StoryEditorOCM
PanoramaVELIKI TRENUTAK

Meghan i princ Harry šokirali sve! Promijenili djeci prezimena i prekinuli tradiciju od 64 godine: evo kako se sad zovu

Piše MOZAIK SD
18. srpnja 2024. - 09:33

Princ Harry i Meghan Markle promijenili su prezimena svojoj djeci na svojoj kraljevskoj web stranici, prekinuvši time 64 godine staru tradiciju kraljevskih imena, piše Mirror.

Naime, 1960. tajno vijeće je odlučilo da će potomci kraljice Elizabete II., osim onih koji imaju titulu princa ili princeze ili žena koje će se udati, nositi prezime Mountbatten-Windsor.

Harry i Meghan su, međutim, pokrenuli svoju novu stranicu sussex.com, a obožavatelji su otkrili kako su promijenili prezimena svoje djece, princeze Lilibet i princa Archieja.

image
Frazer Harrison/Getty Images Via Afp

Umjesto dosadašnjeg prezimena Mountbatten-Windsors, Archie i Lilibet dobili su novo prezime Sussex. Web stranica sussex.com usto je zamijenila njihovu nekadašnju web stranicu Archwell.

I dok su jedni šokirani, drugi tvrde da je ovo odluka koja puno znači Harryjevoj obitelji i simbol je njihovog zajedništva i snage:

“Stvarnost je vrlo jednostavna - biti Sussex njihov je posao, a obitelj sada prvi put ima isto prezime. To je velika stvar za svaku obitelj. To predstavlja njihovo ujedinjenje i njima je to trenutak ponosa.” - komentirao je izvor za The Times.

image
Sodiq Adelakun/Afp

Kad su rođeni, Archie i Lilibet nisu dobili titule princa ili princeze, jer nisu bili unuci tadašnjeg monarha. Međutim, kad je kralj Charles postao monarh u rujnu 2022., njihov status se promijenio.

U ožujku 2023. otkriveno je da Archie i Lilibet koriste kraljevske titule. Kad je princeza Lilibet krštena, njihova su imena ažurirana u princ Archie od Sussexa i princeza Lilibet od Sussexa na službenoj web stranici kraljevske obitelji.

I web stranica Sussexa popratila je tu promjenu, a biografija princa Harryja glasi: "Princ Harry živi u Kaliforniji sa suprugom Meghan i njihovo dvoje djece, princom Archiejem i princezom Lilibet."

image
Kola Sulaimon/Afp
image
Kola Sulaimon/Afp
image
Kola Sulaimon/Afp
image
Sodiq Adelakun/Afp
image
Netflix/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia/Netflix/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. rujan 2024 08:41