StoryEditor
PanoramaNovi novac

Facebookova kriptovaluta Libra mogla bi postati dostupna već u siječnju: iz straha da bi se mogla koristiti i za pranje novca nametnute regulacije

Piše PSD
29. studenog 2020. - 13:45
AFP

Facebookova dugo očekivana kriptovaluta, Libra, mogla bi postati dostupna već u siječnju, otkrile su za Financial Times tri osobe iz Mark Zuckerbergove kompanije povezane s novim projektom. Ipak razloga za uzbuđenje nema previše, zbog sve većeg nadzora koji se u SAD-u uvodi na saveznoj razini i mnogim glavnim investitorima, njegov je opseg znatno smanjen, prenosi Gizmodo.

Udruženje Libra pod vodstvom Facebooka sada namjerava lansirati samo jedan novčić poduprt jednim stvarnim dolarom s planovima za uvođenje dodatnih valuta i digitalnih sustava svih svojih kovanica, ali se još ne zna datum kada bi se moglo ići dalje, rekao je jedan od izvora. Ovo rješenje je ipak miljama daleko od originalne ideje nastale još u lipnju 2019. o stvaranju Libre. Za cilj su si tada zadali izmisliti novi novac i transformirati globalnu ekonomiju iskorištavanjem Facebookovih milijardi korisnika kako bi povećali njegovu globalnu mrežu plaćanja temeljenu na blockchainu.

Ali to su bila drugačija vremena. Bilo je to prije nego što je pandemija Covida-19 nanijela pustoš globalnoj ekonomiji, ali, i prije nego što je niz internih problema mučio projekt. Od tada se  povuklo sedam vrlo važnih članova Udruženja Libra, uključujući PayPal, Stripe, Visu, eBay i Mastercard. Njihov egzodus uslijedio je nakon što su se financijski regulatori u SAD-u, Indiji, Kini, Europskoj uniji i drugdje javno suprotstavili Libri i takozvanoj 'kripto mafiji' koja je stajala iza nje te izrazili zabrinutost da kriptovaluta može ugroziti monetarnu stabilnost ili bi mogla postati idealno mjesto za pranje novaca. Brigu je izazvala i činjenica da se Facebook posljednjih godina pokazao kao kompanija koja ne preže pred nemoralom u svrhu postizanja veće zarade i protivi se ikakvoj državnoj kontroli.

Kriptovaluta treba svoj novčanik, a u ovom slučaju i on je izazvao kontroverze. Facebook, koji je njegov direktan vlasnik, trebao mu je mijenjati ime. Prvotni naziv Calibra odbačen je i dan mu je novi koji se doslovno zove Novi. Na promjenu su bili prisiljeni nakon tužbe za plagiranje zaštitnog znaka, tj. loga.

Službeni datum lansiranja Libre zasad nije do kraja poznat, ali bi mogao doći na red za čekanje odobrenja za rad kao platna usluga švicarskog Nadzornog tijela za financijsko tržište već u siječnju, rekli su izvori za Financial Times pod uvjetom anonimnosti. Što se tiče Novia, jedan radnik upoznat s tim pitanjem rekao je da je novčanik spreman za korištenje iz perspektive proizvoda, ali Facebook se suzdržava od pokretanja njegove upotrebe. Čini se da se po prvi put počinje regulirati vrli novi digitalni svijet pa se postavlja pitanje hoće li se to odraziti i na do sada postojeću tehnologiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. siječanj 2021 07:55