StoryEditorOCM

Dobra, loša, ili nešto između — pitamo: kakvu sezonu možemo očekivati?

Piše PROMO
26. travnja 2024. - 15:59

U državi za koju kažu da ovisi o sezoni, ovakva pitanja su upravo ono što skoro svakog zanima. Kada sagledamo malo podatke da u toj istoj državi udio privatnog smještaja broji preko 50% (sa sivom zonom i 60%), onda je dobra priprema za iznajmljivače ključna

Prošle godine se pisalo o „podbacivanju” sezone, ali podaci koje je objavilo Ministarstvo turizma i sporta jasno kažu da je treći (najrelevantniji) kvartal 2023. nadmašio 2022. godinu za 9%. Što s 2024. godinom?

Obratili smo se splitskoj turističkoj agenciji Adriatic.hr koja posluje već četvrt stoljeća. Godine rada, tisuće iznajmljivača i preko stotina tisuća gostiju svake godine — imaju povijesne podatke iz kojih se zanimljiva predviđanja mogu izvući za ovu godinu. Ako želite odmah odgovor, onda bi mogli sročiti ovako: „uspješna sezona, ali…”

Počnimo od cijene, svjesni smo inflatornih kretanja i povećanja cijena koje su udarile na naše novčanike. Vođeni uspješnom 2022. sezonom, 2023. godine iznajmljivači privatnog smještaja su mahom podizali cijene noćenja. Zaposlenici Adriatic.hr-a prepričavaju da su osjetili kako je to stvorilo oklijevanje kod gostiju. Iza tog povećanja stoje i legitimni razlozi: cijene čišćenja su porasle, a radna snaga koja to obavlja je među najtraženijima ljeti. Trend podizanja cijena se nastavio, ali ove godine rast je bio minimalan.

Omjer cijene i kvalitete nikad nije bio važniji. Primjećeno je u mnogim slučajevima kod iznajmljivača koji su spustili cijenu za sezonu 2024. da su i dalje nekonkurentni zbog prevelike cijene iz 2023. Treba uzeti u obzir po trenutnim analizama da su gosti voljni platiti 6% više nego lani.

Novi izazov kod sezone je i očekivani broj noćenja. Pojedini iznajmljivači jednostavno nemaju vremena dočekivati goste koji se izmjenjuju u kratkim vremenskim intervalima, a u međuvremenu baviti se čišćenjem smještaja. Željeni „minimum stay” iznajmljivača je barem šest dana, dok je prosječno trajanje boravka gostiju iz sezone u sezonu sve kraće — specifično za 2024. očekuju prosječno trajanje boravka od 5.34 dana. Uspoređujući podatke Državnog zavoda za statistiku, Adriatic.hr je 2023. ostvario iznadprosječne rezultate u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje je prosječno trajanje boravka bilo 5.85 dana, a Adriatic.hr bilježi 6.18 dana.

„Navike gostiju nakon Covida su se jednostavno promijenile, znaju što žele i traže, i to se na rezervacijama osjeti. Diskrepancija između iznajmljivačevih i gostovih želja je najveći izazov ove sezone. Mnogi iznajmljivači su spremni odbiti rezervaciju zbog ‘rupe’ u kalendaru, nadajući se kasnijoj rezervaciji s više noćenja, makar ta rupa bilo samo jedan dan.” Komentirao nam je Adriatic.hr analitičar Stipe Blajić.

Unatoč ovim izazovima, interes gostiju za Hrvatskom ne jenjava; očekuju i ove godine rast, ali preporučuju veću prilagodljivost iznajmljivača prema gostima i trendovima. Za sva pitanja i rješavanje izazova prilikom iznajmljivanja, obratite im se na telefon +385 (0)21 456–456 ili ostavite podatke na web stranici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 15:59