StoryEditor
Showbizpravna drama

Johnny Depp susreće se s uredništvom časopisa The Sun na sudu: ugled planira obraniti tužbom za klevetu, a istu parnicu vodi i protiv bivše supruge

Piše PSD
7. srpnja 2020. - 09:20
Giuseppe Cacace/AFP

Dugo očekivani obračun između hollywoodskih zvijezda, Johnnyja Deppa i njegove bivše supruge Amber Heard, započinje danas u britanskoj sudnici u postupku za klevetu. Sramotne optužbe iz privatnog života bivšeg para već se neko vrijeme šire javnim prostorom, nakon što su detalji saslušanja prije suđenja otkrili da je Depp pokušao spriječiti Heard da se pojavi na suđenju bez valjanih dokaza.

Inače, Amber Heard optužila je Johnnyja Deppa za obiteljsko nasilje i zlostavljanje, a Depp je potom optužio i Heard i časopis The Sun za klevetu.

Pravna drama, koja bi trebala trajati tri tjedna, raspoređena je na pet sudova u Londonu, zbog poštivanja socijalne distance. Troškovi odvjetničkih naknada i sudskih troškova zasigurno će dosegnuti milijune, iako će eventualno dodijeljena odšteta za klevetu biti daleko manja. Inače, u Velikoj Britaniji, odšteta za ovakav tip optužbe rijetko prelazi 100 000 funti, zbog čega se pretpostavlja da Depp ovim postupkom ne namjerava zaraditi, već skinuti ljagu sa svoga imena.

Vraćanje časti

Johnny Depp tuži novinsku grupaciju News Group (NGN) i izvršnog urednika časopisa The Sun Dana Woottona zbog članka objavljenog 2018. godine u kojem je glumac nazvan "zlostavljačem svoje supruge".

Članak se odnosio na navode Amber Heard koja je za The Sun rekla da je Depp bio nasilan prema njoj tijekom njihovog braka. On oštro negira tvrdnje i također vodi zasebnu parnicu protiv svoje suprugu, na temelju istih optužbi za klevetu.

Očekuje se da će i Heard i Depp prisustvovati suđenju u Londonu, koji su, vjeruje se, već doputovali u Veliku Britaniju iz svojih domova u Kaliforniji i Francuskoj.

Deppova odvjetnica nastojat će dokazati da tvrdnje časopisa nisu istinite i da su predstavile "ozbiljnu štetu optuženom" kako je definirano u Zakonu o kleveti 2013. Vjerojatno će tvrditi da su mu optužbe za zlostavljanje utjecale i na dobivanje glumačkih angažmana.

Suđenje je prvobitno trebalo započeti u ožujku, no zbog pandemije koronavirusa odgođeno je. Očekuje se da će u Deppovu obranu svjedočiti i njegove dvije bivše partnerice, Vanessa Paradis i Winona Ryder.

News Group cijeli je slučaj pokušao ponovno rasvijetliti prošli tjedan, tvrdeći da je Depp zatajio tekstualne poruke ključne za slučaj, no to je na sudu bilo odbijeno. Časopis navodi da se u svojoj obrani oslanja na 14 zasebnih optužbi za nasilje u obitelji, između početka 2013. i svibnja 2016. godine.

Osim optužbi za nasilje, Deppa se tereti da je tijekom odmora u Australiji pokušavao putem SMS poruka nabaviti drogu, dok Heard gubi na vjerodostojnosti od kada je otkriveno za njene dvije preljubničke afere, s Elonom Muskom i glumcem Jamesom Francom.

Par se upoznao 2011. godine na setu komedije 'The Rum Diary', a vjenčali su se u Los Angelesu 2015. Već sljedeće godine, Heard je zatražila zabranu pristupa i Deppa optužila za zlostavljanje, što je on negirao.

Heard i Depp razveli su se 2017. godine, a Heard je 7 milijuna dolara, koje je dobila nagodbom, donirala u humanitarne svrhe.

Pitanje karijere

Emily Cox, partnerica odvjetničkog ureda Stewart i stručnjakinja za slučajeve klevete, rekla je za Guardian: "Cijeli ovaj slučaj za Deppa je vrlo kritičan jer je cijela njegova karijera u opasnosti, kao i njegov osobni ugled. Malo je vjerojatno da je samo iz financijskih razloga podigao tužbu.

Ponekad su sudovi za klevetu jedini način da netko očisti svoje ime. 

U konačnici, ulozi za Deppa su vrlo visoki: Hollywood je ignorirao i sankcionirao brojna nedolična ponašanja slavnih u prošlosti, no ne preostaje mu ništa drugo nego pokušati vratiti čast svome imenu."

Izdvojeno

07. kolovoz 2020 03:45