StoryEditor
GastroIzbor chefova

Michelinovi kuhari otkrivaju trikove za kuhanje jaja: jeste li ikada čuli za pripremu na pari? Navodno garantira savršen rezultat, evo što savjetuju

13. lipnja 2020. - 15:21
AFP

Michelinovi kuhari imaju svoje tajne i trikove za pripremu različitih jela, opa tako i za kuhanje jaja. Naravno, kuhanje jaja nije kompliciran postupak, ali ipak je dobro znati nekoliko osnovnih pravila prije nego što ih uronite u vodu.

U kakvu vodu, toplu ili hladnu? Čekati da dugo vriju u loncu? Koliko minuta je potrebno da se jaje razbije i kako postići da žumanjak ostane mekan i kremast? Kako spriječiti da protein postane čvrst?

Na sva ova pitanja postoji univerzalni odgovor, ali sa dva detalja koja treba znati želimo li jaja kuhati upravo kako treba. Moramo znati koliko ih minuta treba kuhati i odlučiti hoćemo li jaja uroniti u hladnu ili kipuću vodu. Gotovo sve ostalo je zanemarivo. Ipak, svaki kuhar ima svoju omiljenu tehniku.

Kuhanje u kipućoj vodi

Vlasnik dva restorana, gdje ćete na jelovniku naći samo jaja različitih oblika i okusa, Nick Korbee, kune se u tehniku kuhanja jaja u kipućoj vodi. Savjetuje umočiti jaja u ključalu vodu, dodajući dvije žličice soli i dvije žlice octa. Jaja bi trebala biti u potpunosti prekrivena vodom tako da je razina vode dva prsta viša od vrha jaja. Korbee ih zatim kuha u vodi 7 minuta i 30 sekundi, a zatim ih odmah uroni u ledeno hladnu vodu kako bi zaustavio proces kuhanja. Ako ih kuhate minutu manje, bjelanjak će također biti tvrdo kuhan, a žumanjka će vam ostati potpuno tekuća ako preferirate malo mekša.

Chef Matthiew Accarrino iz restorana SPQR u San Franciscu, koji je nekoliko puta nagrađivan Michelinovim zvijezdama, preferira malo drugačiji postupak pripreme. Matthiew prvo izvadi jaja iz hladnjaka i ostavi ih na sobnoj temperaturi 15 minuta. U međuvremenu, zagrijte lonac vode i kuha jaja 6 minuta. Tvrdi da se tako skuhaju baš kako treba.

Kuhanje na pari

Accarrino također kuha jaja i uz pomoć pare, na sličan način kako kuha i povrće. U lonac ulije malo manje vode nego ako u njemu kuha jaja, a na vrh stavlja lonac s rupama, koji služi za parenje hrane. Kad voda ispod zakuha, jaja stavlja u zdjelu s rupama i ostavlja ih na pari 6 minuta.

Jaja bi trebala biti izvrsna u svim navedenim varijantama kuhanja. Imat će čvrstu bijelu i meku kremastu jezgru, ali vi odaberite način koji vama odgovara.

Izdvojeno

04. kolovoz 2020 10:57