StoryEditor
Auto motoMali trikovi

Gorivo je sve skuplje, ali ovih sedam savjeta pomoći će vam da ga uštedite: umjesto ulaska u ler, uvijek kočite motorom

Piše PSD
15. rujna 2021. - 10:06

Cijene goriva rastu i zato je sada pravo vrijeme da pripazite na njegovu potrošnju. Najbolje što možete napraviti je smanjiti upotrebu osobnog automobila i umjesto toga se povremeno voziti javnim prijevozom, biciklom ili električnim romobilom. Zamjena motornih vozila električnima je hvale vrijedna jer će vam sačuvati novac, ali i jer tako pazite na okoliš. Međutim, onda kada to nije opcija donosimo nekoliko savjeta kako uštedjeti na gorivu.

1. Održavanje

Redovito servisiranje je ne samo obaveza svakog vlasnika automobila, već je jako važno i zbog sigurnosti. Uz to je dobro znati i da ispravno održavan automobil troši najmanje goriva. Neprohodni filtar zraka, staro ulje, istrošene svjećice pridonose većoj potrošnji. 

Obavezno na tehničkom pregledu i drugim servisima pregledajte gume koje uvijek moraju biti pod točno propisanim tlakom. Preniski pritisak u gumama doprinosi njihovom neravnomjernom trošenju te većoj potrošnji goriva. Ako su gume napunjene samo 0,2 bara slabije od propisanog povećavaju potrošnju čak do 10 posto. Pritisak bi trebali provjeravati jednom mjesečno.

2. Pametno s gasom

Ako gas dodajte nježno i okretaje držite u najpovoljnijem rasponu automatski štedite gorivo. Kada postignete željenu brzinu, prebacite mjenjač u položaj koji je prema broju okretaja idealan (kada dođete do 2000 okretaja prebacujte u višu) i održavajte tu brzinu. Kada vozite 50 km/h već možete biti u četvrtoj ili petoj brzini čime štedite do 50 posto goriva u odnosu na vožnju u nižim brzinama. Ako se brinete da preniski okretaji štete motoru, možete odmah prestati jer vožnja na nižim okretajima produžuje vijek trajanja mehaničkih dijelova motora.

3. Zaboravite na ler

Ako ste jedan od onih koji kada vide crveno u daljini odmah prebacuju auto u ler i ako voze do semafora možete to odmah prestati raditi jer time uopće ne štedite. Kočenje motorom je najbolje jer tada elektronika isključuje ubrizgavanje goriva u cilindre i praktički smanjuje potrošnju na nulu. Osim uštede na gorivu, tako štedite i kočne obloge.

4. Lagana vožnja

Voziti bez naglih radnji, konstantno i lagano znači štedjeti na gorivu. U gradskom prometu važno je predviđati crvene svjetla, skretanja drugih vozača jer tako nećete kočiti niti ćete morati iznova pokretati automobil. Na semaforu nemojte naglo ubrzavati kad se upali zeleno jer upravo 'sportska vožnja' troši do 50 posto više goriva na automobilu od obične.

Na autoputu možete uštedjeti i do 15 posto goriva ako umjesto 140 vozite 120, a vrijeme koje ćete tako izgubiti je zanemarivo.

5. Isključivanje motora

Ako nekoga čekate ugasite automobil, na semaforu tijekom dugih crvenih također možete ugasiti motor. Promislite li koliko vremena u automobilu zapravo ne vozite već samo stojite postat će vam i jasno koliko na taj način možete uštedjeti.

6. Riješite se tereta

Automobili se ponekad znaju pretvoriti u prava mala skladišta. U njima čuvamo sportsku opremu, razne kutije, kofere, a sav taj nepotrebni teret čini automobil težim i samim time težim za pokretanje čime se troši i više goriva prilikom vožnje. Isto vrijedi i za krovne nosače i kutije jer se tako kvari koeficijent otpora zraka.

7. Klimatizaciju palite samo kad vam stvarno treba

Klima uređaj podiže potrošnju od 0,3 do 0,8 litara na 100 kilometara i zato ga treba paliti samo kada su vrućine nepodnošljive. Svi zaboravljamo vremena kada automobili nisu imali rashladni sustav i kada smo držali otvorene prozore što je i dalje sasvim. dovoljno u večernjim satima i na jesen.

item - id = 1127404
related id = 0 -> 1126961
related id = 1 -> 1116846
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2021 10:07