StoryEditorOCM

Mons. Nediljko Ante Ančić: Nezbrinuta djeca se trebaju udomiti, ali ne kod istospolnih partnera

Piše PSD.
11. veljače 2020. - 13:47
mejasibrak8

Svečanim euharistijskim slavljem koje je na Svjetski dan braka, u nedjelju 9. veljače, u župnoj crkvi sv. Liberana na splitskim Mejašima predvodio pastoralni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Nediljko Ante Ančić završen je ovogodišnji Tjedan Braka u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji. U koncelebraciji je bio župnik Župe Svetog Spasa don Hrvoje Dragun, a slavlje je svojim pjevanjem uveličao zbor mladih.

„Imati dobru i skladnu obitelji, u kojoj se supružnici vole i potpomažu, najvažnija je stvar u životu. Brak i obitelj kao intimna zajednica muškarca i žene su temelj svakog zdravog društva. O skladnom i kvalitetnom obiteljskom životu ovisi najvećim dijelom i naša sreća u životu“, rekao je mons. Ančić u uvodnom dijelu homilije.

Kazao je i kako Isus Krist dolazi na ovaj svijet kako bi iz svoje ljubavi posvetio i obnovio našu ljudsku stvarnost te bračne i obiteljske odnose. „Bog je prvim ljudima, koji su stvoreni na Njegovu sliku, dao nalog 'rastite, množite se, napunite zemlju i sebi je podložite'. Tako supružnici postaju bliski Božji suradnici i darivatelji novog života svojoj djeci. Nažalost, znamo kako je nakon grijeha prvih ljudi čovjek postao moralno rastrojen, a međuljudski odnosi zli i poremećeni. 

Zbog toga dolazi Isus Krist, kako bi ozdravio nas ljude, rasvijetlio našu pamet svojim svjetlom te otvorio naše srce svojom ljubavlju. Čovjek raste ako Njega sluša i ide za Njim primajući ga u sakramentima“, ustvrdio je, dodavši kako je Crkva svjesna da je čovjeku potrebna pomoć u svim važnim životnim prekretnicama te je zbog toga ženidbu uzdigla na razinu sakramenta kako bi „Bog svojom milošću pomogao supružnicima u čuvanju i izgrađivanju međusobne ljubavi i vjernosti“.

Govoreći o obitelji kao temelju svakoga naroda i Crkve, naglasio je kako je „obitelj prva odgojna sredina svakoga čovjeka“. „Izostajanje kršćanskog odgoja u život djece se negativno odražava na njihovo moralno ponašanje. Takva djeca, nažalost, često upadaju u različite ovisnosti i poroke. Zbog toga je uzoran roditeljski primjer važan za ispravan moralni odgoj djece. U obitelji se uči ljubiti i poštovati, ona je mjesto gdje ćemo uvijek naći pomoć i razumijevanje kada doživimo životne neuspjehe“, pojasnio je.

Upozorio je i kako živimo u društvu u kojem različite udruge „uime navodne ravnopravnosti žele rastočiti kršćansko shvaćanje braka kao trajne i intimne zajednice muškarca i žene“. „Državne vlasti i institucije koje bi trebale štiti i čuvati vrijednost braka i obitelji popuštaju pod takvim pritiscima i idu linijom manjeg otpora. Mene je osobno ražalostila odluka Ustavnog suda kojom se dopušta istospolnim partnerima udomljavanje djece. Poštujemo ljude koji drukčije misle, ali ne možemo prihvatiti ono što se protivi našim kršćanskim vrijednostima i načelima. Nezbrinuta djeca se trebaju udomiti, ali u pravoj obitelji, a ne kod istospolnih partnera koji to nisu niti mogu biti. Zbog svih tih okolnosti mi kršćani u današnjem vremenu trebamo autentično i hrabro živjeti svoje kršćanstvo. Pred Bogom smo odgovorni za društvo u kojem živimo, a osobito smo dužni promicati zaštitu života i dostojanstvo ljudske osobe“, nastavio je.

Osvrćući se na evanđeoski tekst, mons. Ančić je konstatirao kako Isus od kršćana da upale svjetiljke svoje vjere, dobrote i ljubavi te zauzetosti kako bi tako bili istina i svjetlo u ovom svijetu i sol ovoj zemlji. „Sol i svjetlo ne postoje zbog sebe, nego im je svrha u drugim stvarima. Tako ni mi kršćani ne smijemo biti usmjereni samo na sebe, nego drugima trebamo pokazati svoja dobra djela kako bi slavili Oca našega koji je na nebesima“, zaključio je.

Nakon homilije bračni parovi su obnovili svoj bračni savez prigodnom molitvom.
Na kraju euharistijskog slavlja župnik don Hrvoje Dragun zahvalio je svima koji su sudjelovali u ovogodišnjem Tjednu braka. Zatim su Anđa i Ivica Veža nazočnim vjernicima predstavili seminare koji se održavaju u organizaciji „Hrvatske zajednice bračnih susreta“ na splitskom Kamenu.

Tjedan braka održan je u organizaciji Ureda za pastoral obitelji Splitsko-makarske nadbiskupije, Župe Svetog Spasa te Bračnog i obiteljskog savjetovališta Splitsko-makarske nadbiskupije, od 3. do 9. veljače, u župnoj crkvi sv. Liberana na splitskim Mejašima. Ovogodišnja tema je bila „Muževi ljubite svoje žene kao što Krist ljubi Crkvu (Ef 5,25)“.

U ponedjeljak 3. veljače, predavanja na temu „Njih dvoje bit će jedno“ održali su bračni parovi Ivković i Mihaljević. Drugoga dana, u utorak 4. veljače, izlaganje pod nazivom „Brak – gnijezdo života“ održao je don Ranko Vidović. U srijedu 5. veljače, bila je projekcija filma „Nezapaljiv“. Cjelodnevno klanjane za obitelji, uz predavanje dr. Asje Palinić Cvitanović na temu „Tko upravlja našom bračnom srećom?“, upriličeno je u četvrtak 6. veljače. U petak 7. veljače, predavanje pod nazivom „Svetost naša svagdašnja u braku i obitelji“, prezentirao je dr. Petar Krešimir Hodžić. Bračni par Marija i Mijo Špar održali su svjedočanstvo pod nazivom „Vezani, a ipak slobodni“, u subotu 8. veljače. Istoga dana bio je i koncert župnog zbora mladih.

misija / slavko blažić / smn

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 15:26