 i kojih 200? Bit će naravno uvijek pitanja: a di je ova utakmica, a di je ona utakmica... Zašto je ovaj igrač tu, a ne tamo itd...

Teško je bilo sve ovo složiti, a nismo se željeli ponavljati u odnosu na prvi album iz 2013.

Ipak, svi Hajdukovi igrači s više od 200 nastupa našli su svoje mjesto, kao i velika većina koji imaju više od 100 nastupa. Došli smo do 35 utakmica gledajući da su to one koje su nam svima u kolektivnoj svijesti – objasnio je, između ostalog, koautor Tičinović.

Ivo Bonković je dodao kako je posebna pažnja posvećena Torcidi, koja slavi 70 godina postojanja.

- Ovo je jako opsežan i kompliciran projekt, imate ograničen broj stranica, ograničen broj polja za sličice na stranici, ograničen broj sličica...

Nije kao danas na internetu sve beskonačno, pa "skrolaj” dok ti prst ne otpadne. Sve treba biti optimalno i za proizvodnju i za korištenje. Pazili smo da imamo tri arka, 48 stranica, da nam je tisak jednostavniji.

Isto tako lakše je skupiti 400 sličica nego 550. Nisu nam cilj prazni albumi, nama je cilj da album svatko može popuniti - pojasnio je ideju.

image
Album i sličice 'I kad gube, i kad tuku... Hajdučke priče'


A onda se danas na nekim hrvatskim portalima pojavila vijest da je među sličicama, među 400 odabranih najvećih imena iz povijesti Hajduka i - Mirta Šurjak.

Dugogodišnja HTV-ova sportska reporterka i jedna od najgorljivijih navijačica splitskih Bilih, naime, na Instagramu je podijelila izdanje svoje sličice, pa uz objavu navela:

“Hajdukove priče”...novi album sa sličicama u prodaji, ekskluzivno od sredine rujna. Hvala @hnkhajduk i @slobodnadalmacija.hr na ovom predivnom iznenađenju", što je neke novinare navelo na zaključak da je i Mirta dobila svoje mjesto između 400 odabranih igračkih legendi Hajduka.

Na Instagramu su uslijedile i brojne čestitke, a Žare Tičinović, art direktor "Slobodne" nam je objasnio da - to nije istina. Odnosno da su, kopirajući jedni od drugih, mediji demonstrirarali proces "fake newsa", te da Mirta Šurjak nije dio kolekcije albuma.

- Mi smo na predstavljanju albuma Mirti darovali personaliziranu sličicu, koju svatko može naručiti. Ta sličica nije dio kolekcije, a novinari na portalima nisu baš pogledali podcast, već su nabrijali kako im odgovara. Jedan od njih je napisao krivo, a drugi bez provjere prepisao. Sad će i treći, i tako dalje..." - podvukao je Tičinović.

Pojasnio je da će svaki album imati posebno mjesto za personaliziranu sličicu, koju bilo koji sakupljač može naručiti za sebe.

- Dakle, moći će se naručiti fotografija i imati personalizirano, osobno izdanje albuma ili ne - dodao je koautor projekta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. siječanj 2021 07:47