StoryEditorOCM
PanoramaBOSNA JE MAJKA

Britanci masovno putuju u naše susjedstvo! Govore kako su otkrili pravi dragulj, pala je i usporedba s Dubrovnikom

Piše Lenka Gospodnetić
24. kolovoza 2024. - 20:36

Britanski "Express" na sva usta je nahvalio destinaciju koju mi već dobro poznajemo: Bosnu i Hercegovinu. Čak su otišli toliko daleko u izrazima oduševljenja da su susjednu nam zemlju usporedili s – Dubrovnikom.

- Za one koji žele izbjeći gužve u hrvatskom povijesnom primorskom gradu Dubrovniku, prekrasna zemlja Bosna i Hercegovina mogla bi biti savršena alternativa - navodi "Express" na početku teksta.

Kao komparativne prednosti BiH (osim kudikamo manje turističke gužve) još ističu i toplo gostoprimstvo, skijaške staze kao i one za pješačenje, te kulturne spomenike, ali i vrlo niske cijene.

Express kod Dubrovnika primjećuje da jednodnevni izletnici, a među njima neki ostaju samo nekoliko sati, pokazuju tendenciju "masovne okupacije" Dubrovnika, pri tom zauzimajući prostor i trošeći resurse, dok vrlo malo doprinose privredi grada, koji se “raspada” pod tim udarima. Stvar ne spašava – štoviše, pogoršava – marketing zbog suradnje filmske industrije, naime snimanje "Igre prijestolja". Sve je to malo "too much" britanskim turistima, čini se.

image

Desant na Dubrovnik

Tonci Plazibat/Cropix

Hrvatski susjed, međutim, nudi opuštajuću alternativu prenapučenom Dubrovniku, piše Express.

"Ono što ovoj balkanskoj zemlji nedostaje u pogledu mora i obale, to više nego nadoknađuje toplim gostoprimstvom, pješačkim i skijaškim stazama i raznim kulturnim utjecajima – od Austro-Ugarske preko Otomanskog carstva do islama – koji se odražavaju u njezinoj arhitekturi, kuhinji, muzici i načinu života".

Britanski medij podsjeća i da je Sarajevo glavni i najveći grad Bosne i Hercegovine, sa populacijom od nešto više od 275.500 ljudi. Smješten unutar šire Sarajevske kotline, okružen je Dinarskim Alpama i smješten je uz rijeku Miljacku, zbog svoje duge povijesne religijske i kulturne raznolikosti, često se naziva “Jeruzalemom Europe”, tepaju mu britanski novinari.

image

Sarajevo, ljubav naša

Antonio Balić/Cropix

- To je jedan od nekoliko velikih europskih gradova koji u malom prostoru imaju džamiju, katoličku crkvu, pravoslavnu crkvu i sinagogu. Godine 1914. grad je bio poprište atentata na nadvojvodu Franju Ferdinanda, bilo je to ubojstvo ujedno i okidač za Prvi svjetski rat.

Na jugu, zemlja ima tek nekoliko kilometara obale na Jadranskom moru, s gradom Neumom kao jedinim izlazom na more. Kroz državu teče i sedam velikih rijeka, od kojih je najveća Sava. Zemlja je uglavnom planinska, gotovo 50 posto zemlje je pošumljeno... K tomu, ostaje jedno od posljednjih neotkrivenih prirodnih područja Dinarskih Alpa, s ogromnim područjima netaknute prirode koja privlače avanturiste i ljubitelje prirode, navode britanski izvori.

“Dobro došli u Bosnu i Hercegovinu”, piše Travel Bosnia, opisujući zemlju kao “bogatstvo kulturnog i historijskog naslijeđa, prirodnih ljepota i atraktivnih mjesta uključujući naše planine, jezera, prekrasna sela, naše male gradove s velikom dušom”.

Jedna Tiktokerica je čak BiH nazvala “najpotcjenjenijim” i “najjeftinim odredištem” u Europi, gdje vikend možete provesti za samo 160 britanskih funti.

Njeno putovanje bilo je usredotočeno na glavni grad, Sarajevo, koje je opisala kao lijepo i sigurno odredište s ljubaznim građanima, bogate povijesti, kulture i slikovitog krajolika “koje posjetiteljima nudi jedinstvenu mješavinu osmanskih, austrougarskih i modernih utjecaja”.

Za one koji žele istraživati ​​izvan glavnog grada, influencerica preporučuje jednodnevni izlet u Mostar, poznat po svom povijesnom Starom mostu, gdje lokalno stanovništvo i turisti mogu svjedočiti hrabrom skakanju u rijeku Neretvu, napisala je i zaključila:

image

Skok sa Starog mosta

Elvis Barukcic/Afp

“Grad je bio tako čaroban i to je za mene bio vrhunac putovanja” - piše britanski "Express".

image

Stari most i kula Halebija, Mostar

Nikola Vilić/Cropix

 

 

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2024 22:14