StoryEditorOCM

nositelji promjenaNajbolji mladi hrvatski poljoprivrednik za 2022. godinu je Ilija Jurić, bavi se uzgojem jestivog cvijeća, mikropovrća i raznog egzotičnog bilja

21. srpnja 2022. - 12:41

Najbolji mladi hrvatski poljoprivrednik za 2022. godinu je Ilija Jurić iz Velike Kosnice (OPG Jurić), koji se bavi uzgojem jestivog cvijeća, mikropovrća i raznog egzotičnog bilja, a nagradu mu je u četvrtak uručio predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković.

Izbor za najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika/cu 2022. organizirali su hrvatska europarlamentarka Sunčana Glavak, Ministarstvo poljoprivrede i Jutarnji list.

Jurić je izabran između 19 finalista, a za prvo mjesto je dobio i nagradu od 25 tisuća kuna.

Drugo mjesto i nagradu od 15 tisuća kuna dobio je Tvrtko Matijević koji izrađuje proizvode na bazi pčelinjeg otrova.

Treće mjesto i nagrada od 10 tisuća kuna, prema glasovima stručnog žirija, pripala je Mladenu Cesarcu, koji proizvodi bučino ulje.

Pobjednik po izboru čitatelja Jutarnjeg lista je Mirko Knežić iz Neretvanske doline koji se bavi proizvodnjom povrća i voća.

Uz novčane nagrade, za tri najbolja mlada poljoprivrednika osigurana je financijska edukaciju, kao i pomoć u ispunjavanju prijava za fondove EU-a.

image

Ilija Jurić

Davor Pongračić/Cropix

Na ovogodišnjem, sedmom izboru najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika, natjecalo se 19 finalista koji su, procjenom stručnog žirija sukladno pravilima natječaja, imali najbolje projekte.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković je istaknuo kako je ovaj izbor dobar primjer sinergije države, proizvođača, poljoprivrednika i medija.

Podsjetio je kako se prošle godine na izboru najboljeg poljoprivrednika govorilo o svijetu koji se počeo mijenjati: tada je bio potres, korona je bila aktivna i činilo je da je to najgore. Sada godinu dana kasnije, osim zdravstvene ugroze, tu je agresiju Rusije na Ukrajinu i klimatske promjene, rekao je.

Požari, suše, uništavanje poljoprivrednih zemljišta, objekata je ono s čime živimo i živjet ćemo u idućim godinama, kazao je Jandroković te dodao kako je bitka za egzistenciju, zapravo ono što smo mislili da je samo po sebi prošlost, sada prioritet.

Hrana, voda i energenti uskoro bi, kako je rekao, mogli postati privilegija.

Poljoprivreda postaje više nego strateška grana, ona je temelj stupova svake države, kazao je te naglasio važnost uloge mladih poljoprivrednika.

image
Davor Pongračić/Cropix

I ministrica poljoprivrede Marija Vučković je istaknula važnost uloge mladih poljoprivrednika u generacijskoj obnovi sela.
Poljoprivredu su oduvijek nosile inovacije i nove prakse, tako će biti i u budućnosti, kazala je.

Iznijela je da je u Hrvatskoj aktivan 24.591 mladi poljoprivrednik ili 14,4 posto, što je više nego prosjek EU. Cilj je, kako je kazala, prijeći 20 posto.

Glavak je istaknula kako je poljoprivreda okosnica europskog i hrvatskog gospodarstva, a mladi poljoprivrednici su prepoznati kao nositelji promjena.

image

Sunčana Glavak

Davor Pongračić/Cropix

Trendovi se, kako je navela, mijenjaju nabolje - kao pojedinci i zajednica osvijestili smo koliko je važno imati stabilnu i sigurnu opskrbu provjerenim, lokalno proizvedenim poljoprivrednim proizvodima.

U vremenu pojačane inflacije, protiv rastućih cijena možemo se boriti i povećanjem vlastite poljoprivredne proizvodnje te poticanjem malih proizvođača, istaknula je Glavak te dodala kako možda nije primjereno ali izgovorit će - "trendi je i seksi baviti se poljoprivredom".

image
Davor Pongračić/Cropix
image
Davor Pongračić/Cropix
image
Davor Pongračić/Cropix
image
Davor Pongračić/Cropix
image
Davor Pongračić/Cropix
image
Davor Pongračić/Cropix
image

Mladen Cesarec

Davor Pongračić/Cropix
25. travanj 2024 09:28