StoryEditorOCM

Premijer Plenković nakon audijencije kod Pape: Nadam se da će u pravom trenutku doći i posjetiti Hrvatsku

Piše PSD.
6. veljače 2020. - 14:25
papaandrej1

Papa Franjo primio je u četvrtak, 6. veljače u audijenciju predsjednika hrvatske Vlade Andreja Plenkovića s pratnjom, priopćio je Tiskovni ured Svete Stolice.

Sveta Stolica objavila je priopćenje za javnost nakon susreta Svetoga Oca s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem u kojem se navodi:

„Sveti Otac Franjo danas je u audijenciju primio Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade Republike Hrvatske koji se nakon toga susreo s državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom u pratnji tajnika za odnose s državama mons. Paula Richarda Gallaghera.

Tijekom srdačnih razgovora u Državnom tajništvu izražena je zahvalnost za postojeće dobre bilateralne odnose i namjera daljnjega razvoja suradnje u područjima od obostranoga interesa.

U nastavku razgovora bilo je riječi o glavnim obvezama hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije, s posebnim osvrtom na izazove koji se tiču budućnosti Europe. Razgovaralo se i o različitim međunarodnim i regionalnim pitanjima, uključujući položaj hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, migracijama, miru i sigurnosti.“

Nakon susreta sa Svetim Ocem predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković obratio se hrvatskim novinarima te izjavio da ga je izvijestio o prioritetima hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije te istaknuo teme o kojima su razgovarali. Riječ je o borbi protiv nejednakosti, suzbijanju siromaštva, klimatskim promjenama, pitanjima društvene solidarnosti…

„Dotaknuli smo se i odnosa Republike Hrvatske i Svete Stolice koji su dobri i kvalitetni, nemamo nikakvih otvorenih pitanja, pa sam i ovaj susret iskoristio da obnovim poziv Svetom Ocu da posjeti Hrvatsku.

Rekao je da u okviru svojih posjeta bira manje zemlje u Europi, one gdje katolici nisu većina te je svaki njegov posjet precizno unaprijed pripremljen s točno određenim porukama. Nadam se da će u pravom trenutku doći i posjetiti Hrvatsku“, kazao je premijer Plenković.

Rekao je i kako su se u razgovoru s papom Franjom i državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom dotaknuli pitanja kanonizacije bl. Alojzija Stepinca te je istaknuo da su očekivanja i želja Vlade i cijeloga hrvatskoga naroda poznate. „Očekujemo da se cijela procedura dovrši u okviru Katoličke Crkve i poslana je poruka strpljenja“, rekao je Plenković.

Vezano uz uključivanje zemalja jugoistočne Europe u europske integracije premijer Plenković je kazao da sa Svetom Stolicom dijele agilnu politiku o aktivnom uključenju tih zemalja te se želi potaknuti reformski procesi. „Hrvatska izrazito vodi računa o odnosima s Bosnom i Hercegovinom, posebice kod položaja Hrvata kao ravnopravnoga konstitutivnoga naroda. Naše su pozicije tu jasne, mi smo Papi i Svetoj Stolici još jednom objasnili te nailazimo na razumijevanje ovdje o toj temi“, kazao je predsjednik Vlade Plenković.

O pitanju migracija premijer Plenković je rekao: „Razgovarali smo o tom globalnom problemu Europske unije, kako prevenirati nezakonite migracije, kako urediti zakonite migracije, kako izbjegavati situacije u kojima zemlje koje slabo funkcionira utječu na velika migracijska kretanja. Zajednički moramo raditi na rješenju tih problema.“

Na opasku novinara je li papa Franjo dobro informiran o europskim temama budući da dolazi iz Argentine, predsjednik Vlade Plenković je odgovorio: „Sveti Otac jako dobro poznaje Europu, Europsku uniju i cijeli europski kontekst te globalna pitanja. On je jedan od svjetskih lidera i tu nema nikakve dileme da su sve te teme njemu jako dobro poznate. Ne samo da ih dobro razumije, nego i šalje ključne poruke, naišao sam na visok stupanj informiranosti kod njega.“

Prema dostupnim informacijama papa Franjo je u 10 sati osobno primio predsjednika Vlade Plenkovića, a nakon tête-á tête susreta u Apostolskoj palači na audijenciji kod Svetoga Oca bili su: ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat te ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. 

U izaslanstvu su još bili predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić, njegova zamjenica Tena Mišetić, glasnogovornik Vlade Marko Milić, zamjenik ravnateljice Ureda za protokol Vlade Damir Vlajčević te veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Neven Pelicarić, te savjetnica Zlata Penić Ivanko.

Nakon audijencije i osobnoga susreta pape Franje s predsjednikom hrvatske Vlade Andrejem Plenkovićem u Vatikanu u četvrtak 6. veljače, predsjednik Vlade zajedno s deveteročlanim izaslanstvom razmjenjenio je darove.

Predsjednik Vlade darovao je papi Franji križ dimenzija 24 x 35 x 0,4 cm, djelo akademskoga kipara prof. Damira Mataušića pod nazivom “Raspeti Krist”, a riječ je o korpusu procesijskoga križa iz kapelice Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta u Đakovu. Izrađen je 2018. godine u tehnici lijevanoga poliranoga aluminija.

Uz to papi je darovana i jedna publikacija: drugi svezak knjige “Drugi beramski brevijar” koji je nedavno izašao iz tiska u ediciji Staroslavenskoga instituta. To je hrvatskoglagoljski rukopisni kodeks, a izdanje drugoga dijela pripremili su članovi Znanstvenoga centra izvrsnosti za hrvatsko glagoljaštvo te se na 383 stranice donosi latinička transliteracija faksimila.

misija / ika

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 12:20