StoryEditorOCM
Auto motoklimatske promjene

Poznat je odgovor na ljetno vozačko pitanje svih pitanja: Donosi li vožnja bez uključene klime uštedu goriva?

Piše mozaik sd
29. svibnja 2023. - 13:02

Masovna ugradnja klima uređaja u automobile za mnoge je bila odlična vijest, međutim i tada su se neki štedljviji vozači pitali koliko vožnja s uključenom klimom povećava potrošnju goriva. S porastom cijena energenata pitanje klima ili otvoreni prozori dodatno dobiva na važnosti.

Odgovor na ovo pitanje nije lak, stručnjaci kažu da treba uzeti u obzir specifičnu konfiguraciju vozila i vrstu kompresora koji sistem koristi.

Prema Davidu Bennettu, stručnjaku za popravke sistema klimatizacije u automobilima iz American Automobile Associationa (AAA), "sistem izmjenične struje, kada radi, malo opterećuje motor, što bi moglo malo povećati potrošnju goriva".

Kada je baš vruće, savjetuje on, možda je najbolje uključiti klimu, ali zatvoriti vanjske ventilacijske otvore, tako da zrak samo kruži, a da se ne uvlači izvana jer u gradskoj gužvi u vozilo će ući sve ono što izađe iz auspuha vozila ispred. "Na vrlo visokoj razini može doći do male uštede goriva s isključenom klimom i podignutim prozorima. Međutim, uštede bi bile male i većina potrošača ih ne bi ostvarila", kaže Bennet.

image

Ispravna klima dobro hladi i grije, a potrošnja joj nije prevelika

/Shutterstock

Međutim, spuštanje prozora tijekom vožnje povećava potrošnju goriva čak i više od korištenja klima uređaja.

"Kada su prozori spušteni, povećava se otpor", kaže Bennet. Zimi ili za kišnih dana dobro je imati upaljen klima uređaj usmjeren na vjetrobran jer "suši" vlažni zrak i odmagljuje staklo, što je nemjerljiv doprinos sigurnosti zbog bolje vidljivosti, a ušteda goriva bila bi tek minimalna, piše Mondo.

Prema tome, struja zraka kroz ovorene prozore ništa ne košta, barem na prvu. Međutim, kada se analiziraju faktori otpora i grijanja automobila, klima je isplativija.

image

Mahanje kroz prozor nije dobro ni u kojem slučaju (ilustracija)

AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 06:07