StoryEditorOCM
PanoramaPRIZNANJE U LONDONU

Senzacija iz Vrgorca: Poetica i službeno postala najbolji hrvatski gin! Bračni par Nosić najavljuje velike promjene

Piše Vinko Vuković
5. lipnja 2024. - 12:50

Iz Londona stižu sjajne vijesti: London Dry Gin Poetica, nektar koji u svom vrgoračkom domu spravljaju Jelena i Drago Nosić, osvojio je četiri medalje na najprestižnijem svjetskom ocjenjivanju vina i jakih alkoholnih pića te je postao najbolje ocijenjeni gin u hrvatskoj povijesti, bolji čak i od sada već kultnog Old Pilot‘s London Dry Gina.

Bazni craft gin iz destilerije bračnog para Nosić osvojio je zlatnu medalju s 96 bodova od mogućih 100, dok su preostala njihova tri pića iz ovogodišnje konkurencije ovjenčana srebrnim medaljama što njihov boravak u Londonu i sudjelovanje na jubilarnom, pedesetom IWSCU-u (International Wine and Spirits Competition), čini uistinu senzacionalnim.

Aroma zelenog kardamoma

Poetica Ginuine London Dry spravljen je od biljki i trava vrgorskog kraja, posebice za gin ključne borovice koju dobavljaju iz sela Majići, te čiste vode s obronaka Biokova. Ocjenjivači IWSC-a ga ovako opisuju: “Na mirisu prevladavaju arome zelenog kardamoma i indijskih začina s naznakama citrusa. Snažan dojam na nepcu savršeno je balansiran sjajnom kompleksnošću kardamoma koja je dobro integrirana. Karakter dodatno zablista dodatkom vode.“

- Teško je objasniti kako se osjećamo, ovo je kruna našega rada i nagrada za sav trud koji ulažemo još otkako smo usred pandemije otvorili destileriju - kažu nam Jelena i Drago.

image

Nagrađeni ginovi obitelji Nosić

Nakon što su prošle godine na sajmu u Berlinu Vrgorčani osvojili titulu najbolje hrvatske gin destilerije, medalje iz Londona, u konkurenciji najboljih svjetskih destilata, samo su potvrda kvalitete i vrijednosti njihovih proizvoda. I dok im je prvo čedo, Poetica Ginuine, uistinu nešto posebno te obara s nogu na prvi gutljaj, i ostali njihovi ginovi čovjeka tjeraju na neprestano nazdravljanje. Stoga i ne čudi što su i preostala tri destilata Nosićevih na IWSC-u osvojila više od 90 bodova.

Poetica Olive Infused Gin, infuziran bračkim maslinama oblicama, osvojio je 92 boda, Poetica Limited Barrel Aged Old Tom Gin, odležavan u bačvama za trnjak vinarije Gašpar dobio je 91 bod, dok je Poetica Summer Sonnet Gin, infuziran vrgoračkim jagodama dobio 90 bodova.

- Posebni smo ponosni što ovim rezultatom ostajemo u konkurenciji za nagradu koja ide najboljem svjetskom proizvođaču gina, a još čekamo i rezultate ocjenjivanja u kategoriji za najbolji dizajn, koji će biti objavljeni u rujnu - govore Nosići.

Stižu viski, rum i limoncello

Kad smo ih onomad bili posjetili, kad nitko za njih nije znao i kad ni sami nisu znali kuda su krenuli, rekli smo im da ćemo doći opet. I da ćemo tada doći u posjet svjetskim šampionima. Jer njihov gin, iako pojma o ginu nemamo, ništa manje ne zaslužuje.

image

Poetica, od nje je sve počelo

Joško Šupić/Cropix

Smijali su se. I sad se smiju. I najavljuju nove stvari. Pripremaju vinjak, rađen po metodi konjaka, pripremaju rum, pripremaju viski, a pripremaju i liniju konceptnih voćnih likera kombiniranih s aromatičnim travama poput kadulje, vriska ili lavande. A tu je i limoncello od limuna iz doline Neretve obrađenih u roku od 24 sata od branja, jer jedino tako mogu zadržati puninu svog okusa.

A kako bi sve te proizvode mogli izbaciti na tržište, Nosićima je potrebna nova destilerija, veća i suvremenija. Vrijeme je stoga da iz garaže iziđu na veliku scenu. Stoga s nestrpljenjem iščekuju dobivanje građevinske dozvole za novi proizvodni pogon, uz koji će se naći i multimedijalni prezentacijski centar.

I kušaonica. S posebnim stolom za Tina Ujevića. Čija je poezija Jeleni, koja kao diplomirana alkohologinja brine o recepturi, i Dragi, koji je zadužen za promidžbu, bila najveća inspiracija. Otud i naziv gina. I sva njegova ljepota. Dok si s njim, ptice pjevaju u tvojoj sobi. Javljaju da su radosne, cvrkuću ti u misli i naviještaju crveni dan. Trijezan, a ne pjan.

Izvanredno zlato za liker od lješnjaka iz Orahovice

Na ovogodišnjem IWSC-u, najprestižnijem ocjenjivanju destilata na svijetu, hvatski proizvođači osvojili su ukupno 13 medalja, pri čemu je najbolji rezultat ostvarila PP Orahovica čiji je liker od lješnjaka osvojio gotovo nevjerojatnih 99 bodova okitivši se izvanrednim zlatom.

Martin Albus liker od lješnjaka jedan je od samo šest proizvođača iz cijeloga svijeta koji je u kategoriji Spirits osvojio 99 bodova. U kategoriji likera žiri je ocjenjivao 343 uzorka iz Japana, Sjedinjenih Država, Njemačke, Francuske, Italije, Nizozemske, Južnoafričke Republike i drugih zemalja, pri čemu je orahovački dobio najbolju ocjenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. lipanj 2024 03:56