StoryEditorOCM

Grozan TikTok izazov uzima živote djece: ‘Oni koji prežive mogu imati trajno oštećenje mozga, jetre, pluća..‘

Piše Vijesti sd
6. rujna 2024. - 08:17

Među mnogim opasnim i suludim izazovima koji postaju trend na TikToku je i ‘chroming‘ u kojem, mlađi korisnici, uglavnom tinejdžeri, inhaliraju opasne kemikalije. Stravičan trend koji je poznat i kao ‘huffing‘ ili ‘sniffing", podrazumijeva udisanje boja ili sredstava za čišćenje iz aerosolnih limenki, a sve kako bi postigli nekakav osjećaj euforije.  

Ova je ludost odnijela ove godine život Tommi Lee Billingtonu iz Lancastera u Ujedinjenom Kraljevstvu, koji je preminuo sa samo 11 godina. Dječak je kako piše The Times, doživio srčani zastoj, a Hitna pomoć zatekla ga je u besvjesnom stanju u kući njegova prijatelja u Lancasteru. Hitna pomoć pozvala je policiju na mjesto događaja i prebacila dječaka u bolnicu, no ubrzo je proglašen mrtvim. Njegova baka, Tina Burns, pozvala je platformu TikTok da poduzme dodatne mjere kako bi zaštitila djecu, tražeći da se korištenje društvene mreže zabrani mlađima od 16 godina.

“Umro je odmah dok je bio na spavanju kod prijatelja. Dječaci su isprobavali kromiranje s TikToka, Tommie-Lee je odmah doživio srčani udar i umro. Bolnica je učinila sve da ga pokuša vratiti, ali ništa nije uspjelo”, ispričala je.

Isto tako, 13-godišnja Esra Haynes iz Australije umrla je od srčanog zastoja neposredno nakon udisanja opasnih kemikalija.  Prije nekoliko dana 12-godišnji Cesar Watson-King iz Doncastera jedva je izbjegao smrt nakon udisanja otrova.

image

 

 

screenshot x

Michael McKinney, američki liječnik specijaliziran za zloupotrebu supstanci i javno zdravstvo, otkrio je za LADbible kakve opasnosti uzrokuje "chroming".

"Kada se udišu, ove kemikalije mogu uzrokovati trenutna i dugoročna oštećenja, kazao je liječnik.

Oštećenje mozga

"Ne završavaju svi sudionici ovog trenda u bolnici ili tragično preminu. No, to ne znači da nisu ozlijeđeni", naglašava dr. McKinney.

Jedna od najvećih briga je da kemikalije koje se udišu mogu imati strašan utjecaj na mozak i budući razvoj, s obzirom na to da su mnogi koji sudjeluju u ovom trendu vrlo mladi, u predpubertetu ili tijekom puberteta.

"Te toksične kemikalije mogu prodrijeti kroz krvno-moždanu barijeru i na taj način oštetiti mozak, što može dovesti do problema s učenjem kod pogođene djece", dodao je.

"Te supstance mogu uzrokovati trajno oštećenje plućnog tkiva, respiratorni zastoj, gušenje ili daljnje bolesti poput kroničnog bronhitisa", poručio je liječnik. Dugotrajna upotreba ovih supstanci može oštetiti i jetru i bubrege, zbog toksičnih tvari koje ti organi moraju filtrirati iz tijela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 12:47