stdClass Object ( [id] => 1097608 [title] => Svi stariji Splićani znaju da je prvu Vespu u grad 1959. doveo hajdukovac Bernard Vukas: uživajte u fotogaleriji talijanskog dizajna kojeg obožavamo, sve možete vidjeti i uživo [alias] => svi-stariji-splicani-znaju-da-je-prvu-vespu-u-grad-1959-doveo-hajdukovac-bernard-vukas-uzivajte-u-fotogaleriji-talijanskog-dizajna-kojeg-obozavamo-sve-mozete-vidjeti-i-uzivo [catid] => 298 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Idućih dana Splićanima će se razbuktati emocije kad zađu u Muzej grada Splita i vide izloške koji su obilježili mnoge mladelačke dane, nečija djetinjstva..., ali i proizvode koji, istina, nisu od jučer, ali su danas još uvijek predmet čežnje onih koji vole lijepo, pogotovo kad su s talijanskim potpisom.

Talijanski dizajn ima široku publiku u svijetu, ali kod Splićana je to neka posebna veza. Pitate li malo starije Splićane o prvoj Vespi u gradu, svaki će znati reći da ju je donio slavni hajdukovac Bernard Vukas, još 1959. godine kad se vratio iz Bologne.

Od tada do danas ovaj grad je lud za tim "motorom", a "ludovalo" se davno i za malim čudnim aparatom za kavu, koji je na svakom kuhalu znao napraviti espresso, koji su u ona vremena rijetki sretnici dobivali u paketima od rodbine iz Italije, a ovi drugi kupovali prilikom odlaska u Trst.

Okus tršćanske kave

Taj prvi kućni espresso je sve trebao podsjetiti na onaj pravi tršćanski, čiji okus dobro pamte svi koji su tamo putovali zbog malo lijepih talijanskih stvari za odjenuti se.

Mali aparat za posebni "a la espresso" vadio se iz kućnih "bunkera" i protekle korona-godine, kad su kafići bili zatvoreni, a nove generacije već toliko razmažene "kafićkom prvom jutarnjom" oduševljeno su otkrivale kako je to dobra kava.

Ljubav prema "talijanskom" nekad je bila još i jača. Nekih šezdesetih, sedamdesetih, pa i dugo kasnije, čak i dizajnom neopterećeni ljudi bi znali reći da su na pod stavili nove, ne "keramičke" nego "talijanske" pločice.

---

image
Vespa Special 50' iz 1969. godine u vlasništvu Boška Grubišića bit će izložena u Muzeju grada Splita
Duje Klarić/Cropix
---


Zato i kažemo da će izložba u povodu "Dana talijanskog dizajna 2021.", koja se danas otvara pod nazivom "Crvena – boja strasti" (Rosso – il colore della passione), imati emotivno značenje u gradu, tim više što ne pamtimo kada se upriličio sličan događaj.

Širom svijeta

Obilježavanje "Dana talijanskog dizajna" je manifestacija koja se održava diljem svijeta s namjerom da širokoj publici približi dizajn Italije i kulturu uopće.

Generalna tema ovogodišnjeg obilježavanja jest: "Dizajn i materijali: novi izazovi za održivo redefiniranje Made in Italy". U navedenom kontekstu, a unutar proslave blagdana sv. Dujma i Dana grada Splita, izložba će se postaviti u Muzeju u Papalićevoj.

Planirano je da izložbu u 17.30 sati otvori ravnateljica muzeja Branka Brekalo, talijanski veleposlanik Pierfrancesco Sacco, splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara i direktorica Talijanskog instituta za vanjsku trgovinu u Zagrebu Sandra di Carlo.

Izložbu organizira Ured Talijanskog instituta za vanjsku trgovinu u Zagrebu (ICE – ITA – Agencija), uz potporu Veleposlanstva Italije u Republici Hrvatskoj te Generalnog konzulata Republike Italije u Rijeci.

Svoje prvo izdanje, ova je izložba doživjela u studenom prošle godine u Talijanskom institutu za kulturu u Zagrebu u povodu obilježavanja "Dana talijanskog dizajna 2020.".

---

image
'Edra Rose Chair'
Daniel Tomčić, kustos izložbe
---


Sada je u gradu pod Marjanom ostvarena u suradnji sa Zagreb Design Weekom i Vespa klubom iz Splita, a važno je napomenuti da se može posjetiti svaki radni dan od 9 do 20 sati, te vikendom od 10 do 14 sati, i ulaz je besplatan.

Boja identiteta

Ako se pitate zašto je izložba sva u crvenoj boji, organizatori imaju sasvim jasno i logično objašnjenje. Kažu da je još od Garibaldijevih "Camicie Rosse" – crvenih košulja, do Ferrarijevih automobila, crvena boja dio talijanskog identiteta.

I Valentino Garavani "posljednji modni car" je jednom izjavio kako crvena boja za kuću "Valentino" nije obična, ona je svevremena oznaka, logotip, ikona marke, stvarna vrijednost.

Ne čudi ni činjenica da talijanske tvrtke svoje nove proizvode često lansiraju upravo u toj vatrenoj, ljubavnoj... crvenoj boji. Povezanost ove boje i talijanskog dizajna još je i dublja.

Naime, snažne emocije karakteriziraju talijanski dizajn i razlikuju ga od, primjerice, nordijskog minimalizma ili nizozemskog konceptualnog dizajna. A kako bolje označiti snažne emocije koje simbolizira upravo ova boja.

---

image
Componibili, Kartell
 
Daniel Tomčić, kustos izložbe
---


"U mojoj mladosti stalno su nam govorili: funkcionalizam, funkcionalizam, funkcionalizam. To nije dovoljno. Dizajn mora biti i zavodljiv i uzbudljiv", izjavio je svojevremeno Ettore Sottsass, velikan moderne i postmoderne te iskonska zvijezda dizajna.

Upravo to želi prikazati izložba "Rosso – il colore della passione" nastala u suradnji s tvrtkom "Scuderia" iz Zagreba, lifestyle profila, specijaliziranom za dizajn i automobilsku industriju, ali i organizaciju vlastitih događanja.

Poznato je, dakle, kako smo već i rekli, da talijanski dizajn, kao i kulturu općenito, definiraju snažne emocije, šarm i humor.

Svega toga može se pronaći u gotovo svakom talijanskom proizvodu koje će Splićani moći vidjeti sljedećih mjesec dana u Muzeju grada.

Annini 'Componibili'

Jedan od njih je dobro poznati plastični ormarić na kotačima – "Componibili".

I danas vrlo popularnu kolekciju "Componibili" ormarića, spremnika ili kako god ih nazvali jer može imati više funkcija, dizajnirala je Anna Castelli Ferrieri davne 1967. godine za poznatoga talijanskog proizvođača dizajnerskog namještaja "Kartell".

Modularni konstrukcijski sustav stvoren je kako bi udovoljio raznim zahtjevima. Lako će pronaći svoje mjesto u bilo kojem dijelu doma. Fleksibilan, funkcionalan i praktičan "Componibili" je klasik dizajna, kako se već razaznaje iz "godine rođenja", s dugom tradicijom, ipak mu je već 54 godine.

---

image
Anna Castelli Ferrieri
Daniel Tomčić, kustos izložbe
---


Lako se slaže, nadopunjuje dodatnim elementima, a zahvaljujući svojoj sažetosti i inovacijama dobio je i međunarodnu pozornost i odavno mu se dive na stalnim izložbama MoMA-e u New Yorku i Centra "Georges Pompidou" u Parizu.

U Muzeju grada Splita vidjet ćemo i dobro poznatu sjedalicu "Sacco". Dizajnirala su je tri dizajnera Piero Gatti, Cesare Paolini i Franco Teodoro prije 53 godine.

Neodoljive 'vreće'

Te davne 1968. mladi autori su uzeli običnu "vreću graha" koju su za sjedenje koristili još stari Egipćani prije 4000 godina, i pretvorili je u fotelju.

Najprije su promišljali o tome kako bi vreću punili vodom, ali se voda pokazala preteškom, pa su se okrenuli ping-pong lopticama.

---

image
Fotelja 'Sacco' i njeni dizajneri Piero Gatti, Cesare Paolini i Franco Teodoro
Daniel Tomčić, kustos izložbe
---


Ideju o punjenju su potom razvili do današnjih dana, pa je "Sacco" sada punjen perlama od ekspandiranog polistirena.

Dalekovidni Aurelio Zanotta, tadašnji vlasnik brenda "Zanotta", oduševio se idejom i počeo proizvoditi "Sacco", koja je danas simpatičan klasik dizajna izložen u brojnim velikim muzejima širom svijeta poput MoMA-e u New Yorku, Izraelskog muzeja Jerusalem ili berlinskog Muzeja dekorativne umjetnosti.

---

image
Dizajnere je za 'Sacco' proizvođača Zanotta 1968. inspirirala obična 'vreća graha'
 
Daniel Tomčić, kustos izložbe
---


Naravno, puno više "vreća" ima u domovima širom svijeta.

Iste te, 1968. godine Elio Martinelli dizajnirao je stolnu lampu "Cobra", što je još jedan tipični primjer šarmantnog dizajna.

"Cobra" je vijugasto oblikovana svjetiljka, dinamična i okretna, poput zmije po kojoj je dobila ime – životinja koja oscilira uz glazbu, ali je spremna krenuti u akciju.

Zahvaljujući mogućnosti rotacije "Cobra" lako mijenja svoju geometriju, pa od okruglaste forme bez problema prelazi u zmijsku.

---

image
'Cobra'
Daniel Tomčić, kustos izložbe
---


Lampa je oblikovana pomoću jedinstvenog materijala – termoreaktivne smole – u sjajnoj bijeloj ili crnoj boji, a za 50. godišnjicu lansirana je u, naravno, crvenoj boji koja svjetiljku čini još privlačnijom.

Solarijev sat

Lijepih 56 godina "života" slavi i "Solarijev" sat "Cifra 3". Gino Valle ga je dizajnirao 1965. a inspirirale su ga "Solarijeve" info ploče na aerodromu koje prikazuju raspored dolazaka i odlazaka.

Inspiraciju je pretočio u mali stolni sat, pa je, kažu, unio "cool" dojam putovanja u spavaću sobu. "Solari Cifra 3" najmanji je elektromehanički sat za izravno očitavanje.

---

image
Sat 'Solari Cifra 3'
Daniel Tomčić, kustos izložbe
---


Sastoji se od motora, mehaničkog dijela i lopatica, izrađen je od PVC-a. Sat je uvršten u stalnu zbirku Muzeja moderne umjetnosti u New Yorku (MoMA) 1967. godine.

'Moka' u muzeju i Guinessovoj knjizi rekorda

I sada se vratimo na onu priču s početka, o "la macchinettai" ili "la caffettierai". Danas ih lako možemo kupiti u dućanu, pa bi neki mogli pomisliti kako kuhalo za kavu nije za muzejski eksponat, no, kad pogledamo koliko mu je godina – velikih 88 – zaslužuje respekt.

Talijanski inženjer Alfonso Bialetti dizajnirao je kuhalo "Moka" još 1933. godine. To ga je i proslavilo, a kuhalo je pedesetih predstavljalo ikonu životnog stila. Nacrti "Moka Expressa" izloženi su u Londonskom muzeju dizajna. "Moka" je najpoznatije kuhalo za kavu na svijetu, a ušlo je čak i u Guinnessovu knjigu svjetskih rekorda.

---

image
'Moka Bialetti'
 
Daniel Tomčić, kustos izložbe
---


Bez talijanskog dizajna ne bi bio moguć ni talijanski stil života, kažu organizatori splitske izložbe. To je onaj slavni "La dolce vita", bilo da ga shvatite kao pojam ili se sjetite istoimenog sjajnog filmskog klasika Federica Fellinija iz 1960. s mladim Marcellom Mastroiannijem i raskošnom Anitom Ekberg.

I upravo je ta glumica inspirirala arhitekta Gaetana Pescea kad je 1968. godine dizajnirao fotelju "Up" za brend "B&B Italia".

Gledajući je, fotelju biste najradije zagrlili, što je možda i bilo u arhitektovim mislima kad je naslonjač s oblinama stvorio kao hommage poprsju Anite Ekberg, koja u kultnom "Slatkom životu" skače u Fontanu di Trevi.

Fotelje koje rastu

Oko fotelje ima i zanimljiva priča kad je 1969. predstavljena na milanskom Salonu namještaja. Bio je to pravi performans kad je stotine "Up" fotelja izvađeno iz vakuumiranog pakiranja počelo rasti.

Naime, poliuretanska pjena od koje je napravljena nakon otvaranja bi se počela širiti, polako poprimajući svoj konačni oblik. Pa i oko toga postoji legenda kako je Gaetano Pesce uopće došao do fotelje "Up".

Pričao je kako je jednog dana te 1968. bio pod tušem i dok je gnječio spužvu palo mu je na pamet da bi se tako mogla napraviti i nekakva fotelja. U to je doba hit materijal bio poliuretan, a Pesce je u svojem pariškom ateljeu eksperimentirao i došao do –​ Anite Ekberg.

---

image
'Up' B&B Italia
 
Daniel Tomčić, kustos izložbe
---


U splitskom Muzeju grada vidjet ćemo i neodoljivo šarmantan televizor "Brionvega Algol 11". Dizajnirao ga je arhitekt Marco Zanuso 1964. godine. Organski oblik ovog prijenosnog, minijaturnog televizora s podignutim ekranom, uperenim prema gledatelju, dizajner je usporedio s vjernim psićem koji gleda gospodara.

Olivettijeva Valentine

Kako su pisaći strojevi u ovo računalno doba zaista stvar prošlosti, bit će pravo zadovoljstvo na splitskoj izložbi vidjeti sjajan primjerak najpoznatije "Olivettijeve" pisaće mašine "Valentine". I njezin dizajn 1969. godine potpisuje talijanski "maestro" Ettore Sottsass.

---

image
Valentine, Olivetti
Daniel Tomčić, kustos izložbe
---


Priča o talijanskom dizajnu ne može proći ni bez rasvjetne ikone – lampe "Tolomeo". Dizajnirao ju je Michele de Lucchi koji je početkom osamdesetih navodno na moru promatrao ribare kako upravljaju mrežama sistemom kolotura i užadi.

Odlučio je po istom principu dizajnirati radnu svjetiljku.

S Giancarlom Fassinom razvio je proizvod koji je 1986. pod imenom Tolomeo (tal. Ptolomej) počeo proizvoditi brend "Artemide". Ovo je lampa koju jednostavno želimo imati na radnom stolu. "Tolomeo" je klasik u uredu, domu ili dio muzejskih zbirki diljem svijeta.

---

image
Michele de Lucchi
Daniel Tomčić, kustos izložbe
---


I opet se vratimo na početak kad se riječju "talijanski dizajn" najprije sjetimo Vespe. Ta mala "osa" vrludala je i još vrluda ulicama gradova širom svijeta, a mi na Mediteranu je volimo i zbog estetskih, funkcionalnih, pa čak i socijalnih razloga.

Kad ju je Corradino d'Ascanio dizajnirao za tvrtku "Piaggio" vjerojatno nije ni promišljao koliko će Vespa pridonijeti emancipaciji žena, jer one su je mogle voziti i u suknji.

---

image
Dizajner Vespe Corradino d'Ascanio
Daniel Tomčić, kustos izložbe
---


Ovo jeftino i robusno prijevozno sredstvo motoriziralo je poslijeratnu Italiju, a svoje vjerne sljedbenike ima za sva vremena.

Među takvima su i članovi splitskog Vespa kluba, kojima dijelom možemo zahvaliti i na ovoj izložbi koju bi svakako trebalo posjetiti.

---

Dizajneri na izložbi:

– Alfonso Bialetti, Bialetti
–​ Alessandro Butti, Nebiolo
–​ Anna Castelli Ferrieri, Kartell
–​ Corradino d'Ascanio, Piaggio
–​ Michele de Lucchi, Artemide
–​ Giancarlo Fassina, Artemide
–​ Piero Gatti, Zanotta
–​ Elio Martinelli, Martinelli Luce
–​ Aldo Novarese, Nebiolo
–​ Cesare Paolini, Zanotta
–​ Gaetano Pesce, B&B Italia
–​ Pierpaolo Piccioli, Valentino
–​ Luigi de Ponti, Bialetti
–​ Ettore Sottsass, Olivetti
–​ Franco Teodoro, Zanotta
–​ Gino Valle, Solari
–​ Marco Zanuso, Brionvega

---

---

Posuditelji izložaka:

–​ Artemide Tolomeo (Centar rasvjete)
– B&B Italia UP5_7 (Hanza Media i Cropix)
–​ Bialetti Moka (Lonci & poklopci by Bajde)
–​ Brionvega Algol 11” (Branimir Tomurad)
–​ Edra Rose Chair (Černelić — Rješenja za interijere)
–​ Valentino Garavani 03 Rose Edition Atelier Bag (Maria Concept Store)
–​ Kartell Componibili (F DIZAJN)
–​ Martinelli Luce Cobra (Martinelli Luce)
–​ Olivetti Valentine (Nino Kucan)
–​ Piaggio Vespa 50 Special (Boško Grubišić)
–​ Solari Cifra 3 (Solari di Udine)
–​ Zanotta Sacco (Zanotta)

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => STRAST U ‘MUZEJU GRADA‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => STRAST U ‘MUZEJU GRADA‘ 1 1 1 1 1 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-05-05 14:37:00 [created_by] => 3194 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-05-10 10:31:16 [modified_by] => 3194 [publish_up] => 2021-05-10 09:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 56 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 298 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije o kulturi življenja [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, prostorija, kultura življenja [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Prostor(i)ja [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/05\/05\/17768126.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/05\/17716400.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/05\/17716398.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/05\/17716396.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/05\/17716390.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/05\/17716386.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/05\/17716384.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/05\/17716380.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/05\/17716378.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/05\/17716372.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/05\/17716370.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/05\/17716368.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/05\/17716366.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/05\/17716364.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/05\/17716362.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/05\/17716348.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/05\/17716346.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/05\/17716340.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/05\/17716338.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/05\/17716336.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/05\/17716334.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/05\/17716332.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/05\/17716330.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/05\/17716328.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/05\/17724626.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/05\/17724614.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/05\/17724598.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/05\/17724590.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Duje Klari\u0107\/Arhiva\/Cropix","Daniel Tom\u010di\u0107, kustos izlo\u017ebe","Daniel Tom\u010di\u0107, kustos izlo\u017ebe","Daniel Tom\u010di\u0107, kustos izlo\u017ebe","Daniel Tom\u010di\u0107, kustos izlo\u017ebe","Daniel Tom\u010di\u0107, kustos izlo\u017ebe","Daniel Tom\u010di\u0107, kustos izlo\u017ebe","Daniel Tom\u010di\u0107, kustos izlo\u017ebe","Daniel Tom\u010di\u0107, kustos izlo\u017ebe","Daniel Tom\u010di\u0107, kustos izlo\u017ebe","Daniel Tom\u010di\u0107, kustos izlo\u017ebe","Daniel Tom\u010di\u0107, kustos izlo\u017ebe","Daniel Tom\u010di\u0107, kustos izlo\u017ebe","Daniel Tom\u010di\u0107, kustos izlo\u017ebe","Daniel Tom\u010di\u0107, kustos izlo\u017ebe","Daniel Tom\u010di\u0107, kustos izlo\u017ebe","Daniel Tom\u010di\u0107, kustos izlo\u017ebe","Daniel Tom\u010di\u0107, kustos izlo\u017ebe","Daniel Tom\u010di\u0107, kustos izlo\u017ebe","Daniel Tom\u010di\u0107, kustos izlo\u017ebe","Daniel Tom\u010di\u0107, kustos izlo\u017ebe","Daniel Tom\u010di\u0107, kustos izlo\u017ebe","Daniel Tom\u010di\u0107, kustos izlo\u017ebe","Daniel Tom\u010di\u0107, kustos izlo\u017ebe","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["'Vespa Special 50' iz 1969., u vlasni\u0161tvu Bo\u0161ka Grubi\u0161i\u0107a, koja \u0107e biti izlo\u017eena u Muzeju grada Splita i Bajdo Vukas, njezin prvi splitski poklonik","Dizajnere je za 'Sacco' proizvo\u0111a\u010da Zanotta\u00a01968. inspirirala obi\u010dna 'vre\u0107a graha'
\n\u00a0","Fotelja 'Sacco' i njeni dizajneri Piero Gatti, Cesare Paolini i Franco Teodoro","Dizajner Vespe Corradino d'Ascanio","Sat 'Solari Cifra 3'","Dizajner Gino Valle\u00a0je dizajnirao 1965. Solarijev kultni sat","'Brionvega Algol 11'","'Moka Bialetti'
\n\u00a0","Talijanski in\u017eenjer Alfonso Bialetti dizajnirao je kuhalo 'Moka' 1933. godine. Proslavilo ga je i postalo ikona \u017eivotnog stila 50-ih","lfonso Bialetti","'Up' B&B Italia
\n\u00a0","Gaetano Pesce","'Tolomeo', Artemide","Artemide","Michele de Lucchi","Valentine, Olivetti","Ettore Sottsass","'Cobra'","'Cobra'","'Cobra'
\n\u00a0","Elio Martinelli","Componibili, Kartell
\n\u00a0","'Edra Rose Chair'","Anna Castelli Ferrieri","Vespa Special 50' iz 1969. godine u vlasni\u0161tvu Bo\u0161ka Grubi\u0161i\u0107a bit \u0107e izlo\u017eena u Muzeju grada Splita","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x819","hd_17768126_1920.jpg":"1920x1080","k_17768126_1280.jpg":"1280x1280","k_17768126_1024.jpg":"1024x1024","k_17768126_640.jpg":"640x640","k_17768126_480.jpg":"480x480","k_17768126_340.jpg":"340x340","k_17768126_220.jpg":"220x220","o_17768126_1280.jpg":"1280x873","o_17768126_1024.jpg":"1024x698","o_17768126_640.jpg":"640x436","o_17768126_480.jpg":"480x327","o_17768126_340.jpg":"340x232","o_17768126_220.jpg":"220x150","h_17768126_1280.jpg":"1280x854","h_17768126_1024.jpg":"1024x683","h_17768126_640.jpg":"640x427","h_17768126_480.jpg":"480x320","h_17768126_340.jpg":"340x227","h_17768126_220.jpg":"220x147","pp_17768126_1280.jpg":"1006x1280","pp_17768126_1024.jpg":"805x1024","pp_17768126_640.jpg":"503x640","pp_17768126_480.jpg":"377x480","pp_17768126_340.jpg":"267x340","pp_17768126_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1361x2040","hd_17716400_1920.jpg":"1920x1080","k_17716400_1280.jpg":"1280x1280","k_17716400_1024.jpg":"1024x1024","k_17716400_640.jpg":"640x640","k_17716400_480.jpg":"480x480","k_17716400_340.jpg":"340x340","k_17716400_220.jpg":"220x220","o_17716400_1280.jpg":"1280x1918","o_17716400_1024.jpg":"1024x1534","o_17716400_640.jpg":"640x959","o_17716400_480.jpg":"480x719","o_17716400_340.jpg":"340x509","o_17716400_220.jpg":"220x329","h_17716400_1280.jpg":"1280x854","h_17716400_1024.jpg":"1024x683","h_17716400_640.jpg":"640x427","h_17716400_480.jpg":"480x320","h_17716400_340.jpg":"340x227","h_17716400_220.jpg":"220x147","pp_17716400_1280.jpg":"1006x1280","pp_17716400_1024.jpg":"805x1024","pp_17716400_640.jpg":"503x640","pp_17716400_480.jpg":"377x480","pp_17716400_340.jpg":"267x340","pp_17716400_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1200x845","hd_17716398_1920.jpg":"1920x1080","k_17716398_1280.jpg":"1280x1280","k_17716398_1024.jpg":"1024x1024","k_17716398_640.jpg":"640x640","k_17716398_480.jpg":"480x480","k_17716398_340.jpg":"340x340","k_17716398_220.jpg":"220x220","o_17716398_1280.jpg":"1280x901","o_17716398_1024.jpg":"1024x721","o_17716398_640.jpg":"640x450","o_17716398_480.jpg":"480x338","o_17716398_340.jpg":"340x239","o_17716398_220.jpg":"220x154","h_17716398_1280.jpg":"1280x854","h_17716398_1024.jpg":"1024x683","h_17716398_640.jpg":"640x427","h_17716398_480.jpg":"480x320","h_17716398_340.jpg":"340x227","h_17716398_220.jpg":"220x147","pp_17716398_1280.jpg":"1006x1280","pp_17716398_1024.jpg":"805x1024","pp_17716398_640.jpg":"503x640","pp_17716398_480.jpg":"377x480","pp_17716398_340.jpg":"267x340","pp_17716398_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1425","hd_17716396_1920.jpg":"1920x1080","k_17716396_1280.jpg":"1280x1280","k_17716396_1024.jpg":"1024x1024","k_17716396_640.jpg":"640x640","k_17716396_480.jpg":"480x480","k_17716396_340.jpg":"340x340","k_17716396_220.jpg":"220x220","o_17716396_1280.jpg":"1280x950","o_17716396_1024.jpg":"1024x760","o_17716396_640.jpg":"640x475","o_17716396_480.jpg":"480x356","o_17716396_340.jpg":"340x252","o_17716396_220.jpg":"220x163","h_17716396_1280.jpg":"1280x854","h_17716396_1024.jpg":"1024x683","h_17716396_640.jpg":"640x427","h_17716396_480.jpg":"480x320","h_17716396_340.jpg":"340x227","h_17716396_220.jpg":"220x147","pp_17716396_1280.jpg":"1006x1280","pp_17716396_1024.jpg":"805x1024","pp_17716396_640.jpg":"503x640","pp_17716396_480.jpg":"377x480","pp_17716396_340.jpg":"267x340","pp_17716396_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17716390_1920.jpg":"1920x1080","k_17716390_1280.jpg":"1280x1280","k_17716390_1024.jpg":"1024x1024","k_17716390_640.jpg":"640x640","k_17716390_480.jpg":"480x480","k_17716390_340.jpg":"340x340","k_17716390_220.jpg":"220x220","o_17716390_1280.jpg":"1280x853","o_17716390_1024.jpg":"1024x682","o_17716390_640.jpg":"640x426","o_17716390_480.jpg":"480x320","o_17716390_340.jpg":"340x226","o_17716390_220.jpg":"220x146","h_17716390_1280.jpg":"1280x854","h_17716390_1024.jpg":"1024x683","h_17716390_640.jpg":"640x427","h_17716390_480.jpg":"480x320","h_17716390_340.jpg":"340x227","h_17716390_220.jpg":"220x147","pp_17716390_1280.jpg":"1006x1280","pp_17716390_1024.jpg":"805x1024","pp_17716390_640.jpg":"503x640","pp_17716390_480.jpg":"377x480","pp_17716390_340.jpg":"267x340","pp_17716390_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1457","hd_17716386_1920.jpg":"1920x1080","k_17716386_1280.jpg":"1280x1280","k_17716386_1024.jpg":"1024x1024","k_17716386_640.jpg":"640x640","k_17716386_480.jpg":"480x480","k_17716386_340.jpg":"340x340","k_17716386_220.jpg":"220x220","o_17716386_1280.jpg":"1280x971","o_17716386_1024.jpg":"1024x777","o_17716386_640.jpg":"640x485","o_17716386_480.jpg":"480x364","o_17716386_340.jpg":"340x258","o_17716386_220.jpg":"220x166","h_17716386_1280.jpg":"1280x854","h_17716386_1024.jpg":"1024x683","h_17716386_640.jpg":"640x427","h_17716386_480.jpg":"480x320","h_17716386_340.jpg":"340x227","h_17716386_220.jpg":"220x147","pp_17716386_1280.jpg":"1006x1280","pp_17716386_1024.jpg":"805x1024","pp_17716386_640.jpg":"503x640","pp_17716386_480.jpg":"377x480","pp_17716386_340.jpg":"267x340","pp_17716386_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17716384_1920.jpg":"1920x1080","k_17716384_1280.jpg":"1280x1280","k_17716384_1024.jpg":"1024x1024","k_17716384_640.jpg":"640x640","k_17716384_480.jpg":"480x480","k_17716384_340.jpg":"340x340","k_17716384_220.jpg":"220x220","o_17716384_1280.jpg":"1280x853","o_17716384_1024.jpg":"1024x682","o_17716384_640.jpg":"640x426","o_17716384_480.jpg":"480x320","o_17716384_340.jpg":"340x226","o_17716384_220.jpg":"220x146","h_17716384_1280.jpg":"1280x854","h_17716384_1024.jpg":"1024x683","h_17716384_640.jpg":"640x427","h_17716384_480.jpg":"480x320","h_17716384_340.jpg":"340x227","h_17716384_220.jpg":"220x147","pp_17716384_1280.jpg":"1006x1280","pp_17716384_1024.jpg":"805x1024","pp_17716384_640.jpg":"503x640","pp_17716384_480.jpg":"377x480","pp_17716384_340.jpg":"267x340","pp_17716384_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17716380_1920.jpg":"1920x1080","k_17716380_1280.jpg":"1280x1280","k_17716380_1024.jpg":"1024x1024","k_17716380_640.jpg":"640x640","k_17716380_480.jpg":"480x480","k_17716380_340.jpg":"340x340","k_17716380_220.jpg":"220x220","o_17716380_1280.jpg":"1280x853","o_17716380_1024.jpg":"1024x682","o_17716380_640.jpg":"640x426","o_17716380_480.jpg":"480x320","o_17716380_340.jpg":"340x226","o_17716380_220.jpg":"220x146","h_17716380_1280.jpg":"1280x854","h_17716380_1024.jpg":"1024x683","h_17716380_640.jpg":"640x427","h_17716380_480.jpg":"480x320","h_17716380_340.jpg":"340x227","h_17716380_220.jpg":"220x147","pp_17716380_1280.jpg":"1006x1280","pp_17716380_1024.jpg":"805x1024","pp_17716380_640.jpg":"503x640","pp_17716380_480.jpg":"377x480","pp_17716380_340.jpg":"267x340","pp_17716380_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_17716378_1920.jpg":"1920x1080","k_17716378_1280.jpg":"1280x1280","k_17716378_1024.jpg":"1024x1024","k_17716378_640.jpg":"640x640","k_17716378_480.jpg":"480x480","k_17716378_340.jpg":"340x340","k_17716378_220.jpg":"220x220","o_17716378_1280.jpg":"1280x1920","o_17716378_1024.jpg":"1024x1536","o_17716378_640.jpg":"640x960","o_17716378_480.jpg":"480x720","o_17716378_340.jpg":"340x510","o_17716378_220.jpg":"220x330","h_17716378_1280.jpg":"1280x854","h_17716378_1024.jpg":"1024x683","h_17716378_640.jpg":"640x427","h_17716378_480.jpg":"480x320","h_17716378_340.jpg":"340x227","h_17716378_220.jpg":"220x147","pp_17716378_1280.jpg":"1006x1280","pp_17716378_1024.jpg":"805x1024","pp_17716378_640.jpg":"503x640","pp_17716378_480.jpg":"377x480","pp_17716378_340.jpg":"267x340","pp_17716378_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1200x780","hd_17716372_1920.jpg":"1920x1080","k_17716372_1280.jpg":"1280x1280","k_17716372_1024.jpg":"1024x1024","k_17716372_640.jpg":"640x640","k_17716372_480.jpg":"480x480","k_17716372_340.jpg":"340x340","k_17716372_220.jpg":"220x220","o_17716372_1280.jpg":"1280x832","o_17716372_1024.jpg":"1024x665","o_17716372_640.jpg":"640x416","o_17716372_480.jpg":"480x312","o_17716372_340.jpg":"340x221","o_17716372_220.jpg":"220x143","h_17716372_1280.jpg":"1280x854","h_17716372_1024.jpg":"1024x683","h_17716372_640.jpg":"640x427","h_17716372_480.jpg":"480x320","h_17716372_340.jpg":"340x227","h_17716372_220.jpg":"220x147","pp_17716372_1280.jpg":"1006x1280","pp_17716372_1024.jpg":"805x1024","pp_17716372_640.jpg":"503x640","pp_17716372_480.jpg":"377x480","pp_17716372_340.jpg":"267x340","pp_17716372_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1453x1000","hd_17716370_1920.jpg":"1920x1080","k_17716370_1280.jpg":"1280x1280","k_17716370_1024.jpg":"1024x1024","k_17716370_640.jpg":"640x640","k_17716370_480.jpg":"480x480","k_17716370_340.jpg":"340x340","k_17716370_220.jpg":"220x220","o_17716370_1280.jpg":"1280x880","o_17716370_1024.jpg":"1024x704","o_17716370_640.jpg":"640x440","o_17716370_480.jpg":"480x330","o_17716370_340.jpg":"340x233","o_17716370_220.jpg":"220x151","h_17716370_1280.jpg":"1280x854","h_17716370_1024.jpg":"1024x683","h_17716370_640.jpg":"640x427","h_17716370_480.jpg":"480x320","h_17716370_340.jpg":"340x227","h_17716370_220.jpg":"220x147","pp_17716370_1280.jpg":"1006x1280","pp_17716370_1024.jpg":"805x1024","pp_17716370_640.jpg":"503x640","pp_17716370_480.jpg":"377x480","pp_17716370_340.jpg":"267x340","pp_17716370_220.jpg":"173x220"},{"size0":"914x1000","hd_17716368_1920.jpg":"1920x1080","k_17716368_1280.jpg":"1280x1280","k_17716368_1024.jpg":"1024x1024","k_17716368_640.jpg":"640x640","k_17716368_480.jpg":"480x480","k_17716368_340.jpg":"340x340","k_17716368_220.jpg":"220x220","o_17716368_1280.jpg":"1280x1400","o_17716368_1024.jpg":"1024x1120","o_17716368_640.jpg":"640x700","o_17716368_480.jpg":"480x525","o_17716368_340.jpg":"340x371","o_17716368_220.jpg":"220x240","h_17716368_1280.jpg":"1280x854","h_17716368_1024.jpg":"1024x683","h_17716368_640.jpg":"640x427","h_17716368_480.jpg":"480x320","h_17716368_340.jpg":"340x227","h_17716368_220.jpg":"220x147","pp_17716368_1280.jpg":"1006x1280","pp_17716368_1024.jpg":"805x1024","pp_17716368_640.jpg":"503x640","pp_17716368_480.jpg":"377x480","pp_17716368_340.jpg":"267x340","pp_17716368_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","hd_17716366_1920.jpg":"1920x1080","k_17716366_1280.jpg":"1280x1280","k_17716366_1024.jpg":"1024x1024","k_17716366_640.jpg":"640x640","k_17716366_480.jpg":"480x480","k_17716366_340.jpg":"340x340","k_17716366_220.jpg":"220x220","o_17716366_1280.jpg":"1280x720","o_17716366_1024.jpg":"1024x576","o_17716366_640.jpg":"640x360","o_17716366_480.jpg":"480x270","o_17716366_340.jpg":"340x191","o_17716366_220.jpg":"220x123","h_17716366_1280.jpg":"1280x854","h_17716366_1024.jpg":"1024x683","h_17716366_640.jpg":"640x427","h_17716366_480.jpg":"480x320","h_17716366_340.jpg":"340x227","h_17716366_220.jpg":"220x147","pp_17716366_1280.jpg":"1006x1280","pp_17716366_1024.jpg":"805x1024","pp_17716366_640.jpg":"503x640","pp_17716366_480.jpg":"377x480","pp_17716366_340.jpg":"267x340","pp_17716366_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1361x2040","hd_17716364_1920.jpg":"1920x1080","k_17716364_1280.jpg":"1280x1280","k_17716364_1024.jpg":"1024x1024","k_17716364_640.jpg":"640x640","k_17716364_480.jpg":"480x480","k_17716364_340.jpg":"340x340","k_17716364_220.jpg":"220x220","o_17716364_1280.jpg":"1280x1918","o_17716364_1024.jpg":"1024x1534","o_17716364_640.jpg":"640x959","o_17716364_480.jpg":"480x719","o_17716364_340.jpg":"340x509","o_17716364_220.jpg":"220x329","h_17716364_1280.jpg":"1280x854","h_17716364_1024.jpg":"1024x683","h_17716364_640.jpg":"640x427","h_17716364_480.jpg":"480x320","h_17716364_340.jpg":"340x227","h_17716364_220.jpg":"220x147","pp_17716364_1280.jpg":"1006x1280","pp_17716364_1024.jpg":"805x1024","pp_17716364_640.jpg":"503x640","pp_17716364_480.jpg":"377x480","pp_17716364_340.jpg":"267x340","pp_17716364_220.jpg":"173x220"},{"size0":"833x1040","hd_17716362_1920.jpg":"1920x1080","k_17716362_1280.jpg":"1280x1280","k_17716362_1024.jpg":"1024x1024","k_17716362_640.jpg":"640x640","k_17716362_480.jpg":"480x480","k_17716362_340.jpg":"340x340","k_17716362_220.jpg":"220x220","o_17716362_1280.jpg":"1280x1598","o_17716362_1024.jpg":"1024x1278","o_17716362_640.jpg":"640x799","o_17716362_480.jpg":"480x599","o_17716362_340.jpg":"340x424","o_17716362_220.jpg":"220x274","h_17716362_1280.jpg":"1280x854","h_17716362_1024.jpg":"1024x683","h_17716362_640.jpg":"640x427","h_17716362_480.jpg":"480x320","h_17716362_340.jpg":"340x227","h_17716362_220.jpg":"220x147","pp_17716362_1280.jpg":"1006x1280","pp_17716362_1024.jpg":"805x1024","pp_17716362_640.jpg":"503x640","pp_17716362_480.jpg":"377x480","pp_17716362_340.jpg":"267x340","pp_17716362_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17716348_1920.jpg":"1920x1080","k_17716348_1280.jpg":"1280x1280","k_17716348_1024.jpg":"1024x1024","k_17716348_640.jpg":"640x640","k_17716348_480.jpg":"480x480","k_17716348_340.jpg":"340x340","k_17716348_220.jpg":"220x220","o_17716348_1280.jpg":"1280x853","o_17716348_1024.jpg":"1024x682","o_17716348_640.jpg":"640x426","o_17716348_480.jpg":"480x320","o_17716348_340.jpg":"340x226","o_17716348_220.jpg":"220x146","h_17716348_1280.jpg":"1280x854","h_17716348_1024.jpg":"1024x683","h_17716348_640.jpg":"640x427","h_17716348_480.jpg":"480x320","h_17716348_340.jpg":"340x227","h_17716348_220.jpg":"220x147","pp_17716348_1280.jpg":"1006x1280","pp_17716348_1024.jpg":"805x1024","pp_17716348_640.jpg":"503x640","pp_17716348_480.jpg":"377x480","pp_17716348_340.jpg":"267x340","pp_17716348_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17716346_1920.jpg":"1920x1080","k_17716346_1280.jpg":"1280x1280","k_17716346_1024.jpg":"1024x1024","k_17716346_640.jpg":"640x640","k_17716346_480.jpg":"480x480","k_17716346_340.jpg":"340x340","k_17716346_220.jpg":"220x220","o_17716346_1280.jpg":"1280x853","o_17716346_1024.jpg":"1024x682","o_17716346_640.jpg":"640x426","o_17716346_480.jpg":"480x320","o_17716346_340.jpg":"340x226","o_17716346_220.jpg":"220x146","h_17716346_1280.jpg":"1280x854","h_17716346_1024.jpg":"1024x683","h_17716346_640.jpg":"640x427","h_17716346_480.jpg":"480x320","h_17716346_340.jpg":"340x227","h_17716346_220.jpg":"220x147","pp_17716346_1280.jpg":"1006x1280","pp_17716346_1024.jpg":"805x1024","pp_17716346_640.jpg":"503x640","pp_17716346_480.jpg":"377x480","pp_17716346_340.jpg":"267x340","pp_17716346_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1800x1220","hd_17716340_1920.jpg":"1920x1080","k_17716340_1280.jpg":"1280x1280","k_17716340_1024.jpg":"1024x1024","k_17716340_640.jpg":"640x640","k_17716340_480.jpg":"480x480","k_17716340_340.jpg":"340x340","k_17716340_220.jpg":"220x220","o_17716340_1280.jpg":"1280x867","o_17716340_1024.jpg":"1024x694","o_17716340_640.jpg":"640x433","o_17716340_480.jpg":"480x325","o_17716340_340.jpg":"340x230","o_17716340_220.jpg":"220x149","h_17716340_1280.jpg":"1280x854","h_17716340_1024.jpg":"1024x683","h_17716340_640.jpg":"640x427","h_17716340_480.jpg":"480x320","h_17716340_340.jpg":"340x227","h_17716340_220.jpg":"220x147","pp_17716340_1280.jpg":"1006x1280","pp_17716340_1024.jpg":"805x1024","pp_17716340_640.jpg":"503x640","pp_17716340_480.jpg":"377x480","pp_17716340_340.jpg":"267x340","pp_17716340_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1361x2040","hd_17716338_1920.jpg":"1920x1080","k_17716338_1280.jpg":"1280x1280","k_17716338_1024.jpg":"1024x1024","k_17716338_640.jpg":"640x640","k_17716338_480.jpg":"480x480","k_17716338_340.jpg":"340x340","k_17716338_220.jpg":"220x220","o_17716338_1280.jpg":"1280x1918","o_17716338_1024.jpg":"1024x1534","o_17716338_640.jpg":"640x959","o_17716338_480.jpg":"480x719","o_17716338_340.jpg":"340x509","o_17716338_220.jpg":"220x329","h_17716338_1280.jpg":"1280x854","h_17716338_1024.jpg":"1024x683","h_17716338_640.jpg":"640x427","h_17716338_480.jpg":"480x320","h_17716338_340.jpg":"340x227","h_17716338_220.jpg":"220x147","pp_17716338_1280.jpg":"1006x1280","pp_17716338_1024.jpg":"805x1024","pp_17716338_640.jpg":"503x640","pp_17716338_480.jpg":"377x480","pp_17716338_340.jpg":"267x340","pp_17716338_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x447","hd_17716336_1920.jpg":"1920x1080","k_17716336_1280.jpg":"1280x1280","k_17716336_1024.jpg":"1024x1024","k_17716336_640.jpg":"640x640","k_17716336_480.jpg":"480x480","k_17716336_340.jpg":"340x340","k_17716336_220.jpg":"220x220","o_17716336_1280.jpg":"1280x298","o_17716336_1024.jpg":"1024x238","o_17716336_640.jpg":"640x149","o_17716336_480.jpg":"480x111","o_17716336_340.jpg":"340x79","o_17716336_220.jpg":"220x51","h_17716336_1280.jpg":"1280x854","h_17716336_1024.jpg":"1024x683","h_17716336_640.jpg":"640x427","h_17716336_480.jpg":"480x320","h_17716336_340.jpg":"340x227","h_17716336_220.jpg":"220x147","pp_17716336_1280.jpg":"1006x1280","pp_17716336_1024.jpg":"805x1024","pp_17716336_640.jpg":"503x640","pp_17716336_480.jpg":"377x480","pp_17716336_340.jpg":"267x340","pp_17716336_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1200x1330","hd_17716334_1920.jpg":"1920x1080","k_17716334_1280.jpg":"1280x1280","k_17716334_1024.jpg":"1024x1024","k_17716334_640.jpg":"640x640","k_17716334_480.jpg":"480x480","k_17716334_340.jpg":"340x340","k_17716334_220.jpg":"220x220","o_17716334_1280.jpg":"1280x1418","o_17716334_1024.jpg":"1024x1134","o_17716334_640.jpg":"640x709","o_17716334_480.jpg":"480x532","o_17716334_340.jpg":"340x376","o_17716334_220.jpg":"220x243","h_17716334_1280.jpg":"1280x854","h_17716334_1024.jpg":"1024x683","h_17716334_640.jpg":"640x427","h_17716334_480.jpg":"480x320","h_17716334_340.jpg":"340x227","h_17716334_220.jpg":"220x147","pp_17716334_1280.jpg":"1006x1280","pp_17716334_1024.jpg":"805x1024","pp_17716334_640.jpg":"503x640","pp_17716334_480.jpg":"377x480","pp_17716334_340.jpg":"267x340","pp_17716334_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1305","hd_17716332_1920.jpg":"1920x1080","k_17716332_1280.jpg":"1280x1280","k_17716332_1024.jpg":"1024x1024","k_17716332_640.jpg":"640x640","k_17716332_480.jpg":"480x480","k_17716332_340.jpg":"340x340","k_17716332_220.jpg":"220x220","o_17716332_1280.jpg":"1280x870","o_17716332_1024.jpg":"1024x696","o_17716332_640.jpg":"640x435","o_17716332_480.jpg":"480x326","o_17716332_340.jpg":"340x231","o_17716332_220.jpg":"220x149","h_17716332_1280.jpg":"1280x854","h_17716332_1024.jpg":"1024x683","h_17716332_640.jpg":"640x427","h_17716332_480.jpg":"480x320","h_17716332_340.jpg":"340x227","h_17716332_220.jpg":"220x147","pp_17716332_1280.jpg":"1006x1280","pp_17716332_1024.jpg":"805x1024","pp_17716332_640.jpg":"503x640","pp_17716332_480.jpg":"377x480","pp_17716332_340.jpg":"267x340","pp_17716332_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2327","hd_17716330_1920.jpg":"1920x1080","k_17716330_1280.jpg":"1280x1280","k_17716330_1024.jpg":"1024x1024","k_17716330_640.jpg":"640x640","k_17716330_480.jpg":"480x480","k_17716330_340.jpg":"340x340","k_17716330_220.jpg":"220x220","o_17716330_1280.jpg":"1280x1551","o_17716330_1024.jpg":"1024x1241","o_17716330_640.jpg":"640x775","o_17716330_480.jpg":"480x581","o_17716330_340.jpg":"340x412","o_17716330_220.jpg":"220x266","h_17716330_1280.jpg":"1280x854","h_17716330_1024.jpg":"1024x683","h_17716330_640.jpg":"640x427","h_17716330_480.jpg":"480x320","h_17716330_340.jpg":"340x227","h_17716330_220.jpg":"220x147","pp_17716330_1280.jpg":"1006x1280","pp_17716330_1024.jpg":"805x1024","pp_17716330_640.jpg":"503x640","pp_17716330_480.jpg":"377x480","pp_17716330_340.jpg":"267x340","pp_17716330_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1200x900","hd_17716328_1920.jpg":"1920x1080","k_17716328_1280.jpg":"1280x1280","k_17716328_1024.jpg":"1024x1024","k_17716328_640.jpg":"640x640","k_17716328_480.jpg":"480x480","k_17716328_340.jpg":"340x340","k_17716328_220.jpg":"220x220","o_17716328_1280.jpg":"1280x960","o_17716328_1024.jpg":"1024x768","o_17716328_640.jpg":"640x480","o_17716328_480.jpg":"480x360","o_17716328_340.jpg":"340x255","o_17716328_220.jpg":"220x165","h_17716328_1280.jpg":"1280x854","h_17716328_1024.jpg":"1024x683","h_17716328_640.jpg":"640x427","h_17716328_480.jpg":"480x320","h_17716328_340.jpg":"340x227","h_17716328_220.jpg":"220x147","pp_17716328_1280.jpg":"1006x1280","pp_17716328_1024.jpg":"805x1024","pp_17716328_640.jpg":"503x640","pp_17716328_480.jpg":"377x480","pp_17716328_340.jpg":"267x340","pp_17716328_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2882","hd_17724626_1920.jpg":"1920x1080","k_17724626_1280.jpg":"1280x1280","k_17724626_1024.jpg":"1024x1024","k_17724626_640.jpg":"640x640","k_17724626_480.jpg":"480x480","k_17724626_340.jpg":"340x340","k_17724626_220.jpg":"220x220","o_17724626_1280.jpg":"1280x1921","o_17724626_1024.jpg":"1024x1537","o_17724626_640.jpg":"640x960","o_17724626_480.jpg":"480x720","o_17724626_340.jpg":"340x510","o_17724626_220.jpg":"220x330","h_17724626_1280.jpg":"1280x854","h_17724626_1024.jpg":"1024x683","h_17724626_640.jpg":"640x427","h_17724626_480.jpg":"480x320","h_17724626_340.jpg":"340x227","h_17724626_220.jpg":"220x147","pp_17724626_1280.jpg":"1006x1280","pp_17724626_1024.jpg":"805x1024","pp_17724626_640.jpg":"503x640","pp_17724626_480.jpg":"377x480","pp_17724626_340.jpg":"267x340","pp_17724626_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17724614_1920.jpg":"1920x1080","k_17724614_1280.jpg":"1280x1280","k_17724614_1024.jpg":"1024x1024","k_17724614_640.jpg":"640x640","k_17724614_480.jpg":"480x480","k_17724614_340.jpg":"340x340","k_17724614_220.jpg":"220x220","o_17724614_1280.jpg":"1280x853","o_17724614_1024.jpg":"1024x682","o_17724614_640.jpg":"640x426","o_17724614_480.jpg":"480x320","o_17724614_340.jpg":"340x226","o_17724614_220.jpg":"220x146","h_17724614_1280.jpg":"1280x854","h_17724614_1024.jpg":"1024x683","h_17724614_640.jpg":"640x427","h_17724614_480.jpg":"480x320","h_17724614_340.jpg":"340x227","h_17724614_220.jpg":"220x147","pp_17724614_1280.jpg":"1006x1280","pp_17724614_1024.jpg":"805x1024","pp_17724614_640.jpg":"503x640","pp_17724614_480.jpg":"377x480","pp_17724614_340.jpg":"267x340","pp_17724614_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1240","hd_17724598_1920.jpg":"1920x1080","k_17724598_1280.jpg":"1280x1280","k_17724598_1024.jpg":"1024x1024","k_17724598_640.jpg":"640x640","k_17724598_480.jpg":"480x480","k_17724598_340.jpg":"340x340","k_17724598_220.jpg":"220x220","o_17724598_1280.jpg":"1280x826","o_17724598_1024.jpg":"1024x661","o_17724598_640.jpg":"640x413","o_17724598_480.jpg":"480x310","o_17724598_340.jpg":"340x219","o_17724598_220.jpg":"220x142","h_17724598_1280.jpg":"1280x854","h_17724598_1024.jpg":"1024x683","h_17724598_640.jpg":"640x427","h_17724598_480.jpg":"480x320","h_17724598_340.jpg":"340x227","h_17724598_220.jpg":"220x147","pp_17724598_1280.jpg":"1006x1280","pp_17724598_1024.jpg":"805x1024","pp_17724598_640.jpg":"503x640","pp_17724598_480.jpg":"377x480","pp_17724598_340.jpg":"267x340","pp_17724598_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2665","hd_17724590_1920.jpg":"1920x1080","k_17724590_1280.jpg":"1280x1280","k_17724590_1024.jpg":"1024x1024","k_17724590_640.jpg":"640x640","k_17724590_480.jpg":"480x480","k_17724590_340.jpg":"340x340","k_17724590_220.jpg":"220x220","o_17724590_1280.jpg":"1280x1776","o_17724590_1024.jpg":"1024x1421","o_17724590_640.jpg":"640x888","o_17724590_480.jpg":"480x666","o_17724590_340.jpg":"340x471","o_17724590_220.jpg":"220x305","h_17724590_1280.jpg":"1280x854","h_17724590_1024.jpg":"1024x683","h_17724590_640.jpg":"640x427","h_17724590_480.jpg":"480x320","h_17724590_340.jpg":"340x227","h_17724590_220.jpg":"220x147","pp_17724590_1280.jpg":"1006x1280","pp_17724590_1024.jpg":"805x1024","pp_17724590_640.jpg":"503x640","pp_17724590_480.jpg":"377x480","pp_17724590_340.jpg":"267x340","pp_17724590_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 298 [name] => Prostorija [alias] => prostorija [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4689529 Threads: 4 Questions: 158379446 Slow queries: 68470 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4687692 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/prostorija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 298 [name] => Prostorija [alias] => prostorija [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/prostorija ) ) [link] => /mozaik/prostorija/svi-stariji-splicani-znaju-da-je-prvu-vespu-u-grad-1959-doveo-hajdukovac-bernard-vukas-uzivajte-u-fotogaleriji-talijanskog-dizajna-kojeg-obozavamo-sve-mozete-vidjeti-i-uzivo-1097608 [printLink] => /mozaik/prostorija/svi-stariji-splicani-znaju-da-je-prvu-vespu-u-grad-1959-doveo-hajdukovac-bernard-vukas-uzivajte-u-fotogaleriji-talijanskog-dizajna-kojeg-obozavamo-sve-mozete-vidjeti-i-uzivo-1097608?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 237195 [name] => Muzej grada Splita [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => muzej-grada-splita [link] => /tag/muzej-grada-splita ) [1] => stdClass Object ( [id] => 638297 [name] => Dani talijanskog dizajna 2021. [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-10 12:28:53 [main_article_id] => 0 [alias] => dani-talijanskog-dizajna-2021 [link] => /tag/dani-talijanskog-dizajna-2021 ) [2] => stdClass Object ( [id] => 638298 [name] => talijanski dizajn [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-10 12:28:53 [main_article_id] => 0 [alias] => talijanski-dizajn [link] => /tag/talijanski-dizajn ) [3] => stdClass Object ( [id] => 409865 [name] => vespa [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vespa [link] => /tag/vespa ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => STRAST U ‘MUZEJU GRADA‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Svi stariji Splićani znaju da je prvu Vespu u grad 1959. doveo hajdukovac Bernard Vukas: uživajte u fotogaleriji talijanskog dizajna kojeg obožavamo, sve možete vidjeti i uživo [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3194 [name] => Olgica Ivić Grizelj [username] => olgica-ivi-grizelj [email] => olgica-ivi-grizelj@sd.hr [password] => $2y$10$pDLtOGBvBqvwlrYwD9du6.i.DAKfdD9vF92yI0Lu.9KBu3Hy1XUmq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/olgica-ivic-grizelj-3194 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1712 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/3cae59d70343ed833a8bdb63be15e211?s=100&default=https%3A%2F%2Ff04.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/05/17768126.jpg [galleryCount] => 28 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Duje Klarić/Arhiva/Cropix [mainImageDesc] => 'Vespa Special 50' iz 1969., u vlasništvu Boška Grubišića, koja će biti izložena u Muzeju grada Splita i Bajdo Vukas, njezin prvi splitski poklonik [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/05/17768126.jpg [title] => Duje Klarić/Arhiva/Cropix'Vespa Special 50' iz 1969., u vlasništvu Boška Grubišića, koja će biti izložena u Muzeju grada Splita i Bajdo Vukas, njezin prvi splitski poklonik ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/05/17716400.jpg [title] => Daniel Tomčić, kustos izložbeDizajnere je za 'Sacco' proizvođača Zanotta 1968. inspirirala obična 'vreća graha'
 
) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/05/17716398.jpg [title] => Daniel Tomčić, kustos izložbeFotelja 'Sacco' i njeni dizajneri Piero Gatti, Cesare Paolini i Franco Teodoro ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/05/17716396.jpg [title] => Daniel Tomčić, kustos izložbeDizajner Vespe Corradino d'Ascanio ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/05/17716390.jpg [title] => Daniel Tomčić, kustos izložbeSat 'Solari Cifra 3' ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/05/17716386.jpg [title] => Daniel Tomčić, kustos izložbeDizajner Gino Valle je dizajnirao 1965. Solarijev kultni sat ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/05/17716384.jpg [title] => Daniel Tomčić, kustos izložbe'Brionvega Algol 11' ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/05/17716380.jpg [title] => Daniel Tomčić, kustos izložbe'Moka Bialetti'
 
) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/05/17716378.jpg [title] => Daniel Tomčić, kustos izložbeTalijanski inženjer Alfonso Bialetti dizajnirao je kuhalo 'Moka' 1933. godine. Proslavilo ga je i postalo ikona životnog stila 50-ih ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/05/17716372.jpg [title] => Daniel Tomčić, kustos izložbelfonso Bialetti ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/05/17716370.jpg [title] => Daniel Tomčić, kustos izložbe'Up' B&B Italia
 
) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/05/17716368.jpg [title] => Daniel Tomčić, kustos izložbeGaetano Pesce ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/05/17716366.jpg [title] => Daniel Tomčić, kustos izložbe'Tolomeo', Artemide ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/05/17716364.jpg [title] => Daniel Tomčić, kustos izložbeArtemide ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/05/17716362.jpg [title] => Daniel Tomčić, kustos izložbeMichele de Lucchi ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/05/17716348.jpg [title] => Daniel Tomčić, kustos izložbeValentine, Olivetti ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/05/17716346.jpg [title] => Daniel Tomčić, kustos izložbeEttore Sottsass ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/05/17716340.jpg [title] => Daniel Tomčić, kustos izložbe'Cobra' ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/05/17716338.jpg [title] => Daniel Tomčić, kustos izložbe'Cobra' ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/05/17716336.jpg [title] => Daniel Tomčić, kustos izložbe'Cobra'
 
) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/05/17716334.jpg [title] => Daniel Tomčić, kustos izložbeElio Martinelli ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/05/17716332.jpg [title] => Daniel Tomčić, kustos izložbeComponibili, Kartell
 
) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/05/17716330.jpg [title] => Daniel Tomčić, kustos izložbe'Edra Rose Chair' ) [23] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/05/17716328.jpg [title] => Daniel Tomčić, kustos izložbeAnna Castelli Ferrieri ) [24] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/05/17724626.jpg [title] => Duje Klarić/CropixVespa Special 50' iz 1969. godine u vlasništvu Boška Grubišića bit će izložena u Muzeju grada Splita ) [25] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/05/17724614.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [26] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/05/17724598.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [27] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/05/17724590.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Idućih dana Splićanima će se razbuktati emocije kad zađu u Muzej grada Splita i vide izloške koji su obilježili mnoge mladelačke dane, nečija djetinjstva..., ali i proizvode koji, istina, nisu od jučer, ali su danas još uvijek predmet čežnje onih koji vole lijepo, pogotovo kad su s talijanskim potpisom.

Talijanski dizajn ima široku publiku u svijetu, ali kod Splićana je to neka posebna veza. Pitate li malo starije Splićane o prvoj Vespi u gradu, svaki će znati reći da ju je donio slavni hajdukovac Bernard Vukas, još 1959. godine kad se vratio iz Bologne.

Od tada do danas ovaj grad je lud za tim "motorom", a "ludovalo" se davno i za malim čudnim aparatom za kavu, koji je na svakom kuhalu znao napraviti espresso, koji su u ona vremena rijetki sretnici dobivali u paketima od rodbine iz Italije, a ovi drugi kupovali prilikom odlaska u Trst.

Okus tršćanske kave

Taj prvi kućni espresso je sve trebao podsjetiti na onaj pravi tršćanski, čiji okus dobro pamte svi koji su tamo putovali zbog malo lijepih talijanskih stvari za odjenuti se.

Mali aparat za posebni "a la espresso" vadio se iz kućnih "bunkera" i protekle korona-godine, kad su kafići bili zatvoreni, a nove generacije već toliko razmažene "kafićkom prvom jutarnjom" oduševljeno su otkrivale kako je to dobra kava.

Ljubav prema "talijanskom" nekad je bila još i jača. Nekih šezdesetih, sedamdesetih, pa i dugo kasnije, čak i dizajnom neopterećeni ljudi bi znali reći da su na pod stavili nove, ne "keramičke" nego "talijanske" pločice.

---

image
Vespa Special 50' iz 1969. godine u vlasništvu Boška Grubišića bit će izložena u Muzeju grada Splita
Duje Klarić/Cropix
---


Zato i kažemo da će izložba u povodu "Dana talijanskog dizajna 2021.", koja se danas otvara pod nazivom "Crvena – boja strasti" (Rosso – il colore della passione), imati emotivno značenje u gradu, tim više što ne pamtimo kada se upriličio sličan događaj.

Širom svijeta

Obilježavanje "Dana talijanskog dizajna" je manifestacija koja se održava diljem svijeta s namjerom da širokoj publici približi dizajn Italije i kulturu uopće.

Generalna tema ovogodišnjeg obilježavanja jest: "Dizajn i materijali: novi izazovi za održivo redefiniranje Made in Italy". U navedenom kontekstu, a unutar proslave blagdana sv. Dujma i Dana grada Splita, izložba će se postaviti u Muzeju u Papalićevoj.

Planirano je da izložbu u 17.30 sati otvori ravnateljica muzeja Branka Brekalo, talijanski veleposlanik Pierfrancesco Sacco, splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara i direktorica Talijanskog instituta za vanjsku trgovinu u Zagrebu Sandra di Carlo.

Izložbu organizira Ured Talijanskog instituta za vanjsku trgovinu u Zagrebu (ICE – ITA – Agencija), uz potporu Veleposlanstva Italije u Republici Hrvatskoj te Generalnog konzulata Republike Italije u Rijeci.

Svoje prvo izdanje, ova je izložba doživjela u studenom prošle godine u Talijanskom institutu za kulturu u Zagrebu u povodu obilježavanja "Dana talijanskog dizajna 2020.".

---

image
'Edra Rose Chair'
Daniel Tomčić, kustos izložbe
---


Sada je u gradu pod Marjanom ostvarena u suradnji sa Zagreb Design Weekom i Vespa klubom iz Splita, a važno je napomenuti da se može posjetiti svaki radni dan od 9 do 20 sati, te vikendom od 10 do 14 sati, i ulaz je besplatan.

Boja identiteta

Ako se pitate zašto je izložba sva u crvenoj boji, organizatori imaju sasvim jasno i logično objašnjenje. Kažu da je još od Garibaldijevih "Camicie Rosse" – crvenih košulja, do Ferrarijevih automobila, crvena boja dio talijanskog identiteta.

I Valentino Garavani "posljednji modni car" je jednom izjavio kako crvena boja za kuću "Valentino" nije obična, ona je svevremena oznaka, logotip, ikona marke, stvarna vrijednost.

Ne čudi ni činjenica da talijanske tvrtke svoje nove proizvode često lansiraju upravo u toj vatrenoj, ljubavnoj... crvenoj boji. Povezanost ove boje i talijanskog dizajna još je i dublja.

Naime, snažne emocije karakteriziraju talijanski dizajn i razlikuju ga od, primjerice, nordijskog minimalizma ili nizozemskog konceptualnog dizajna. A kako bolje označiti snažne emocije koje simbolizira upravo ova boja.

---

image
Componibili, Kartell
 
Daniel Tomčić, kustos izložbe
---


"U mojoj mladosti stalno su nam govorili: funkcionalizam, funkcionalizam, funkcionalizam. To nije dovoljno. Dizajn mora biti i zavodljiv i uzbudljiv", izjavio je svojevremeno Ettore Sottsass, velikan moderne i postmoderne te iskonska zvijezda dizajna.

Upravo to želi prikazati izložba "Rosso – il colore della passione" nastala u suradnji s tvrtkom "Scuderia" iz Zagreba, lifestyle profila, specijaliziranom za dizajn i automobilsku industriju, ali i organizaciju vlastitih događanja.

Poznato je, dakle, kako smo već i rekli, da talijanski dizajn, kao i kulturu općenito, definiraju snažne emocije, šarm i humor.

Svega toga može se pronaći u gotovo svakom talijanskom proizvodu koje će Splićani moći vidjeti sljedećih mjesec dana u Muzeju grada.

Annini 'Componibili'

Jedan od njih je dobro poznati plastični ormarić na kotačima – "Componibili".

I danas vrlo popularnu kolekciju "Componibili" ormarića, spremnika ili kako god ih nazvali jer može imati više funkcija, dizajnirala je Anna Castelli Ferrieri davne 1967. godine za poznatoga talijanskog proizvođača dizajnerskog namještaja "Kartell".

Modularni konstrukcijski sustav stvoren je kako bi udovoljio raznim zahtjevima. Lako će pronaći svoje mjesto u bilo kojem dijelu doma. Fleksibilan, funkcionalan i praktičan "Componibili" je klasik dizajna, kako se već razaznaje iz "godine rođenja", s dugom tradicijom, ipak mu je već 54 godine.

---

image
Anna Castelli Ferrieri
Daniel Tomčić, kustos izložbe
---


Lako se slaže, nadopunjuje dodatnim elementima, a zahvaljujući svojoj sažetosti i inovacijama dobio je i međunarodnu pozornost i odavno mu se dive na stalnim izložbama MoMA-e u New Yorku i Centra "Georges Pompidou" u Parizu.

U Muzeju grada Splita vidjet ćemo i dobro poznatu sjedalicu "Sacco". Dizajnirala su je tri dizajnera Piero Gatti, Cesare Paolini i Franco Teodoro prije 53 godine.

Neodoljive 'vreće'

Te davne 1968. mladi autori su uzeli običnu "vreću graha" koju su za sjedenje koristili još stari Egipćani prije 4000 godina, i pretvorili je u fotelju.

Najprije su promišljali o tome kako bi vreću punili vodom, ali se voda pokazala preteškom, pa su se okrenuli ping-pong lopticama.

---

image
Fotelja 'Sacco' i njeni dizajneri Piero Gatti, Cesare Paolini i Franco Teodoro
Daniel Tomčić, kustos izložbe
---


Ideju o punjenju su potom razvili do današnjih dana, pa je "Sacco" sada punjen perlama od ekspandiranog polistirena.

Dalekovidni Aurelio Zanotta, tadašnji vlasnik brenda "Zanotta", oduševio se idejom i počeo proizvoditi "Sacco", koja je danas simpatičan klasik dizajna izložen u brojnim velikim muzejima širom svijeta poput MoMA-e u New Yorku, Izraelskog muzeja Jerusalem ili berlinskog Muzeja dekorativne umjetnosti.

---

image
Dizajnere je za 'Sacco' proizvođača Zanotta 1968. inspirirala obična 'vreća graha'
 
Daniel Tomčić, kustos izložbe
---


Naravno, puno više "vreća" ima u domovima širom svijeta.

Iste te, 1968. godine Elio Martinelli dizajnirao je stolnu lampu "Cobra", što je još jedan tipični primjer šarmantnog dizajna.

"Cobra" je vijugasto oblikovana svjetiljka, dinamična i okretna, poput zmije po kojoj je dobila ime – životinja koja oscilira uz glazbu, ali je spremna krenuti u akciju.

Zahvaljujući mogućnosti rotacije "Cobra" lako mijenja svoju geometriju, pa od okruglaste forme bez problema prelazi u zmijsku.

---

image
'Cobra'
Daniel Tomčić, kustos izložbe
---


Lampa je oblikovana pomoću jedinstvenog materijala – termoreaktivne smole – u sjajnoj bijeloj ili crnoj boji, a za 50. godišnjicu lansirana je u, naravno, crvenoj boji koja svjetiljku čini još privlačnijom.

Solarijev sat

Lijepih 56 godina "života" slavi i "Solarijev" sat "Cifra 3". Gino Valle ga je dizajnirao 1965. a inspirirale su ga "Solarijeve" info ploče na aerodromu koje prikazuju raspored dolazaka i odlazaka.

Inspiraciju je pretočio u mali stolni sat, pa je, kažu, unio "cool" dojam putovanja u spavaću sobu. "Solari Cifra 3" najmanji je elektromehanički sat za izravno očitavanje.

---

image
Sat 'Solari Cifra 3'
Daniel Tomčić, kustos izložbe
---


Sastoji se od motora, mehaničkog dijela i lopatica, izrađen je od PVC-a. Sat je uvršten u stalnu zbirku Muzeja moderne umjetnosti u New Yorku (MoMA) 1967. godine.

'Moka' u muzeju i Guinessovoj knjizi rekorda

I sada se vratimo na onu priču s početka, o "la macchinettai" ili "la caffettierai". Danas ih lako možemo kupiti u dućanu, pa bi neki mogli pomisliti kako kuhalo za kavu nije za muzejski eksponat, no, kad pogledamo koliko mu je godina – velikih 88 – zaslužuje respekt.

Talijanski inženjer Alfonso Bialetti dizajnirao je kuhalo "Moka" još 1933. godine. To ga je i proslavilo, a kuhalo je pedesetih predstavljalo ikonu životnog stila. Nacrti "Moka Expressa" izloženi su u Londonskom muzeju dizajna. "Moka" je najpoznatije kuhalo za kavu na svijetu, a ušlo je čak i u Guinnessovu knjigu svjetskih rekorda.

---

image
'Moka Bialetti'
 
Daniel Tomčić, kustos izložbe
---


Bez talijanskog dizajna ne bi bio moguć ni talijanski stil života, kažu organizatori splitske izložbe. To je onaj slavni "La dolce vita", bilo da ga shvatite kao pojam ili se sjetite istoimenog sjajnog filmskog klasika Federica Fellinija iz 1960. s mladim Marcellom Mastroiannijem i raskošnom Anitom Ekberg.

I upravo je ta glumica inspirirala arhitekta Gaetana Pescea kad je 1968. godine dizajnirao fotelju "Up" za brend "B&B Italia".

Gledajući je, fotelju biste najradije zagrlili, što je možda i bilo u arhitektovim mislima kad je naslonjač s oblinama stvorio kao hommage poprsju Anite Ekberg, koja u kultnom "Slatkom životu" skače u Fontanu di Trevi.

Fotelje koje rastu

Oko fotelje ima i zanimljiva priča kad je 1969. predstavljena na milanskom Salonu namještaja. Bio je to pravi performans kad je stotine "Up" fotelja izvađeno iz vakuumiranog pakiranja počelo rasti.

Naime, poliuretanska pjena od koje je napravljena nakon otvaranja bi se počela širiti, polako poprimajući svoj konačni oblik. Pa i oko toga postoji legenda kako je Gaetano Pesce uopće došao do fotelje "Up".

Pričao je kako je jednog dana te 1968. bio pod tušem i dok je gnječio spužvu palo mu je na pamet da bi se tako mogla napraviti i nekakva fotelja. U to je doba hit materijal bio poliuretan, a Pesce je u svojem pariškom ateljeu eksperimentirao i došao do –​ Anite Ekberg.

---

image
'Up' B&B Italia
 
Daniel Tomčić, kustos izložbe
---


U splitskom Muzeju grada vidjet ćemo i neodoljivo šarmantan televizor "Brionvega Algol 11". Dizajnirao ga je arhitekt Marco Zanuso 1964. godine. Organski oblik ovog prijenosnog, minijaturnog televizora s podignutim ekranom, uperenim prema gledatelju, dizajner je usporedio s vjernim psićem koji gleda gospodara.

Olivettijeva Valentine

Kako su pisaći strojevi u ovo računalno doba zaista stvar prošlosti, bit će pravo zadovoljstvo na splitskoj izložbi vidjeti sjajan primjerak najpoznatije "Olivettijeve" pisaće mašine "Valentine". I njezin dizajn 1969. godine potpisuje talijanski "maestro" Ettore Sottsass.

---

image
Valentine, Olivetti
Daniel Tomčić, kustos izložbe
---


Priča o talijanskom dizajnu ne može proći ni bez rasvjetne ikone – lampe "Tolomeo". Dizajnirao ju je Michele de Lucchi koji je početkom osamdesetih navodno na moru promatrao ribare kako upravljaju mrežama sistemom kolotura i užadi.

Odlučio je po istom principu dizajnirati radnu svjetiljku.

S Giancarlom Fassinom razvio je proizvod koji je 1986. pod imenom Tolomeo (tal. Ptolomej) počeo proizvoditi brend "Artemide". Ovo je lampa koju jednostavno želimo imati na radnom stolu. "Tolomeo" je klasik u uredu, domu ili dio muzejskih zbirki diljem svijeta.

---

image
Michele de Lucchi
Daniel Tomčić, kustos izložbe
---


I opet se vratimo na početak kad se riječju "talijanski dizajn" najprije sjetimo Vespe. Ta mala "osa" vrludala je i još vrluda ulicama gradova širom svijeta, a mi na Mediteranu je volimo i zbog estetskih, funkcionalnih, pa čak i socijalnih razloga.

Kad ju je Corradino d'Ascanio dizajnirao za tvrtku "Piaggio" vjerojatno nije ni promišljao koliko će Vespa pridonijeti emancipaciji žena, jer one su je mogle voziti i u suknji.

---

image
Dizajner Vespe Corradino d'Ascanio
Daniel Tomčić, kustos izložbe
---


Ovo jeftino i robusno prijevozno sredstvo motoriziralo je poslijeratnu Italiju, a svoje vjerne sljedbenike ima za sva vremena.

Među takvima su i članovi splitskog Vespa kluba, kojima dijelom možemo zahvaliti i na ovoj izložbi koju bi svakako trebalo posjetiti.

---

Dizajneri na izložbi:

– Alfonso Bialetti, Bialetti
–​ Alessandro Butti, Nebiolo
–​ Anna Castelli Ferrieri, Kartell
–​ Corradino d'Ascanio, Piaggio
–​ Michele de Lucchi, Artemide
–​ Giancarlo Fassina, Artemide
–​ Piero Gatti, Zanotta
–​ Elio Martinelli, Martinelli Luce
–​ Aldo Novarese, Nebiolo
–​ Cesare Paolini, Zanotta
–​ Gaetano Pesce, B&B Italia
–​ Pierpaolo Piccioli, Valentino
–​ Luigi de Ponti, Bialetti
–​ Ettore Sottsass, Olivetti
–​ Franco Teodoro, Zanotta
–​ Gino Valle, Solari
–​ Marco Zanuso, Brionvega

---

---

Posuditelji izložaka:

–​ Artemide Tolomeo (Centar rasvjete)
– B&B Italia UP5_7 (Hanza Media i Cropix)
–​ Bialetti Moka (Lonci & poklopci by Bajde)
–​ Brionvega Algol 11” (Branimir Tomurad)
–​ Edra Rose Chair (Černelić — Rješenja za interijere)
–​ Valentino Garavani 03 Rose Edition Atelier Bag (Maria Concept Store)
–​ Kartell Componibili (F DIZAJN)
–​ Martinelli Luce Cobra (Martinelli Luce)
–​ Olivetti Valentine (Nino Kucan)
–​ Piaggio Vespa 50 Special (Boško Grubišić)
–​ Solari Cifra 3 (Solari di Udine)
–​ Zanotta Sacco (Zanotta)

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Duje Klarić/Arhiva/Cropix Daniel Tomčić, kustos izložbe Daniel Tomčić, kustos izložbe Daniel Tomčić, kustos izložbe Daniel Tomčić, kustos izložbe Daniel Tomčić, kustos izložbe Daniel Tomčić, kustos izložbe Daniel Tomčić, kustos izložbe Daniel Tomčić, kustos izložbe Daniel Tomčić, kustos izložbe Daniel Tomčić, kustos izložbe Daniel Tomčić, kustos izložbe Daniel Tomčić, kustos izložbe Daniel Tomčić, kustos izložbe Daniel Tomčić, kustos izložbe Daniel Tomčić, kustos izložbe Daniel Tomčić, kustos izložbe Daniel Tomčić, kustos izložbe Daniel Tomčić, kustos izložbe Daniel Tomčić, kustos izložbe Daniel Tomčić, kustos izložbe Daniel Tomčić, kustos izložbe Daniel Tomčić, kustos izložbe Daniel Tomčić, kustos izložbe Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix
Duje Klarić/Arhiva/Cropix
'Vespa Special 50' iz 1969., u vlasništvu Boška Grubišića, koja će biti izložena u Muzeju grada Splita i Bajdo Vukas, njezin prvi splitski poklonik
Daniel Tomčić, kustos izložbe
Dizajnere je za 'Sacco' proizvođača Zanotta 1968. inspirirala obična 'vreća graha'
 
Daniel Tomčić, kustos izložbe
Fotelja 'Sacco' i njeni dizajneri Piero Gatti, Cesare Paolini i Franco Teodoro
Daniel Tomčić, kustos izložbe
Dizajner Vespe Corradino d'Ascanio
Daniel Tomčić, kustos izložbe
Sat 'Solari Cifra 3'
Daniel Tomčić, kustos izložbe
Dizajner Gino Valle je dizajnirao 1965. Solarijev kultni sat
Daniel Tomčić, kustos izložbe
'Brionvega Algol 11'
Daniel Tomčić, kustos izložbe
Talijanski inženjer Alfonso Bialetti dizajnirao je kuhalo 'Moka' 1933. godine. Proslavilo ga je i postalo ikona životnog stila 50-ih
Daniel Tomčić, kustos izložbe
'Tolomeo', Artemide
Daniel Tomčić, kustos izložbe
Valentine, Olivetti
Daniel Tomčić, kustos izložbe
Componibili, Kartell
 
Daniel Tomčić, kustos izložbe
Anna Castelli Ferrieri
Duje Klarić/Cropix
Vespa Special 50' iz 1969. godine u vlasništvu Boška Grubišića bit će izložena u Muzeju grada Splita
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/prostorija/svi-stariji-splicani-znaju-da-je-prvu-vespu-u-grad-1959-doveo-hajdukovac-bernard-vukas-uzivajte-u-fotogaleriji-talijanskog-dizajna-kojeg-obozavamo-sve-mozete-vidjeti-i-uzivo-1097608 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ace3e6fd8bbda84867dcd91cdec65c1bd1676558 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Svi+stariji+Spli%C4%87ani+znaju+da+je+prvu+Vespu+u+grad+1959.+doveo+hajdukovac+Bernard+Vukas%3A+u%C5%BEivajte+u+fotogaleriji+talijanskog+dizajna+kojeg+obo%C5%BEavamo%2C+sve+mo%C5%BEete+vidjeti+i+u%C5%BEivo&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fprostorija%2Fsvi-stariji-splicani-znaju-da-je-prvu-vespu-u-grad-1959-doveo-hajdukovac-bernard-vukas-uzivajte-u-fotogaleriji-talijanskog-dizajna-kojeg-obozavamo-sve-mozete-vidjeti-i-uzivo-1097608 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fprostorija%2Fsvi-stariji-splicani-znaju-da-je-prvu-vespu-u-grad-1959-doveo-hajdukovac-bernard-vukas-uzivajte-u-fotogaleriji-talijanskog-dizajna-kojeg-obozavamo-sve-mozete-vidjeti-i-uzivo-1097608 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => STRAST U ‘MUZEJU GRADA‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ProstorijaSTRAST U ‘MUZEJU GRADA‘

Svi stariji Splićani znaju da je prvu Vespu u grad 1959. doveo hajdukovac Bernard Vukas: uživajte u fotogaleriji talijanskog dizajna kojeg obožavamo, sve možete vidjeti i uživo

10. svibnja 2021. - 11:00
'Vespa Special 50' iz 1969., u vlasništvu Boška Grubišića, koja će biti izložena u Muzeju grada Splita i Bajdo Vukas, njezin prvi splitski poklonikDuje Klarić/Arhiva/Cropix

Idućih dana Splićanima će se razbuktati emocije kad zađu u Muzej grada Splita i vide izloške koji su obilježili mnoge mladelačke dane, nečija djetinjstva..., ali i proizvode koji, istina, nisu od jučer, ali su danas još uvijek predmet čežnje onih koji vole lijepo, pogotovo kad su s talijanskim potpisom.

Talijanski dizajn ima široku publiku u svijetu, ali kod Splićana je to neka posebna veza. Pitate li malo starije Splićane o prvoj Vespi u gradu, svaki će znati reći da ju je donio slavni hajdukovac Bernard Vukas, još 1959. godine kad se vratio iz Bologne.

Od tada do danas ovaj grad je lud za tim "motorom", a "ludovalo" se davno i za malim čudnim aparatom za kavu, koji je na svakom kuhalu znao napraviti espresso, koji su u ona vremena rijetki sretnici dobivali u paketima...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 11:06