stdClass Object ( [id] => 1323453 [title] => New York Times obilježava 172. rođendan. Pogledajte njihove rezultate i ‘Pulitzere‘, brojke naprosto impresioniraju [alias] => new-york-times-obiljezava-172-rodendan-pogledajte-njihove-rezultate-i-pulitzere-brojke-naprosto-impresioniraju [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Moglo bi se reći da danas na svijetu nema ili gotovo da nema osobe koja nije čula za dnevni list The New York Times. Kako i ne bi kad se te dnevne novine već 172 godine tiskaju u New Yorku i baš sutra, 18. rujna, proslavit će taj veliki rođendan, na dan kad su novine utemeljili novinar i političar Henry Jarvis Raymond i bivši bankar George Jones.

Prvo inauguracijsko izdanje tadašnjih novina, prvotno nazvanih New-York Daily Times, prodavalo se za 1 penny, a izdavači su u startu obećali da će biti konzervativni, u svim slučajevima u kojima smatraju da je konzervativizam bitan za javno dobro, ali isto tako da će biti radikalni u svemu što im se bude činilo da zahtijeva radikalan tretman i radikalnu reformu. Odmah su se držali stava da ono što je dobro žele sačuvati i poboljšati, a zlo istrijebiti i reformirati.

Čitatelji od 25 do 44 godine

Koliko su kroz skoro dva stoljeća novinarstva ostali objektivni, govori i činjenica da imaju čitatelje u cijelom svijetu. U 2022. se službeno baratalo brojkom od 740.000 pretplatnika na tiskano izdanje i 8,6 milijuna digitalnih pretplatnika. U godinu dana je broj digitalnih pretplatnika skočio na oko 10 milijuna u cijelom svijetu, a New York Times ostvario povećanje prihoda od digitalnih pretplata za 203 posto između 2014. i 2020. godine. Godine 2020. The New York Times ostvario je čak 68 posto svojih prihoda od pretplata. Tvrtka s ponosom iznosi podatke da su njihovi čitatelji mladi ljudi, do 27 do 40 godina života.

U 2018. oko 39 posto digitalnih pretplatnika New York Timesa bilo je u dobi od 25 do 44 godine, dvije trećine pretplatnika ima prihod od 75.000 dolara ili više, a među njima je najviše žena. U 2019. oko 59 posto čitatelja New York Timesa imalo je fakultetsku diplomu i uglavnom su demokratski orijentirani.

No, vratimo se na početke jedne od najutjecajnijih i najvećih dnevnih novina na svijetu. Ime su skratili na The New York Times 1857. godine, a 1861. su počeli objavljivati nedjeljno izdanje kako bi dnevno izvještavali o američkom građanskom ratu.

Još krajem 1800-ih godina imali su ambiciozan slogan “Sve vijesti koje su prikladne za tiskanje” i tiskan je u okviru u gornjem lijevom kutu naslovne stranice od početka 1897. godine. Konkurenciji se slogan nije svidio, naročito New York Worldu Josepha Pulitzera i New York Journalu Williama Randolpha Hearsta, koji su bili poznati po senzacionalističkom i često netočnom izvještavanju o činjenicama i mišljenjima, opisanim krajem stoljeća kao “žuto novinarstvo”.

Širenje dosega

Tijekom toliko dugog djelovanja, ovaj je dnevni list bio prisutan ili je bio sudionik, svjedok najvažnijih svjetskih događaja. Primjerice, 1919. je prva transatlantska isporuka New York Timesa u London otputovala cepelinom. Već godinu kasnije, 1920., je tijekom republikanske nacionalne konvencije izdanje poslano u Chicago avionom, tako da je do večeri moglo biti u rukama delegata konvencije.

Godine 1935. na mjesto izdavača dolazi Arthur Hays Sulzberger, koji je uz Orvila Dryfoosa novinama dao širinu i povećao doseg, počevši od 1940-ih. New York Times obuhvaća sva područja života pa su tako u lipnju 1941. objavili skraćeni engleski prijevod njemačke objave rata Sovjetskom Savezu.

---

image

Već prije 80-ih New York Times je krenuo u proces digitalne proizvodnje

Angela Weiss/Afp
---

Otvarale su se nove rubrike, križaljka se redovito pojavljuje već ​​od 1942., a modna rubrika prvi put se pojavila 1946. godine.

Dnevnik je odigrao ulogu i oko vijetnamskog rata. Naime, 1971. godine Pentagonovi dokumenti, tajna povijest Ministarstva obrane Sjedinjenih Država o političkom i vojnom angažmanu SAD-a u Vijetnamskom ratu od 1945. do 1967. predani su Neilu Sheehanu iz The New York Timesa od bivšeg dužnosnika State Departmenta Daniela Ellsberga i prijatelja mu Anthonyja Russoa, koji im pomaže u kopiranju. New York Times je 13. lipnja te godine počeo objavljivati ​​izvatke kao seriju članaka. Uslijedile su kontroverze i tužbe. Novine su, između ostalog, otkrile da je vlada namjerno proširila svoju ulogu u ratu provođenjem zračnih napada nad Laosom, napadima duž obala Sjevernog Vijetnama i ofenzivnim akcijama koje su poduzeli američki marinci puno prije nego što je javnosti rečeno za akcije, dok je predsjednik Lyndon B. Johnson obećavao da neće širiti rat. Dokument je povećao jaz u vjerodostojnosti američke vlade i naštetio naporima administracije Richarda Nixona u borbi protiv aktualnog rata.

Nixonov bijes

Kad je New York Times počeo objavljivati ​​svoju seriju, predsjednik Richard Nixon se razbjesnio. Kažu da je savjetniku za nacionalnu sigurnost Henryju Kissingeru izgovorio svašta: “Ljude treba zapaliti zbog ovakvih stvari” i “Strpajmo kurvinog sina u zatvor.” Nakon što nije uspio spriječiti The New York Timesu objavljivanje, državni odvjetnik John Mitchell i predsjednik Nixon ishodili su odluku saveznog suda da The New York Times prestane objavljivati ​​izvatke. Novine su se žalile i slučaj je završio na sudu, a Vrhovni sud je u odluci 6:3 presudio da su zabrane bile neustavne.

Već prije 80-ih New York Times je krenuo u proces digitalne proizvodnje. Vrlo brzo je prodao elektronička prava na svoje članke jednoj tvrtki, ali budući da se online distribucija vijesti povećala 90-ih, Times više nije htio obnoviti ugovor i 1994. novine su ponovno dobile elektronička prava na svoje članke. U siječnju 1996. počeo je izlaziti NYTimes.com.

Tada doživljavaju ono što i sva tiskana izdanja u svijetu, jer se čitateljstvo okreće online objavama. Smanjivali su broj radnika, jer je 2009. naklada pala na manje od milijuna.

New York Times, međutim, brzo hvata korak s vremenom te u prosincu 2012. objavljuje online tekst “Snijeg pada” u šest dijelova o lavini Tunnel Creek, koji je integrirao videozapise, fotografije i interaktivnu grafiku te je pozdravljen kao prijelomni trenutak za internetsko novinarstvo.

Tijekom predsjedničkih izbora 2016. Times je odigrao važnu ulogu oko kontroverznih mailova Hillary Clinton, bila je to najvažnija tema medijskog izvještavanja na izborima koje će Clinton izgubiti od Donalda Trumpa. Clinton i drugi promatrači tvrdili su da je upravo izvještavanje o kontroverzi e-pošte pridonijelo njezinu gubitku na izborima.

U nagradama im nema ravnih

Times je 2018. objavio istraživanje od 14.218 riječi o bogatstvu i izbjegavanju plaćanja poreza Donalda Trumpa. Bio je to 18-mjesečni novinarski projekt temeljen na proučavanju 100.000 stranica dokumenata. Tijekom dugotrajne istrage, kamere Showtimea pratile su tri Timesova istraživačka novinara u polusatnom dokumentarcu pod nazivom “The Family Business: Trump and Taxes”, a izvješće je dobilo Pulitzerovu nagradu za objašnjavajuće izvještavanje.

Times je osvojio ukupno 132 Pulitzerove nagrade, više od bilo kojih drugih novina. Primjerice, 1918. The New York Times dobiva Pulitzera za javnu službu, posebno za opširno izvještavanje o Prvom svjetskom ratu. Izdvojimo i Pulitzera iz 1932. Walteru Durantyju za njegovu seriju članaka iz Rusije, u kojima opisuje izradu petogodišnjeg plana. Ova je nagrada dobila značajne kritike u kasnijim 1900-ima zbog propusta u izvješćivanju o uvjetima koji su doveli do sovjetske gladi 1932.-33., ali Pulitzerov odbor dvaput je odbio povući nagradu.

John F. Burns 1993. dobiva Pulitzera za “hrabro izvještavanje o sukobima i razaranjima u Bosni”. Godine 2016. Alissa Rubin dobiva Pulitzerovu nagradu za izvještavanje o životima žena i djevojaka u Afganistanu, uključujući ubojstvo mlade Afganistanke koju je rulja pretukla na smrt nakon što je lažno optužena da je spalila Kuran. Spomenimo i zadnjeg Pulitzera koji je otišao u ruke Mone Chalabi za 2023. zbog teksta o bogatstvu Jeffa Bezosa, osnivača Amazona.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MALO JE TAKVIH [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => MALO JE TAKVIH 0 7568 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-09-13 10:12:34 [created_by] => 3194 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-09-17 16:31:33 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-09-17 16:31:33 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=New York Times obilježava 172. rođendan. Pogledajte njihove rezultate i 'Pulitzere', brojke naprosto impresioniraju [metakey] => New York Times, obljetnica, povijest novine [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/09\/13\/24432663.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/13\/24432665.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Afp","Angela Weiss\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Koliko su kroz skoro dva stolje\u0107a novinarstva ostali objektivni, govori i \u010dinjenica da imaju \u010ditatelje u cijelom svijetu<\/p>","

Ve\u0107 prije 80-ih New York Times je krenuo u proces digitalne proizvodnje<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1277","hd_24432663_1920.jpg":"1920x1080","k_24432663_1280.jpg":"1280x1280","k_24432663_1024.jpg":"1024x1024","k_24432663_640.jpg":"640x640","k_24432663_480.jpg":"480x480","k_24432663_340.jpg":"340x340","k_24432663_220.jpg":"220x220","o_24432663_1280.jpg":"1280x851","o_24432663_1024.jpg":"1024x681","o_24432663_640.jpg":"640x425","o_24432663_480.jpg":"480x319","o_24432663_340.jpg":"340x226","o_24432663_220.jpg":"220x146","h_24432663_1280.jpg":"1280x854","h_24432663_1024.jpg":"1024x683","h_24432663_640.jpg":"640x427","h_24432663_480.jpg":"480x320","h_24432663_340.jpg":"340x227","h_24432663_220.jpg":"220x147","pp_24432663_1280.jpg":"1280x1628","pp_24432663_1024.jpg":"1024x1303","pp_24432663_640.jpg":"640x814","pp_24432663_480.jpg":"480x611","pp_24432663_340.jpg":"340x432","pp_24432663_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1404","hd_24432665_1920.jpg":"1920x1080","k_24432665_1280.jpg":"1280x1280","k_24432665_1024.jpg":"1024x1024","k_24432665_640.jpg":"640x640","k_24432665_480.jpg":"480x480","k_24432665_340.jpg":"340x340","k_24432665_220.jpg":"220x220","o_24432665_1280.jpg":"1280x936","o_24432665_1024.jpg":"1024x748","o_24432665_640.jpg":"640x468","o_24432665_480.jpg":"480x351","o_24432665_340.jpg":"340x248","o_24432665_220.jpg":"220x160","h_24432665_1280.jpg":"1280x854","h_24432665_1024.jpg":"1024x683","h_24432665_640.jpg":"640x427","h_24432665_480.jpg":"480x320","h_24432665_340.jpg":"340x227","h_24432665_220.jpg":"220x147","pp_24432665_1280.jpg":"1280x1628","pp_24432665_1024.jpg":"1024x1303","pp_24432665_640.jpg":"640x814","pp_24432665_480.jpg":"480x611","pp_24432665_340.jpg":"340x432","pp_24432665_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4733784 Threads: 5 Questions: 161832073 Slow queries: 70358 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4776227 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/new-york-times-obiljezava-172-rodendan-pogledajte-njihove-rezultate-i-pulitzere-brojke-naprosto-impresioniraju-1323453 [printLink] => /mozaik/panorama/new-york-times-obiljezava-172-rodendan-pogledajte-njihove-rezultate-i-pulitzere-brojke-naprosto-impresioniraju-1323453?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 329384 [name] => New York Times [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => new-york-times [link] => /tag/new-york-times ) [1] => stdClass Object ( [id] => 351532 [name] => obljetnica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => obljetnica [link] => /tag/obljetnica ) [2] => stdClass Object ( [id] => 730041 [name] => povijest novine [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-15 16:09:20 [main_article_id] => 0 [alias] => povijest-novine [link] => /tag/povijest-novine ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MALO JE TAKVIH [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => New York Times obilježava 172. rođendan. Pogledajte njihove rezultate i ‘Pulitzere‘, brojke naprosto impresioniraju [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3194 [name] => Olgica Ivić Grizelj [username] => olgica-ivi-grizelj [email] => olgica-ivi-grizelj@sd.hr [password] => $2y$10$pDLtOGBvBqvwlrYwD9du6.i.DAKfdD9vF92yI0Lu.9KBu3Hy1XUmq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/olgica-ivic-grizelj-3194 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1712 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/3cae59d70343ed833a8bdb63be15e211?s=100&default=https%3A%2F%2Ff04.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/13/24432663.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Afp [mainImageDesc] =>

Koliko su kroz skoro dva stoljeća novinarstva ostali objektivni, govori i činjenica da imaju čitatelje u cijelom svijetu

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/13/24432663.jpg [title] => Afp

Koliko su kroz skoro dva stoljeća novinarstva ostali objektivni, govori i činjenica da imaju čitatelje u cijelom svijetu

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/13/24432665.jpg [title] => Angela Weiss/Afp

Već prije 80-ih New York Times je krenuo u proces digitalne proizvodnje

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Moglo bi se reći da danas na svijetu nema ili gotovo da nema osobe koja nije čula za dnevni list The New York Times. Kako i ne bi kad se te dnevne novine već 172 godine tiskaju u New Yorku i baš sutra, 18. rujna, proslavit će taj veliki rođendan, na dan kad su novine utemeljili novinar i političar Henry Jarvis Raymond i bivši bankar George Jones.

Prvo inauguracijsko izdanje tadašnjih novina, prvotno nazvanih New-York Daily Times, prodavalo se za 1 penny, a izdavači su u startu obećali da će biti konzervativni, u svim slučajevima u kojima smatraju da je konzervativizam bitan za javno dobro, ali isto tako da će biti radikalni u svemu što im se bude činilo da zahtijeva radikalan tretman i radikalnu reformu. Odmah su se držali stava da ono što je dobro žele sačuvati i poboljšati, a zlo istrijebiti i reformirati.

Čitatelji od 25 do 44 godine

Koliko su kroz skoro dva stoljeća novinarstva ostali objektivni, govori i činjenica da imaju čitatelje u cijelom svijetu. U 2022. se službeno baratalo brojkom od 740.000 pretplatnika na tiskano izdanje i 8,6 milijuna digitalnih pretplatnika. U godinu dana je broj digitalnih pretplatnika skočio na oko 10 milijuna u cijelom svijetu, a New York Times ostvario povećanje prihoda od digitalnih pretplata za 203 posto između 2014. i 2020. godine. Godine 2020. The New York Times ostvario je čak 68 posto svojih prihoda od pretplata. Tvrtka s ponosom iznosi podatke da su njihovi čitatelji mladi ljudi, do 27 do 40 godina života.

U 2018. oko 39 posto digitalnih pretplatnika New York Timesa bilo je u dobi od 25 do 44 godine, dvije trećine pretplatnika ima prihod od 75.000 dolara ili više, a među njima je najviše žena. U 2019. oko 59 posto čitatelja New York Timesa imalo je fakultetsku diplomu i uglavnom su demokratski orijentirani.

No, vratimo se na početke jedne od najutjecajnijih i najvećih dnevnih novina na svijetu. Ime su skratili na The New York Times 1857. godine, a 1861. su počeli objavljivati nedjeljno izdanje kako bi dnevno izvještavali o američkom građanskom ratu.

Još krajem 1800-ih godina imali su ambiciozan slogan “Sve vijesti koje su prikladne za tiskanje” i tiskan je u okviru u gornjem lijevom kutu naslovne stranice od početka 1897. godine. Konkurenciji se slogan nije svidio, naročito New York Worldu Josepha Pulitzera i New York Journalu Williama Randolpha Hearsta, koji su bili poznati po senzacionalističkom i često netočnom izvještavanju o činjenicama i mišljenjima, opisanim krajem stoljeća kao “žuto novinarstvo”.

Širenje dosega

Tijekom toliko dugog djelovanja, ovaj je dnevni list bio prisutan ili je bio sudionik, svjedok najvažnijih svjetskih događaja. Primjerice, 1919. je prva transatlantska isporuka New York Timesa u London otputovala cepelinom. Već godinu kasnije, 1920., je tijekom republikanske nacionalne konvencije izdanje poslano u Chicago avionom, tako da je do večeri moglo biti u rukama delegata konvencije.

Godine 1935. na mjesto izdavača dolazi Arthur Hays Sulzberger, koji je uz Orvila Dryfoosa novinama dao širinu i povećao doseg, počevši od 1940-ih. New York Times obuhvaća sva područja života pa su tako u lipnju 1941. objavili skraćeni engleski prijevod njemačke objave rata Sovjetskom Savezu.

---

image

Već prije 80-ih New York Times je krenuo u proces digitalne proizvodnje

Angela Weiss/Afp
---

Otvarale su se nove rubrike, križaljka se redovito pojavljuje već ​​od 1942., a modna rubrika prvi put se pojavila 1946. godine.

Dnevnik je odigrao ulogu i oko vijetnamskog rata. Naime, 1971. godine Pentagonovi dokumenti, tajna povijest Ministarstva obrane Sjedinjenih Država o političkom i vojnom angažmanu SAD-a u Vijetnamskom ratu od 1945. do 1967. predani su Neilu Sheehanu iz The New York Timesa od bivšeg dužnosnika State Departmenta Daniela Ellsberga i prijatelja mu Anthonyja Russoa, koji im pomaže u kopiranju. New York Times je 13. lipnja te godine počeo objavljivati ​​izvatke kao seriju članaka. Uslijedile su kontroverze i tužbe. Novine su, između ostalog, otkrile da je vlada namjerno proširila svoju ulogu u ratu provođenjem zračnih napada nad Laosom, napadima duž obala Sjevernog Vijetnama i ofenzivnim akcijama koje su poduzeli američki marinci puno prije nego što je javnosti rečeno za akcije, dok je predsjednik Lyndon B. Johnson obećavao da neće širiti rat. Dokument je povećao jaz u vjerodostojnosti američke vlade i naštetio naporima administracije Richarda Nixona u borbi protiv aktualnog rata.

Nixonov bijes

Kad je New York Times počeo objavljivati ​​svoju seriju, predsjednik Richard Nixon se razbjesnio. Kažu da je savjetniku za nacionalnu sigurnost Henryju Kissingeru izgovorio svašta: “Ljude treba zapaliti zbog ovakvih stvari” i “Strpajmo kurvinog sina u zatvor.” Nakon što nije uspio spriječiti The New York Timesu objavljivanje, državni odvjetnik John Mitchell i predsjednik Nixon ishodili su odluku saveznog suda da The New York Times prestane objavljivati ​​izvatke. Novine su se žalile i slučaj je završio na sudu, a Vrhovni sud je u odluci 6:3 presudio da su zabrane bile neustavne.

Već prije 80-ih New York Times je krenuo u proces digitalne proizvodnje. Vrlo brzo je prodao elektronička prava na svoje članke jednoj tvrtki, ali budući da se online distribucija vijesti povećala 90-ih, Times više nije htio obnoviti ugovor i 1994. novine su ponovno dobile elektronička prava na svoje članke. U siječnju 1996. počeo je izlaziti NYTimes.com.

Tada doživljavaju ono što i sva tiskana izdanja u svijetu, jer se čitateljstvo okreće online objavama. Smanjivali su broj radnika, jer je 2009. naklada pala na manje od milijuna.

New York Times, međutim, brzo hvata korak s vremenom te u prosincu 2012. objavljuje online tekst “Snijeg pada” u šest dijelova o lavini Tunnel Creek, koji je integrirao videozapise, fotografije i interaktivnu grafiku te je pozdravljen kao prijelomni trenutak za internetsko novinarstvo.

Tijekom predsjedničkih izbora 2016. Times je odigrao važnu ulogu oko kontroverznih mailova Hillary Clinton, bila je to najvažnija tema medijskog izvještavanja na izborima koje će Clinton izgubiti od Donalda Trumpa. Clinton i drugi promatrači tvrdili su da je upravo izvještavanje o kontroverzi e-pošte pridonijelo njezinu gubitku na izborima.

U nagradama im nema ravnih

Times je 2018. objavio istraživanje od 14.218 riječi o bogatstvu i izbjegavanju plaćanja poreza Donalda Trumpa. Bio je to 18-mjesečni novinarski projekt temeljen na proučavanju 100.000 stranica dokumenata. Tijekom dugotrajne istrage, kamere Showtimea pratile su tri Timesova istraživačka novinara u polusatnom dokumentarcu pod nazivom “The Family Business: Trump and Taxes”, a izvješće je dobilo Pulitzerovu nagradu za objašnjavajuće izvještavanje.

Times je osvojio ukupno 132 Pulitzerove nagrade, više od bilo kojih drugih novina. Primjerice, 1918. The New York Times dobiva Pulitzera za javnu službu, posebno za opširno izvještavanje o Prvom svjetskom ratu. Izdvojimo i Pulitzera iz 1932. Walteru Durantyju za njegovu seriju članaka iz Rusije, u kojima opisuje izradu petogodišnjeg plana. Ova je nagrada dobila značajne kritike u kasnijim 1900-ima zbog propusta u izvješćivanju o uvjetima koji su doveli do sovjetske gladi 1932.-33., ali Pulitzerov odbor dvaput je odbio povući nagradu.

John F. Burns 1993. dobiva Pulitzera za “hrabro izvještavanje o sukobima i razaranjima u Bosni”. Godine 2016. Alissa Rubin dobiva Pulitzerovu nagradu za izvještavanje o životima žena i djevojaka u Afganistanu, uključujući ubojstvo mlade Afganistanke koju je rulja pretukla na smrt nakon što je lažno optužena da je spalila Kuran. Spomenimo i zadnjeg Pulitzera koji je otišao u ruke Mone Chalabi za 2023. zbog teksta o bogatstvu Jeffa Bezosa, osnivača Amazona.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Afp Angela Weiss/Afp
Afp

Koliko su kroz skoro dva stoljeća novinarstva ostali objektivni, govori i činjenica da imaju čitatelje u cijelom svijetu

Angela Weiss/Afp

Već prije 80-ih New York Times je krenuo u proces digitalne proizvodnje

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/new-york-times-obiljezava-172-rodendan-pogledajte-njihove-rezultate-i-pulitzere-brojke-naprosto-impresioniraju-1323453 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f17cf3394a55de2d92f0e8e452a7fffeaf30a5e2 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=New+York+Times+obilje%C5%BEava+172.+ro%C4%91endan.+Pogledajte+njihove+rezultate+i+%E2%80%98Pulitzere%E2%80%98%2C+brojke+naprosto+impresioniraju&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fnew-york-times-obiljezava-172-rodendan-pogledajte-njihove-rezultate-i-pulitzere-brojke-naprosto-impresioniraju-1323453 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fnew-york-times-obiljezava-172-rodendan-pogledajte-njihove-rezultate-i-pulitzere-brojke-naprosto-impresioniraju-1323453 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MALO JE TAKVIH [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
PanoramaMALO JE TAKVIH

New York Times obilježava 172. rođendan. Pogledajte njihove rezultate i ‘Pulitzere‘, brojke naprosto impresioniraju

17. rujna 2023. - 18:31
Koliko su kroz skoro dva stoljeća novinarstva ostali objektivni, govori i činjenica da imaju čitatelje u cijelom svijetuAfp

Moglo bi se reći da danas na svijetu nema ili gotovo da nema osobe koja nije čula za dnevni list The New York Times. Kako i ne bi kad se te dnevne novine već 172 godine tiskaju u New Yorku i baš sutra, 18. rujna, proslavit će taj veliki rođendan, na dan kad su novine utemeljili novinar i političar Henry Jarvis Raymond i bivši bankar George Jones.

Prvo inauguracijsko izdanje tadašnjih novina, prvotno nazvanih New-York Daily Times, prodavalo se za 1 penny, a izdavači su u startu obećali da će biti konzervativni, u svim slučajevima u kojima smatraju da je konzervativizam bitan za javno dobro, ali isto tako da će biti radikalni u svemu što im se bude činilo da zahtijeva radikalan tretman i radikalnu reformu. Odmah su se držali stava da ono što je dobro žele sačuvati i...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 23:24