StoryEditorOCM
TV&RealityBILA JE ZVIJEZDA

Sjećate se Duce Marković? Popularna voditeljica RTV Beograd o Eurosongu u Zagrebu: Ustaše su mi prijetile metkom u čelo!

Piše J. Leskur
21. ožujka 2024. - 15:17
Dubravka Duca Marković danas (gore lijevo) i u godinama najveće slave (gore desno). U donjem redu: sličice s Eurovizije u Zagrebu 1990.Instagram, Youtube

Sjećamo li se Dubravke Duce Marković?

Najpoznatije mlade voditeljice beogradske televizije, koja je u zajedničkom jugoslavenskom medijskom prostoru vodila "Hit meseca" osamdesetih godina?

Danas 63.- godišnja voditeljica, uoči odlaska u mirovinu, našla se u naslovima srpskog portala Kurir, jer se sjetila događaja od prije 34 godine, a koji je vezan za Zagreb. Konkretno, 1990. Tada je glavni grad Hrvatske bio organizator Eurosonga, zahvaljući pobjedi Zadranke Emilije Kokić i grupe Riva.

U trci za voditelje tada su bili hrvatski glumac Rene Medvešek i Dubravka Marković:

- Dobro sam se provodila tijekom ta dva mjeseca priprema u Zagrebu, a to što su tada poželjeli da me ubiju i što sam bila netko koga su ustaše targetirale kao svoju metu, to je posebna priča. Tjedan dana trajalo je to premještanje.

Morala sam promijeniti hotel i dobila sam osiguranje. Ne znam nikoga tko je tih godina dobio otvorenu prijetnju da će dobiti metak u čelo - ispričala je za Kurir TV voditeljica Dubravka Duca Marković, koju je u voditeljskoj ulozi zamijenila Helga Vlahović, a Medvešeka Oliver Mlakar.

Prisjetila se i koliki je honorar dogovoren za taj posao.

- Rene Medvešek i ja izborili smo se da nam uplate honorar od 3000 maraka, što je tada bila ozbiljna lova. Sjećam se da sam se zahvaljujući tim novcima super provela, išla autom do Londona. Kao osobu od rock‘n‘rolla, za mene je Eurovizija bila "bljak" i to sam vidjela kao priliku da zaradim - rekla je.

Na hrvatskom izdanju europskog glazbenog natjecanja, između 22 države, pobijedila je Italija s pjesmom "Insieme: 1992", koju je izveo Toto Cutugno.


Inače, srpski portali s velikim zanimanjem prate popularnost "komšijske" pjesme, kako nazivaju onu Baby Lasagne, i očekivanja su da će Zagreb ponovno biti domaćin najgledanijega glazbenog programa u Europi, pa se ta tema stalno "podgrijava" i u srpskim medijima.

A Dubravka Marković, iako od kolovoza odlazi službeno u mirovinu, započinje koncem ožujka novi radijski serijal u kojem će predstaviti ljude koji su bili važni za razvoj Radio Beograda u proteklih 100 godina.

Jedna od njih je i njena majka Ljiljana Marković, 60-tih godina prošlog stoljeća vrlo popularna spikerica na RTV Beogradu.

Duca Marković je bila ono što danas u Hollywoodu ironično zovu "nepo baby", locirajući tako slavne osobe koje su uspjele u istim karijerama kao njihovi popularni roditelji i čije su veze mogli koristiti na putu do svog uspjeha.

Otac joj je bio TV novinar, Aleksandar Marković, čija je obitelj porijeklom s Pelješca. U njenoj kući uvijek su bili gosti ljudi iz medija i razne poznate ličnosti.

Roditelji navodno nisu htjeli da Dubravka ode njihovim stopama, pa je studirala pravo, da bi postala odvjetnica, kao i njen djed. No, na televiziji je završila nakon što je najprije radila na radijskoj postaji Studio B., gdje je intervjuirala rock glazbenike.

Današnji šezdesetogodišnjaci, koji su rasli uz novi val, religiozno su pratili "Hit meseca", glazbenu emisiju koja se zaista mogla uspoređivati s top listama na britanskoj televiziji, sa nastupima uživo najpoznatijih bendova kao što su Haustor, Idoli, Šarlo Akrobata, Električni orgazam, Denis & Denis i drugih.


Dubravka Duca Marković je bila voditeljica emisije i njen zaštitini znak. Bila je pank-rokerica i aktivna protagonistica "novog vala" osamdesetih godina u Beogradu. Kratko ošišane dječačke fizure i modernog izgleda, družila se sa svim velikim facama glazbene scene: Milanom Mladenovićem, Johnnyjem Štulićem, Dušanom Kojićem Kojom.

U to vrijeme bila je u vezi s Srđanom Gojkovićem Giletom, frontmenom Električnog orgazma, čije je kostime za nastup u početku šivala upravo Duca.

- Gile i ja smo proveli šest godina zajedničkog odrastanja. Puno smo putovali, jedno sam vrijeme čak bila i menadžer Električnog orgazma, jer Gile nije znao s novcem. I danas smo veliki prijatelji. Na svu sreću bilo je to vrijeme kad žuti tisak takve stvari nisu zanimale - rekla je Dubravka u jednom intervjuu.

Na Ducinom Instagramu može se naći i recentnija snimka nastupa Gileta i "Orgazma", na kojoj izvode njihov veliki hit "Igra rokenrol cela Jugoslavija (sve se oko mene ispravlja i savija)":

Nakon "Hita meseca" vodila je popularni međunarodni TV format "Igre bez granica". Politika i nacionalizam nikada je nisu zanimali, no s grupom umjetnika 1992. u Beogradu je organizirala koncert protiv rata "Ne računajte na nas". Taj ju je potez stajao karijere. Dobila je dosje u RTS-u i zabranu pojavljivanja pred kamerama.

Zbog toga se, kasnije je izjavila, ne kaje i opet bi postupila isto.

- Posljedica organizacije koncerta je bio, zapravo, završetak moje karijere. Tada sam shvatila da je sve to što radim nemoguća misija, da rock‘n‘roll više nikoga ne zanima - kazala je.

Prisjećajući se toga doba rekla je:

- Bili smo mladi i nismo bili svjesni što nas čeka. Mislili smo da možemo promijeniti svijet. No svijet mijenjaju oni koji imaju lovu, a mi para nikad nismo imali.

Nastavila je raditi kao radijska urednica i voditeljica. Udavala se dva puta. Danas je u braku s novinarom Goranom Gmitrićem, a iz prvog braka ima sina Kosa Gasparija.

Odlasku u mirovinu se raduje:

- Nadam se da ću biti vesela penzionerka, da ću i dalje šetati psa i dobiti unuka. Cijeli život sam istjerivala neku pravdu. Nije loše kad te zovu buntovnik. Sad to više nisam. Davno sam shvatila da ne mogu promijeniti svijet. Prolazi vrijeme, pa se čovjek određuje prema dobu – zaključila je mnogima nezaboravna voditeljica Dubravka Duca Marković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 15:19