StoryEditorOCM
Panoramarazmislite...

Možda niste ni svjesni svojih postupaka: ovo je jedna od navika koju vaše kolege na poslu ne mogu ‘smislit‘

Piše Mozaik SD
2. lipnja 2024. - 19:03

Zbog jedne naoko bezopasne navike na poslu ispadate nesposobni, piše Poslovni dnevnik.

Ta vam navika koja prema istraživanju potiho možda nervira sve vaše kolege, a vi je niste ni svjesni, može nanijeti štetu. Treba biti oprezan, jer onome koga doživljaju kao hvalisavca, kolege često neće pomoći.

image
/Shutterstock

Definitivno ćete svima biti antipatični ako neprestano pričate o tome koliko ste pod stresom i koliko puno posla imate. Iako možda mislite da se tako povezujete s kolegama, jer dijelite koliko puno radite, ako neprestano drugima govorite koliko je vaš posao stresan i naporan, prema istraživanjima menadžmenta, to može uvelike našteti vašem profesionalnom ugledu.

U nedavnoj objavljenoj studiji dokazano je kako ljude koji se hvale time što su pod stresom na poslu njihovi kolege smatraju manje kompetentnima i definitivno manje simpatičnim.

image
/Shutterstock

U eksperimentalnom dijelu studije, 360 sudionika zamoljeno je da pročitaju različite scenarije o izmišljenom kolegi koji se upravo vratio s radnog sastanka, a jedan od scenarija bio je kako svima priča da je pod velikim stresom. Ovaj se imaginarni suradnik odmah požalio da je sastanak bio “samo još jedna stvar na mom rasporedu koji je ionako prepun. I već sam bio pod maksimalnim stresom… nemate pojma pod kakvim sam stresom.”

image
Frederic Cirou/Photoalto Via Afp

Sudionici su tog kolegu ocijenili kao značajno manje srdačnog i kompetentnog od drugog zaposlenika koji je jednostavno rekao da je ”dobro, ali i stresno”, ili onog koji se pohvalio kako je sastanak bio odličan.

image
Philip Fong/Afp

Ovaj tip ponašanja može dugoročno imati negativne posljedice na karijeru, piše Poslovni dnevnik. Dakle, umjesto pasivno-agresivnog hvalisanja stresom, predlaže se da pokušate izravno prenijeti svoje iskustvo rečenicama poput: “Preopterećen sam i stvarno moram prilagoditi svoje radne obaveze” ili “Stvarno sam ponosna što sam izabrana za ovaj veliki projekt!”. I zapamtite da ako ste vi pod stresom, vjerojatno su i vaši kolege. Stoga ih ne zaboravite pitati kako su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2024 12:14