StoryEditorOCM

Znate li zašto neki putnici stavljaju samoljepljive papiriće u putovnicu? Imaju zaista dobar razlog za to!

Piše MOZAIK SD
22. srpnja 2024. - 22:34

Ukoliko češće putujete izvan Europske unije vjerojatno već imate veći broj pečata u putovnici. Neki djelatnici na granicama najviše vole udarati pečate na praznim stranicama putovnica, pa postoji mogućnost da brzo svaka stranica ima barem jedan pečat. Ali tada može nastati problem bez obzira što možda na svim stranicama ima još dovoljno prostora za desetke pečata. Naime,  neka odredišta zahtijevaju da putovnica ima najmanje dvije prazne stranice pri ulasku. Među njima su, između ostalih, Južna Afrika, Japan i Gana, piše Travelbook.

Američka autorica i svjetski putnik Morgan Linson ima jednostavan trik kako uvijek možete osigurati da u vašoj putnoj ispravi postoje, u najboljem slučaju, dvije prazne stranice - jednostavnim lijepljenjem dva papirića s velikim X-om na posljednje dvije stranice putovnice.

image
Shutterstock

To je Morgan Linson otkrila u intervjuu za turistički časopis "Travel + Leisure". Na ideju je došla kada joj je zbog pravila uskraćena viza za Ganu i morala je podnijeti zahtjev za novu putovnicu.

Ljepljivi papirići u putovnici imaju dvije prednosti. S jedne strane, mogu se ukloniti bez ostavljanja ostataka i stoga su samo privremeni. S druge strane, oni skreću pozornost službenicima na kontroli putovnica na činjenicu da bi ove stranice trebale ostati slobodne. Također možete napisati poruku na engleskom jeziku na papiriću, poput "Molim vas, pečatirajte negdje drugdje; spremili smo ovaj prostor za vizu".

Morgan Linson također savjetuje da ne razgovarate s graničnim dužnosnicima ako zanemaruju ljepljive bilješke u putovnicama, jer biste možda mogli imati problema s ulaskom u zemlju.

"Imigracijski dužnosnici obučeni su slijediti određene protokole, a komad papira ne može uvijek utjecati na njihovu odluku", rekao je Sam Charlton, direktor za putovnice i vize, za Travel +Leisure.

image
Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 08:05