StoryEditorOCM
Showbizdašak romantike

Nera Stipičević kreće na ljetnu turneju sa svojim bendom Travershe, evo gdje je možete doći slušati

Piše Scena SD
25. lipnja 2024. - 18:25

Na našim prostorima oduvijek je poznat snažan utjecaj inozemne glazbe međutim niti jedna kultura ne “pjeva” glazbene priče na svom jeziku globalno dojmljivije od francuske. Razlog tome su melodioznost francuskog jezika i nužna sugestivna i emotivna interpretacija izvođača.

Predvođen glumicom i pjevačicom Nerom Stipičević sastav Travershe, prepoznatljiv po jedinstvenom izvođenju kolažnog programa poznate francuske klasične i suvremene glazbe 4. srpnja, kreće na svoju ljetnu turneju.

Iako prepoznatljiv po autentično intimnom, emotivnom, teatralanom i pripovjedačkom načinu izvođenja koje nas podsjeća na važnost umjetnosti i njezinog ljekovito- katarzičnog utjecaja, virtuoznost svih akademskih članova sastava (Tomislav Parmać/klavir, Mirko Prišlin/gitara, Neven Šverko/čelo, Leopold Stašić/Petar Haluza/violina) ponajviše se ogleda u njihovoj sposobnosti da osjete okolinu te glazbeni sadržaj prilagode okruženju u kojem se nalaze.

Tako da ćemo ih ovog srpnja gledati u Tučepima na rivi (4.), u Baškoj Vodi na glavnom  trgu (5.), u Dubrovniku u Kneževu dvoru u sklopu “Le petit festivala” (6.) u Lastovu na školskom dvorištu (8.) dok će Stari Grad i resort Maslina (14.) počastiti jednom intimnijom varijantom uz klavir. Kolovoz je pak rezerviran za trio sastav u Omišu na Sceni kulturnog ljeta (14.) i u Brelima na rivi (15.)

Nera je glazbeni kvintet “TRAVERSHE” osnovala 2021. godine kako bi iskazala divljenje i zahvalnost francuskoj kulturi koja joj je u autorskom izražaju pružila veliku podršku. Iskustvom međunarodne umjetničke rezidencije i stipendije grada Pariza/”Centre International des Récollets” (2013., 2018.) jača uvjerenje umjetnice da su međukulturna suradnja, tolerancija i uzajamno nadahnuće ključ uspješnog osobnog i profesionalnog razvoja pojedinaca, a slijedom toga i razvoja solidarnosti i empatije koja današnjem suvremenom svijetu i dalje nedostaje.

Termin Travershe (dalm. Pregače) zajednički je naziv za sve suradnike umjetnice F-N-I koji svakodnevno živeći svoju strast, svojim talentima služe i doprinose društvu. Odjeveni u pregače, Travershe promoviraju nužnost svakodnevnog kreativnog djelovanja pojedinca u svrhu održavanja njegovog mentalnog zdravlja.

Pričanje priča oduvijek je bio najbolji način prenošenja važnih i mudrih poruka dok je glazba jačala osjećaj međusobne povezanosti i empatije. Također je jasno da bez obzira na jezične barijere, samo najiskrenija umjetnost s univerzalnim porukama ljubavi može prijeći geografske granice i doći do srca slušatelja drugih kultura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2024 18:26