StoryEditorOCM
PanoramaGdje je sve i počelo

Omiš odzvanjao pjesmama ‘trogirskog slavuja‘; 58. Festival dalmatinskih klapa otvoren koncertom u čast Vinka Coce

Piše SD
29. lipnja 2024. - 13:09

Koncertom u čast pjevača Vinka Coce, ‘trogirskog slavuja‘, svečano je otvoren 58. Festival dalmatinskih klapa Omiš 2024.

Čast da podigne Festivalsku zastavu pripala je Borisu Brzoviću, dugogodišnjem voditelju radne grupe koja se brine da sve na omiškim trgovima bude spremno za nastupe klapa. Nakon pozdravnih riječi gradonačelnika grada Omiša Ive Tomasovića koji je službeno otvorio Festival, nastupile su mješovita klapa "Ivo Lozica" iz Lumbarde, ženska klapa "Stivanja" iz Trogira, muške klape "Cambi" iz Kaštel Kambelovca i "Kampanel" iz Zagreba, te klapa "Trogir" s kojom je Coce započeo svoju blistavu pjevačku karijeru.

Na zadovoljstvo brojne publike na Trgu sv. Mihovila, redale su se Cocine uspješnice iz njegove karijere s klapom "Trogir", ali i one iz njegove solističke karijere. Ravnatelj Festivala prof. Mijo Stanić uručio je klapi Trogir povodom 60. obljetnice osnutka prigodan poklon, rad omiškog umjetnika Tea Baučića.

image

58. Festival dalmatinskih klapa Omiš 2024.

Vicko Vidan

Kao uspomenu na ovu večer, umjetnički voditelj Festivala maestro Mojimir Čačija uručio je Janji Coce, supruzi pokojnog Vinka, prigodnu plaketu. Ona se s puno emocija zahvalila organizatorima, klapama i publici na predivnom koncertu. Na kraju su sve klape zajedno zapjevale "Vilo moja" i "Švet‘ Ivane o‘ moga Trogira", a u pjesmi im se pridružila publika na Trgu sv. Mihovila.

- Slavni tenor klape ‘Trogir‘ na ovaj se način posthumno vraća na omišku pozornicu kojoj duguje zvjezdanu slavu i koja je značajno obilježila njegovu karijeru. Coce je svojim glasom plijenio pozornost bez obzira na glazbeni ukus i postao tijekom solističke karijere svojevrsni simbol Dalmacije, rekao je ravnatelj Stanić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. lipanj 2024 13:09