StoryEditorOCM

BERIĆETNA JEMATVA'Ispružena' loza rodila 120 kilograma grožđa: 'Samo radom se postižu rezultati, kod mene nema loše godine!'

21. rujna 2018. - 14:58
Tonči Litrić s plodovima svog truda

Četiri desetljeća stara i petnaestak metara duga loza malog plavca ispružena uz ogradni zid na stupima i ove "jubilarne" godine donijela je njezinu vlasniku Tonču Litriću iz Žeževice prinos od čak 120 kilograma visoko kvalitetnoga grožđa.

Još davne 1978. godine posadio je naš domaćin za svoje potrebe vinograd od oko stotinjak trsova plavca, i to od pitome pruti. Međutim, s vremenom poneka loza bi se osušila, pa je ovaj današnji 82-godišnjak došao na ideju kako nadomjestiti ono što fali.

– Kako bi popunio prazninu, iz godine u godinu razvlačio sam plenke i kao što vidite imam lozu dugu petnaestak metara, koja daje jednak prinos kao da ih je deset. Ova godina bila je dobra za sve voće, pa je i grožđe dosta opolo, puno soka.
Zašto tako, pitate me. Evo ovako, ovo što govore o nekakvim klimatskim promjenama koje tobože imaju sve veći utjecaj na prirodu, nema veze s prinosom, barem ne u mom vinogradu. Samo radom se postižu rezultati. Živim u Splitu, ali kad god treba tu sam u vinogradu. Svake godine lozu treba orezati, tretirati, a svake druge i pognojiti, pa rezultat neće faliti. Kod mene nema loše godine – ponosan je Tonči Litrić koji dodaje:

– Prosječna gradacija domaćih crni sorti iznosi oko osamnaest gradi, a ove godine plavac bilježi i devetnaest. Ništa joj nije falilo, bilo je obilje sunca, a pala je i kiša kada je trebala. Meni je dosta pet ovakvih loza i imam vina tijekom cijele godine. 

20. travanj 2024 01:17