StoryEditorOCM
PanoramaAKTIVIST, TATA I SIR

Bob Geldof slavi 73. rođendan, život ga je išibao! I supruga i kći su mu umrle od heroina, samo zbog ove žene je živ

Piše Marija Čović
5. listopada 2024. - 11:56
Bob Geldof rođen je kao Robert Frederick Zenon Geldof u Dun Laoghaireu kraj Dublina, s očeve strane ima belgijske, a s majčine njemačke korijeneAFP

Ove subote će Robert Frederick Zenon Geldof proslaviti 73. rođendan. Slavni irski glazbenik i politički aktivist širom svijeta poznat je samo kao Bob Geldof, a među prvim će mu sretan rođendan poželjeti supruga Jeanne Marine, francuska glumica s kojom je u vezi od 1996., a vjenčali su se 2015. godine.

image

Bob Geldof s Jeanne Marine i kćerima

Agence/Bestimage/Profimedia/Agence/Bestimage/Profimedia

Sreli su se 1990. dok je Bob snimao album "The Vegetarians Of Love", bio je očaran njezinom ljepotom. Šest godina kasnije započeli su vezu nakon što su se ponovno sreli na zabavi u Parizu, dok se on borio s depresijom nakon razvoda od prve supruge, televizijske voditeljice Paule Yates, s kojom se vjenčao 1986. godine.

Obiteljske tragedije

Bob i Jeanne brzo su postali nerazdvojni, skrasili su se u Londonu, a ona mu je pomogla u odgajanju triju kćeri iz braka s Paulom – Peaches, Pixie i Fifi, kao i usvojene kćeri Tiger Lilly, koju je Paula rodila u vezi s drugim slavnim glazbenikom, Michaelom Hutchenceom, zbog kojeg je ostavila Geldofa i slomila mu srce.

image

Paula Yates i Michael Hutchence

David Parker/Alamy/Alamy/Profimedia/David Parker/Alamy/Alamy/Profimedia

Shrvana Paula nije se mogla pomiriti s gubitkom voljenog Michaela, a još jedan udarac uslijedio je kad je doznala da čovjek za kojeg je vjerovala da je njezin otac, televizijska zvijezda Jess Yates, nije njezin biološki otac, nego voditelj Hughie Green s kojim je njezina majka bila u vezi.

Dva teška udarca gurnula su je preko ruba, pokušala se ubiti, spašena je, ali je izgubila bitku za skrbništvo nad djecom, tri kćeri su povjerene svom ocu Bobu Geldofu.

Kad je Paula Yates umrla od predoziranja heroinom 2000. godine, Bob i Jeanne su preuzeli brigu o četverogodišnjoj Tiger Lily, a on ju je službeno usvojio 2007. godine. Djevojčica je dobro poznavala Boba, jer je redovito boravila kod njega dok se Paula mučila u godinama nakon Hutchenceove tragične smrti u studenome 1997. godine.

image

Bob Geldof i Jeanne Marine

Anthony Harvey/Afp

Geldof je jednom prilikom kazao kako njegova djeca ne bi preživjela bez Jeanne, naročito nakon što je njegova najstarija kći Peaches umrla 2014. godine, također od predoziranja heroinom. Sestre Pixie i Fifi bile su u agoniji. Peaches je umrla u dobi od samo 25 godina, nekoliko dana prije na Instagramu je objavila fotografiju iz djetinjstva na kojoj je majka Paula drži u naručju.

Iza nje su ostala dva sina, Astala i Phaedra, iz braka s Thomasom Cohenom.

Vjenčanje u Francuskoj

Bob je zaprosio Jeanne samo dan nakon kćerine smrti, a vjenčali su se na intimnoj ceremoniji na jugu Francuske, među gostima su bili Bono, Demi Moore, Sarah Ferguson, Richard Branson...

image

Bob Geldof u filmu ‘Pink Floyd The Wall‘

Goldcrest Films International// Collection Christophel Via Afp

Bob je rođen 5. listopada 1951. godine u Dun Laoghaireu u Irskoj, kao sin Roberta i Evelyn Geldof. Njegov djed s očeve strane, Zenon Geldof, bio je belgijski imigrant i hotelski kuhar, njegova baka Amelia Falk bila je britanska židovka iz Londona, njemačko-židovskog porijekla. Kad je Bob imao šest godina, njegova majka Evelyn umrla je u dobi od 45 godina od krvarenja u mozgu.

Poznat je postao kasnih 70-ih godina prošlog stoljeća kao pjevač irskog rock benda Boomtown Rats. Grupa je imala hitove "Rat Trap" i "I Don‘t Like Mondays" na prvom mjestu britanske ljestvice, Bob je glumio ulogu Pinka u filmu "Pink Floyd – The Wall" iz 1982. godine.

image

Nastup Queena na koncertu Live Aid 13. srpnja 1985. godine na stadionu Wembley

Supplied By Lmk/Landmark/Profimedia/Supplied By Lmk/Landmark/Profimedia

Njegovu glazbenu slavu daleko je nadmašila ona kad je organizirao Band Aid i koncerte Live Aid i Live 8, te bio koautor pjesme "Do They Know it‘s Christmas?", objavljene u prosincu 1984. godine, jednog od najprodavanijih singlova do danas. Geldof i Midge Ure osnovali su humanitarnu supergrupu Band Aid kako bi prikupili novac za ublažavanje gladi u Etiopiji. Slijedio je super koncert Live Aid 13. srpnja 1985. godine, te Live 8 koncerti 2005. godine.

Spektakularni Live Aid

Live Aid se istovremeno održavao na stadionu Wembley u Londonu u stadionu John F. Kennedy u Philadelphiji, među brojnim izvođačima bili su Paul McCartney, David Bowie, Sade, U2, The Who, Elton John, Sting, Status Quo, Spandau Ballet, Bryan Ferry, Joan Baez, Billy Ocean, Black Sabath, Bryan Adams, The Beach Boys, Simple Minds, Santana, Madonna, Eric Clapton, Led Zeppelin, Mick Jagger i Tina Turner, Bob Dylan...

Phil Collins je nastupio i u Londonu i u Philadelphiji, s Wembleyja je helikopterom odletio na aerodrom Heathrow odatle Concordom u New York, pa helikopterom u Philadelphiju. Osim izvedbe vlastitih pjesama na obje lokacije, svirao je bubnjeve Ericu Claptonu i svirao sa ponovno okupljenim živim članovima Led Zeppelina. Na letu između Londona u New Yorka, Collins se u zrakoplovu susreo sa Cher, ona nije imala pojma o koncertima, otišla je u Philadephiju i s ostalima nastupila u finalnoj izvedbi pjesme "We Ared the World".

image

Na koncertu Live Aid bili su i princeza Diana i princ Charles

Photoshot/Avalon/Profimedia/Photoshot/Avalon/Profimedia

Nastup grupe Queen, koji je trajao 21 minutu, proglašen je najboljom uživo izvedbom u povijesti rocka u anketi provedenoj 2005. među više od 60 glazbenika, novinara i djelatnika u glazbenoj industriji. Izveli su šest pjesama, počevši sa skraćenom verzijom "Bohemian Rhapsody", a završili su sa "We Are the Champions".

Tijekom koncerata je, prema informacijama objavljenima dan kasnije, prikupljeno između 40 i 50 milijuna funta, a sada se procjenjuje da je ukupno oko 150 milijuna funta prikupljeno za ublažavanje gladi kao direktan rezultat Live Aid koncerata.

Počasni vitez

Geldof je dobio titulu počasnog viteza od kraljice Elizabete II. 1986. godine za svoj humanitarni rad u Africi, titula viteza je počasna jer je irski državljanin, ali vrlo često se uz njegovo ime koristi titula "sir". Dobio je i brojna druga priznanja za doprinos međunarodnoj socijalnoj pravdi i miru, kao i za svoj doprinos glazbi.

image
Jens Kalaene/Dpa Picture-alliance Via Afp

Danas je savjetnik organizacije ONE Campain, koju je osnovao s kolegom glazbenikom i aktivistom Bonom, te je član Africa Progress Panela, skupine od deset priznatih osoba koje na najvišoj razini zagovaraju pravedan i održiv razvoj u Africi, a surađuje i sa organizacijom DATA (Debt, AIDS, Trade, Africa).

Premda nije Britanac, 2002. u anketi u općoj populaciji je izabran za jednog od 100 najvećih Britanaca. Njegovo bogatstvo procjenjuje se na 150 milijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. listopad 2024 11:57